Jornades Modernistes de la Garriga

0
Cartell
AJUNTAMENT DE LA GARRIGA
NOTA DE PREMSA
Jornades Modernistes de la Garriga
La Garriga, 6 de juliol de 2012
La Garriga celebra els propers 20, 21 i 22 de juliol les Jornades Modernistes, un
esdeveniment inèdit obert tant al conjunt de la població com a professionals de la cultura i
el patrimoni. A través de les Jornades Modernistes de la Garriga es vol reflexionar sobre
aquest moviment cultural, que durant els primers anys del segle XX va abastar totes les
arts: pintura, música, literatura, escultura… I que va incidir, de manera molt singular, en
l’arquitectura.
El perquè de les Jornades
El poble de la Garriga (Vallès Oriental) és conegut, sobretot, i d’entre d’altres aspectes, pel
seu modernisme arquitectònic. El modernisme –concretament el d’estiueig– va determinar,
especialment de la mà de l’arquitecte Manuel Raspall, el desenvolupament urbà i social de
la població durant els primers anys del segle XX. Amb uns 220 immobles catalogats –des
de masies medievals fins a torres noucentistes– la Garriga té, en aquest aspecte, un dels
conjunts modernistes més importants de Catalunya –més de cinquanta edificacions–,
destacant-ne l’Illa o Mansana Raspall, declarada Bé Cultural d’Interès Nacional el 1997.
Les Jornades Modernistes de la Garriga pretenen reflexionar, a partir de diferents actes
lúdics i culturals, sobre aquest moviment i el que ha significat aquest patrimoni pel país.
Què va determinar que a la Garriga es construïssin aquestes edificacions? Què va suposar
per al desenvolupament de la població? Més enllà de constatar i embadalir-nos amb la
seva bellesa, les Jornades conviden a reflexionar-hi i a desvetllar la curiositat per un
moviment total d’abast europeu i que amb tanta força va arrelar a la Garriga i a Catalunya
a través de noms com Apel·les Mestres, Joan Maragall, Santiago Rusiñol o Manuel
Raspall.

La Garriga celebra els propers 20, 21 i 22 de juliol les Jornades Modernistes, un esdeveniment inèdit obert tant al conjunt de la població com a professionals de la cultura i el patrimoni. A través de les Jornades Modernistes de la Garriga es vol reflexionar sobre aquest moviment cultural, que durant els primers anys del segle XX va abastar totes les arts: pintura, música, literatura, escultura… I que va incidir, de manera molt singular, en l’arquitectura.

El per què de les Jornades

El poble de la Garriga (Vallès Oriental) és conegut, sobretot, i d’entre d’altres aspectes, pelseu modernisme arquitectònic. El modernisme –concretament el d’estiueig– va determinar, especialment de la mà de l’arquitecte Manuel Raspall, el desenvolupament urbà i social de la població durant els primers anys del segle XX. Amb uns 220 immobles catalogats –desde masies medievals fins a torres noucentistes– la Garriga té, en aquest aspecte, un dels conjunts modernistes més importants de Catalunya –més de cinquanta edificacions–, destacant-ne l’Illa o Mansana Raspall, declarada Bé Cultural d’Interès Nacional el 1997.

Les Jornades Modernistes de la Garriga pretenen reflexionar, a partir de diferents actes lúdics i culturals, sobre aquest moviment i el que ha significat aquest patrimoni pel país. Què va determinar que a la Garriga es construïssin aquestes edificacions? Què va suposar per al desenvolupament de la població? Més enllà de constatar i embadalir-nos amb la seva bellesa, les Jornades conviden a reflexionar-hi i a desvetllar la curiositat per un moviment total d’abast europeu i que amb tanta força va arrelar a la Garriga i a Catalunyaa través de noms com Apel·les Mestres, Joan Maragall, Santiago Rusiñol o Manuel Raspall.

Propostes divulgatives i culturals

El programa de les Jornades Modernistes de la Garriga presenta un ampli ventall de propostes i activitats divulgatives, lúdiques i culturals. Un dels trets característics de la programació, a més, és la selecció d’escenaris que es troben immersos en la natura i en espais vinculats al modernisme d’estiueig de principi del segle XX. 

D’entre les propostes destaquen conferències com “El teatre de la natura: un espai i un temps perduts?” o “La Garriga, els balnearis i l’estiueig”. Les arts escèniques prenen també un paper rellevant en les Jornades, amb la representacions teatral de l’obra Rusiñolades, inspirada en la figura de Santiago Rusiñol, i Els Miracles de Francesc Pujols, basada en textos autobiogràfics del filòsof, escriptor i poeta Francesc Pujols. Les obres de teatre es faran en espais emblemàtics de la història del modernisme a la Garriga, com són el bosc del Malhivern i la pista de tenis de la torre modernista Can Barbey, respectivament.

Una altra de les activitats serà la ruta poètico-modernista que recorrerà els edificis més singulars de Raspall a la Garriga i es complementarà amb la lectura de textos literaris de l’època.

El programa també inclou els concerts Del romanticisme al modernisme, a la capella de Santa Maria del Camí, a càrrec d’Adela Poch i Rafael Sala, i Maragall, paraula viva, a càrrec de Miquel Pujadó, que tindrà lloc als jardins de la Torre Domingo Pujades (1909).

Les Jornades, a més, se sumaran a la commemoració del 25è aniversari de la mort del músic Manuel Blancafort amb un acte dedicat a recuperar la memòria de la fàbrica de rotlles de pianola Victòria que hi havia a la Garriga i que era coneguda, popularment, com la Solfa. En aquest sentit, s’ha programat un concert i ball de pianola a la pista de tenis de la casa modernista de Can Barbey.

Actes per al conjunt de la ciutadania

Les Jornades Modernistes de la Garriga volen esdevenir un punt de trobada i de difusió de coneixement al voltant d’un dels moviments culturals més característics de la nostra història contemporània. Organitzades per l’Ajuntament de la Garriga amb el suport dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat i la Diputació de Barcelona, s’han concebut com una proposta oberta al conjunt de la ciutadania. Durant la celebració de les Jornades, a més, les persones assistents podran descobrir els principals punts d’interès turístic de la Garriga a través del Centre de Visitants, un espai per a la interpretació del patrimoni i la història locals.

Consulta la programació de les Jornades Modernistes de la Garriga aquí.

Font: OAMC

 

Article anteriorL’AMI demana al Govern que negociï el concert econòmic mentre no s’aconsegueix la Independència
Article següentDesprés de la retallada de Rajoy, CiU i Acord podrien seguir governant
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.