El darrer ple abans de les vacances d’estiu va estar centrat, en la seva major part, en la presa de possessió del càrrec dels dos nous regidors del PSC, a més de discussions sobre l’oferta educativa del municipi, la modificació del Pla General pels polígons industrials i un apartat de mocions, com ja és habitual darrerament, amb un intens debat.
La sessió plenària es va obrir amb una declaració oficial de condol de l’Ajuntament envers les famílies dels morts als incendis de l’Empordà, seguida d’un minut de silenci i un sentit encoratjament als afectats. Un cop feta aquesta declaració, es va passar al primer punt de l’ordre del dia, la presa de possessió del seu càrrec per part dels dos nous regidors del PSC, l’Àlex Valiente i en Carlos Martín.
Tan Valiente com Martín van jurar el seu càrrec segons la fórmula legal vigent, jurant servir al poble davant del rei i la constitució espanyola. Un cop fet el seu jurament, ja com a regidors de ple dret, varen rebre les felicitacions dels seus companys de plenari, que en tots casos els varen donar ànims per encarar els moments difícils de la crisi actual. Seguidament Valiente es va adreçar als membres de les Joventuts Socialistes del Vallès Oriental presents al Ple, declarant que “la meva vida política no té sentit sense les joventuts socialistes”.
Valiente va donar les gràcies als companys de la agrupació municipal del PSC, en un moment de “tràngols i canvis durs”. El nou portaveu socialista afirmava que vol “demostrar que encara tenim futur”. Alhora, va declarar que estenen una mà al govern, per “deixar de banda els retrets” i treballar tots junts, al que l’alcaldessa va respondre que “retrets aquest any no n’hi ha hagut”. Valiente va tancar el seu parlament dient que la seva intenció de reformular el projecte del PSC de la Garriga per a tornar a il·lusionar als garriguencs. Carlos Martín, l’altre nou regidor. va afirmar sentir-se orgullós d’haver estat membre de les joventuts del PSC, agraint a Meritxell Rochina el seu “pas enrere” per a donar-li pas a ell al Consistori. Després de votar per unanimitat la substitució dels anteriors regidors del PSC per Valiente i Martín als diversos organismes de discussió de l’Ajuntament, el Ple va prosseguir amb la votació de les dates de les festes locals del 2013.
L’alcaldessa va explicar que l’establiment de les dues festes locals del municipi es proposava per al 20 de maig, segona pàscua, i pel 3 d’agost, dia del patró de la Garriga i centre de la Festa Major. Tant el PSC com ICV varen considerar que s’hauria de valorar la possibilitat de moure la festa del dia 3 d’agost, que caurà en dissabte, a un dia laborable. Budó va respondre que”no és el moment de canviar la Festa Major”, ja que el 3 d’agost és el dia de la festivitat del patró del municipi, independentment del dia en el que caigui. Amb 12 vots a favor i 4 en contra (del PSC i ICV), les festes de l’any vinent quedaren fixades en les dates proposades pel govern.
En el següent punt es portava a debat plenari la dissolució del Consorci de Turisme del Vallès Oriental, punt que va ser aprovat per unanimitat, amb una valoració universalment negativa de la seva tasca fins ara, amb SI declarant-lo un “pou on s’han abocat diners” i ICV cridant al plenari a replantejar la difusió turística del municipi.
Seguidament es va verificar la modificació puntual del Pla General, ja retornada de l’autoritat pertinent de la Generalitat per a la seva aprovació en Ple. Neus Marrodan, regidora d’Urbanisme, va detallar les intencions d’aquesta modificació, que pretén incentivar la implantació de noves activitats en aquestes zones. De tots els usos proposats es marca que a les zones de polígons s’ha d’excloure l’ús hoteler i que els usos educatius, culturals i associatius només es podran dur a terme a aquestes zones quan puguin justificar les seves dimensions. Condicionen, també, que els edificis recreatius s’ubiquin exclusivament a la zona del Congost. El punt es va aprovar per unanimitat.
Els següents dos punts, aprovats també per unanimitat, varen sotmetre a votació del ple l’aprovació de preus públics de dos monogràfics de l’EMAD, centrats en gràfica publicitària i mobiliari, i un curs del Programa de Qualificació Professional Inicial de Fusteria i Treball en mobles. Albert Jiménez, regidor d’Educació i Salut, va exposar que els tres cursos formen part de l’aposta del municipi per l’educació i la integració dels alumnes amb menys oportunitats, i l’oposició, malgrat lamentar la manca d’una tarifació social dels cursos, es va afegir al govern per a aprovar aquestes mesures educatives per l’any vinent. En una nota similar, el següent punt va aprovar també per unanimitat la divisió de les tarifes dels cursos de kàrate oferts per l’Ajuntament segons el número de dies cursats a la setmana.
Seguidament, Josep Maria Torres, regidor d’Hisenda, va donar compte de l’estat de les finances de l’Ajuntament, que actualment té pagades totes les seves obligacions financeres a proveïdors, cosa de la que es varen felicitar totes les forces polítiques, amb Budó desitjant “poder seguir en aquesta línia” i reconeixent la feina de l’àrea de Hisenda i Promoció Econòmica. En el camp de l’estat d’execució del pressupost per a enguany s’estan obtenint els resultats esperats, exceptuant lleus endarreriments en el pagament d’impostos. L’alcaldessa va declarar que s’espera que de cara al setembre estigui tot “més encarrilat”.
L’apartat de mocions va comptar amb dues presentades per ICV i una presentada conjuntament per CiU, Acord i SI. La primera moció del grup ecologista demanava manifestar el rebuig a la instal·lació de Eurovegas al Baix Llobregat, qüestionant l’actuació “opaca” de la Generalitat. La moció demanava també que la Generalitat doni impuls al territori del Baix Llobregat en un sentit diferent, basat en la sostenibilitat i la investigació.
CiU va votar en contra, declarant Meritxell Budó que gran quantitat d’aturats qüestionarien el posar-se en contra d’aquest complex. Budó va criticar també la “cultura del no” del país, i el fet de que no es pot votar sobre quelcom del que no es té prou informació. Acord, per boca de Jordi-Eduard Perales, també es veu mancat d’informació, però afirmava que cal que la zona del Baix Llobregat es reconverteixi, però sense passar per Eurovegas. Per la seva part, SI va afirmar que “allà on hi ha joc organitzat hi ha màfies i tràfic de drogues, armes i prostitució”. El PSC també es va oposar al complex hoteler i de joc car Adelson ha sol·licitat no tributar i això representa un greuge comparatiu. Rafel Puig, pel PP, va mostrar el seu desacord amb el projecte, però la necessitat de generar llocs de treball el va portar a l’abstenció. La moció va progressar, amb 9 vots a favor, una abstenció i els sis vots en contra de CiU (que no eren set ja Vicenç Guiu, regidor de Promoció Econòmica, no va poder assistir al Ple per motius laborals).
La segona moció d’ICV proposava el rebuig al Reial Decret del 13 de juliol del govern espanyol, que inclou polèmiques mesures tals com l’augment de l’IVA o la retallada de l’autonomia dels municipis. Molinero va afirmar que a ICV entenen que les mesures ni han creat ocupació ni han ajudat a sortir de la crisi, i que el Decret del dia 13 és “una política d’augment de desigualtats i no d’ingressos”. També varen afirmar que el decret culpabilitza als municipis i a la funció pública d’una crisi que no han causat, i interpel·la al govern espanyol a que es derogui la Llei de Estabilitat Pressupostària i que s’elabori un nou paquet de mesures que incrementin els ingressos de l’Estat investigant el frau fiscal, gravant les rendes més altes i abolint les SICAV.
CiU va donar suport a la moció, referint-se al Reial Decret del 13 de juliol a que “generarà ciutadans de primera i de segona”. Per a Budó, el decret “tracta els ens locals com menors d’edat que han d’estar tutelats pel pare estat perquè no saben fer les coses”. L’alcaldessa també va afirmar abrandadament que “quan parlen de que només hi ha d’haver un òrgan per cada competència s’ho haurien d’aplicar a ells: si Sanitat, Cultura i Educació estan transferides a les autonomies, perquè hem de mantenir aquests ministeris?” i va qualificar la llei de “mesura cortina de fum”. Jordi-Eduard Perales va afirmar que “aquestes mesures comportaran més patiment i sofriment”, comparant-les amb el Decret de Nova Planta de 1714. En les seves paraules, “ja n’hi ha prou, i tenim pressa”.
De forma similar SI es va mostrar a favor de la moció, amb en Josep Oliveras declarant que des del govern espanyol “ens empenyen” sense ser conscients “a dir prou”. El PSC va considerar el decret el pròleg d’un atac a estaments superiors al municipal.
La nota dissonant va ser del PP, amb Rafel Puig declarant que no entén el Reial Decret com un atac, afirmant que “una cosa és atacar i l’altre sentir-se atacat”. La moció va progressar amb 15 vots a favor i el solitari vot en contra del PP.
La moció presentada per SI, Acord i CiU de manera conjunta es feia a proposta de l’Assemblea Nacional de la Garriga per la sobirania de Catalunya. Segons la moció, “L’Estat espanyol sotmet Catalunya a un espoli permanent”, i es proposa donar suport a la campanya del moviment Diem Prou, sol·licitant les indicacions de l’Agència Tributària de Catalunya a fi de fer els pagaments de l’Ajuntament de forma legal a l’agència catalana i no l’espanyola, donant suport, també, a les empreses del poble que així ho vulguin fer. A més a més, la moció interpel·la a donar més pes legal a l’Agència Tributària Catalana.
La moció va comptar amb el suport de tots els grups menys el PSC, que es va abstenir “per dubtes sobre les conseqüències de la insubmissió per a les empreses” i el PP, que va votar en contra, amb Rafel Puig proclamant en castellà que a la moció “subyace un cierto color a independentismo, y yo soy católico y hoy San Jaime, patrón de España, sería un sacrilegio votar a favor”. D’aquesta manera, la moció va progressar amb 13 vots a favor, 2 abstencions i novament el vot en contra del PP.
A l’apartat de precs i preguntes el govern va respondre als dubtes d’ICV sobre el manteniment del camí fluvial de la Garriga al Figaró, a les demandes de SI de donar major difusió a activitats com la Setmana Modernista i a repetides queixes sobre el Bar la Bocateria.
Es va dedicar un moment per a lamentar profundament el tancament de les històriques Termes La Garriga.
L’alcaldessa va tancar la sessió del Ple convidant a tothom a assistir a la Festa Major, i a trobar-se als carrers i les places gaudint-la, emplaçant el Ple a la seva propera sessió, al setembre un cop passades les vacances d’estiu.
Marc Bellmunt