Més IVA + més IRPF = doble pinça fiscal pels autònoms

0
Frederic_Moreno_02

A tall d’exemple, pensem en un autònom que es doni d’alta en aquests moments i emeti una factura amb una base imposable de 1.000 euros. Amb aquesta doble pinça fiscal, l’autònom en qüestió haurà d’abonar anticipadament el 21% de l’IVA -210 €-, i es veurà obligat a retenir el 21% de les factures amb retenció rebudes.

Si tenim en compte que aquest mes aquest treballador ja ha pagat la seva Seguretat Social, amb una base mínima de 254,21 €, aquesta suma (IVA + autònoms), és a dir, 464,21 €, és la quantitat que el treballador autònom ha d’avançar a l’administració, fins i tot abans del seu cobrament. I tot això, sense tenir en compte les despeses pròpies d’executar l’activitat.

Segons càlculs de la CTAC de Catalunya, aquesta doble pinça (el recàrrec a l’IRPF i l’assumpció de l’alça de l’IVA per no repercutir-lo als preus), suposarà que cada autònom hagi de pagar uns 1.100 euros més de mitjana cada any.

Conseqüències nefastes per al col·lectiu de treballadors autònoms

Aquestes mesures no només asfixien encara més el col·lectiu d’autònoms, sinó que a més ho fan en un moment de total restricció del crèdit, eliminant les minses possibilitats de mantenir obertes les empreses més petites i, en especial, els petits comerços que, a més, hauran de patir també les conseqüències d’una irreflexiva decisió de modificar el sistema d’horaris comercials en el pitjor moment possible. La liberalització d’horaris comercials i les obertures en festius pot trencar l’equilibri fins ara assolit entre els diferents formats comercials, a favor de les cadenes i grans superfícies. Tanmateix, la liberalització anunciada dels transports pot certificar el temor que el sector del taxi quedi desregulat a favor dels sector dels vehicles de lloguer amb conductor.

La duresa de la recessió no només impacta en el compte de resultats i en aventures empresarials avortades, sinó que té un influx directe en l’ànim dels emprenedors. En els primers sis mesos de l’any, Catalunya ha perdut 1.357 emprenedors més, i la nòmina se situa ara en 528.235, un 0,5% menys respecte al desembre del 2011. La tendència a la baixa es confirma mes rere mes, i les perspectives no són gens alentidores: en el darrer any (març 2011-març 2012), Catalunya ha perdut 2.000 autònoms menors de 30 anys. La CTAC de Catalunya calcula que, amb les noves mesures aprovades pel govern, més de 10.000 autònoms catalans podrien tancar el negoci abans d’acabar el 2012.

Tanmateix, alertem de l’increment de les altes que podrien estar en frau de llei. L’anàlisi de les noves altes al RETA, unides a la destrucció de treball assalariat en sectors tradicionalment laborals, mostra el transvasament que s’està produint en el mercat de treball i la precarització del mateix per la via del fals autònom.

També alertem del trasllat de la precarització del mercat de treball al sector d’autònoms. Des de la reforma laboral, la CTAC ha multiplicat en un 200% les consultes rebudes sobre processos de conversió d’assalariats a treballadors autònoms. Aquestes consultes s’han centrat, sobretot, en el sector de la distribució i de les activitats professionals independents.

Propostes de la CTAC de Catalunya

1. Des de la CTAC de Catalunya exigim al Govern espanyol que deixi d’omplir-se la boca parlant de la importància de l’autoocupació i eviti posar encara més pals a les rodes per al treball autònom. Per aquesta raó li proposem la creació d’una figura mínima de cotització transitòria per autònoms, que permeti minimitzar l’impacte fiscal que el Govern ha decidit carregar via IRPF i IVA. Aquesta figura proposada per la CTAC-UGT és de caràcter transitori, amb una base de cotització que suposi el pagament de no més de 75 € mensuals de Seguretat Social. Amb aquesta figura volem que es minimitzi la situació que viuen els autònoms durant aquest període de crisi, i que s’eviti que molts d’ells hagin de recórrer a l’economia submergida com a única possibilitat per sobreviure.

2. Exigim que es doni un impuls definitiu a l’emprenedoria i l’autoocupació (Llei catalana d’Emprenendors).

3. Reclamem que s’apliqui la Llei de Morositat i que s’endureixin les penes a pagar pel seu incompliment.

4. Que s’acompleixi la promesa electoral que garantia que l’autònom no hauria d’avançar l’IVA de factures que no hagin estat reportades.

5. Exigim que la Inspecció de Treball faci una actuació contundent per evitar el canvi forçós de treballador assalariat a autònom per poder continuar l’activitat per a la mateixa empresa. Cal duplicar esforços per detectar aquests casos de frau de llei que, amb amenaces i coaccions de pèrdua de lloc de treball, difícilment arriben a ser mai denunciats.

 

Article anteriorNit de jazz a la Fundació Maurí
Article següent“Tasta” la Mitja Marató, el 27 d’octubre
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.