Més liberalització dels horaris comercials?

0
Frederic_Moreno_02

La CTAC-UPTA (Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya – Unión Profesional de Trabajadores Autónomos) considera que las noves mesures anunciades pel Govern d’Espanya per liberalitzar encara més els horaris comercials i les obertures en festiu no produiran las conseqüències desitjades. Ja ha quedat demostrat que obrir més temps els comerços no porta vendre més productes, però augmenta les despeses indirectes, allarga les jornades laborals i malmet el descans dels treballadors autònoms i els seus familiars col·laboradors.

Segons les dades amb les que compte UPTA, en els darrers anys els comerços amb menys de 300 metres quadrats han augmentat una mitjana de més del 10% els seus períodes d’obertura al públic. En canvi, les dades de venda minorista en els mateixos comerços disminueixen una mitja anual de prop del 6% des de l’any 2009. El mateix passa amb les gran superfícies, que amb un règim cada vegada més lliure d’obertura veuen caure les seves vendes en un 8% en el que portem d’any.

La regulació d’un règim més lliure d’obertures, en especial en festius, obliga a molts establiments a fer un esforç per obrir en diumenges amb la finalitat de mantenir una aparent competència, clarament ineficient.

Les grans superfícies comercials que apuren tota la normativa legal d’obertures, vénen minorant la seva ocupació en un 3,4% en l’acumulat de l’any. Això demostra que a més hores obertes els comerços no generen més ocupació. Els comerços anomenats unilocalitzats, regentats per treballadors autònoms i famílies que eviten l’obertura en festius pel cost afegit que els genera, estan mantenint l’ocupació amb tan sols una disminució del 0,5% en el que va d’any, tot això segons les dades publicades periòdicament per l’Instituto Nacional de Estadística (INE).

Par altra banda, CTAC- UPTA considera que moltes de les mesures anunciades estaven ja contemplades per la legislació vigent i que funcionen amb relativa normalitat en totes les CCAA. Las zones considerades turístiques són establertes de forma regular pels ajuntaments i el marge que ofereix l’actual Llei d’Horaris Comercials ha permès a les CCAA consensuar el calendari d’obertures respectant els interessos de tots els sectors.

CTAC-UPTA considera, en conclusió, que qualsevol modificació legal no produeix més que incertesa, quelcom gens aconsellable en aquests moments de restricció de consum i crisi de rendibilitat dels comerços més petits.

Mesures positives com la de la flexibilització en les condicions per accedir a les llicències d’obertures o la línia ICO-ICF (Institut de Crèdit Oficial – Institut Català de Finances) per sol·licitar crèdits en el comerç poden veure’s entelades per altres mesures com les anunciades, que tan sols beneficien de manera circumstancial a algunes instal·lacions comercials concretes i que no són d’interès general. OBRIR MÉS HORES EL COMERÇ NO GARANTEIX VENDRE MÉS, PERÒ AUGMENTA ELS COSTOS I PRECARIZA L’OCUPACIÓ.

Un altre tema és obrir els dissabtes per la tarda, crec que és una necessitat per les famílies i que els comerciants haurien de mirar d’obrir per facilitar les compres i donar millor servei i vida el carrer.

Article anteriorLa Garriga sembla tenir-ho clar
Article següentJa és aquí el programa de Festa Major 2012!
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.