Bulbena i Bou s’acomiaden en el Ple

0
ple_juny_2011

El Ple de juny celebrat ahir a l’Ajuntament va ser el darrer en el que participaran la Neus Bulbena i en Joan Bou com a regidors del PSC. Ambdós, amb tretze i nou anys d’experiència respectivament, abandonen la política municipal deixant els seus llocs al Consistori en mans de l’Àlex Valiente i en Carlos Martín.

El comiat de l’exalcaldessa i del veterà regidor del PSC, viscut de manera emotiva tan per ells com pels seus companys de Ple, va ser el punt àlgid en una sessió sense incidències. Els tres punts de l’ordre del dia es varen aprovar per unanimitat, i només es va donar un cert debat a la discussió de les dues mocions presentades per ICV, ambdues refusades per la cambra.

Com ja ve essent habitual, la sessió plenària es va obrir amb l’aprovació per unanimitat de l’acta de l’anterior Ple. En el segon punt de l’ordre del dia, els despatxos d’ofici, la discussió es va centrar en l’estat del bar del teatre municipal. Bulbena, amb el to incisiu que la caracteritza, va sol·licitar ser posada al corrent de l’estat de la concessió del servei de bar del Patronat. Segons va explicar l’alcaldessa Meritxell Budó, es va seguir el procediment pertinent i s’hi varen presentar sis candidats. Dels sis que van manifestar interès, només un va mantenir la seva candidatura, però va renunciar a última hora en haver trobat una nova feina.

L’alcaldessa va explicar que s’estan fent gestions perquè el dia dos de juliol es reprengui l’explotació del bar del teatre, i que si no es troba una persona perquè se’n faci càrrec en aquest termini, el bar romandrà tancat durant dos o tres dies per tal d’inventariar el gènere disponible i cercar una persona que se n’ocupi. Israel Molinero, per ICV, va respondre a aquestes explicacions declarant que el bar del teatre és un “problema greu”, al que Budó va replicar que no s’ha d’oblidar que es tracta d’una concessió a curt termini, i que quan es facin els nous reglaments per a regular-lo “es replantejarà l’equipament”.

El primer punt sotmès a votació va ser la modificació del contracte de gestió de servei públic de recollida d’escombraries de la Garriga i el mercat setmanal. La Neus Marrodan, regidora de Medi Ambient, va explicar que fins ara l’empresa adjudicatària, CESPA, portava les deixalles al Consorci de Residus del Vallès, que d’allà les duia a l’abocador. El Consorci va expressar la possibilitat de que els residus vagin directes a abocador sense passar per la seva planta, estalviant uns 66.000 €. Després de negociar amb l’empresa quant costaria que ells mateixos portessin les deixalles a l’abocador, l’Ajuntament es troba davant un estalvi d’aproximadament 42.000 €.

Tots els grups es varen manifestar a favor de la proposta, però va ser ICV la que va voler anar més enllà, amb Molinero declarant que aquesta situació “és al·lucinant”, ja que els consorcis es creen per economitzar. Segons Molinero, si el Consorci suposava doblar el cost del servei “ens ho hem de fer mirar” i s’ha de qüestionar la bona gestió del mateix. Tanmateix, però, va fer una crida a una reflexió col·lectiva per part dels ajuntaments consorciats. El punt es va aprovar per unanimitat.

El següent punt, també aprovat per unanimitat, va tractar una modificació pressupostària per a adquirir nous equipaments informàtics per a l’EMAD. La modificació obeeix al fet que tot i que en principi es plantejava obtenir els equips per renting, els interessos demanats feien més viable comprar-los directament. Budó va afirmar que aquesta inversió és part de l’aposta del govern per a seguir donant un bon servei a l’EMAD i que “seguim apostant per aquesta Escola d’Art”.

El darrer punt abans de les mocions va suposar la adhesió institucional de l’Ajuntament a la moció contra la disminució dels ajuts de l’Estat a persones amb discapacitat i dificultats especials. Budó va explicar que la Garriga sempre ha estat sensible a les necessitats de les persones amb discapacitat, concertant programes d’integració amb empreses com els Viver de Bell Lloc. Davant la retallada del 56% que el projecte de llei de pressupostos de l’Estat contempla en les partides d’ajuda a discapacitats per a autonomies, l’Ajuntament proposa seguir fent accions per a ajudar a persones amb discapacitat, considerant la tasca imprescindible en l’àmbit municipal. El punt es va aprovar amb l’adhesió de tots els grups, que varen votar unànimement a favor.

A l’apartat destinat a les mocions ICV en va presentar mocions que no varen ser aprovades. La primera demanava manifestar l’oposició de l’Ajuntament davant la proposta de la Generalitat d’aplicar una taxa a la matrícula dels cicles formatius de grau superior, de la mateixa manera que s’aplica a les matrícules universitàries.

Després de l’exposició de la moció per part de Molinero, va prendre la paraula l’Albert Jiménez com a regidor d’Ensenyament. Jiménez va obrir el seu parlament canviant de tema, declarant ell mateix que el que anava a dir “no ve a cuento“, però que volia aprofitar la seva ocasió per a parlar. Referint-se a la sentència del Tribunal Suprem contra el català a l’escola, el regidor va declarar que “el Parlament i la Generalitat no es deixaran trepitjar per una sentència com aquesta, que només pot tenir lloc en un país amb un greu complex d’inferioritat, on cada cop que el PP obre la boca per a parlar de llengua sumem independentistes”. Un cop fetes aquestes declaracions, va explicar el posicionament en contra de la moció de CiU, atribuït al fet que, segons el regidor, els cicles formatius superiors no són ensenyaments gratuïts i formen part de l’ensenyament superior, que en la seva resta de formes està gravat per taxes molt superiors.

Jordi-Eduard Perales, per Acord, es va posicionar similarment en contra de la moció, ja que des d’Acord no entenen els Cicles formatius superiors com estudis gratuïts. Perales va dir que no comparteixen el prejudici implícit de que els cicles són per a la classe treballadora i la universitat per classes mitjanes i altes. Per tant, per a Acord no han de ser uns estudis gratuïts, però han de tenir un preu públic. SI es va abstenir de la moció en considerar “una bogeria” no posar una taxa del 10% del cost real dels estudis en la situació econòmica en que ens trobem.

Desmarcant-se d’Acord i CiU, Neus Bulbena va declarar que el PSC es posicionaria a favor de la moció, en considerar que els cicles formatius són “professionalitzadors” i que en el context d’alt atur actual no troben que sigui bo taxar-los.

En Rafel Puig, pel PP, es va posicionar en contra de la moció considerant la gratuïtat dels cicles formatius un greuge comparatiu amb la universitat. Respecte les declaracions d’Albert Jiménez, va afirmar que no eren escaients al tema debatut i que “contestarà en una altra ocasió”. La moció no es va aprovar amb 4 vots a favor (ICV i PSC) , 2 abstencions (SI) , i vots 11 en contra (CiU, Acord, PP).

La segona moció presentada per ICV proposava censar les propietats de l’església catòlica i d’altres confessions al municipi, així com reclamar-los el pagament de l’IBI, del qual ara estan exemptes. CiU es va declarar en contra, en tant que consideren necessària una revisió general dels concordats vaticans acordats el 1979, i no una revisió d’un punt concret. Acord es va abstenir per raons similars. SI va donar suport a la moció, amb Oliveras declarant que “tots hem de ser iguals i tothom ha de pagar igual”, mentre que el PSC també va donar suport però reclamant que un dels punts de la moció hauria de ser, no obstant, replantejar els acords del 1979. El PP es va posicionar en contra. Amb aquestes posicions, la moció no va progressar, amb 6 vots a favor (ICV, SI i PSC), 3 abstencions (Acord) i 8 vots en contra (CiU i PP).

Després de les mocions, va arribar el punt, probablement, més significatiu de tot el Ple: la renúncia dels seus càrrecs de regidor de la Neus Bulbena i d’en Joan Bou a favor de l’Àlex Valiente i en Carlos Martín.

Joan Bou va ser el primer a prendre la paraula, explicant que la seva dona l’havia acomiadat al matí dient-li: “t’acomiado com a polític i et rebré com a ciutadà”. Segons l’exregidor això el fa reflexionar sobre la divisió entre política i ciutadania percebuda per la societat, i l’impulsa a manifestar que cal reclamar el paper dels polítics com a persones humanes, que encerten i s’equivoquen. Bou va explicar que al llarg la seva trajectòria de nou anys ha conegut moltes persones i institucions, que “rere d’un polític hi ha sempre una persona, i darrere d’una corporació i un partit no hi ha només persones, sinó entitats que poden condicionar la seva manera de fer”. El regidor del PSC va donar les gràcies a totes les persones amb les que ha treballat per a assolir els objectius que s’havien marcat, i en segon lloc a la seva família, per patir la seva absència. Va tancar el seu discurs fent una reflexió personal “que el fa somriure”: el seu pare li va dir que no es fiqués en política, que en sortiria escaldat. Avui trucarà al seu pare i li dirà que ja no està en política, però està molt orgullós de la feina feta. Acomiadant-se amb un “gràcies i fins sempre” va rebre, visiblement emocionat, els aplaudiments de la cambra.

Seguidament la Neus Bulbena va fer el seu parlament de comiat, explicant que havia preparat un discurs molt formal, però que seguint el consell d’un amic havia decidit “deixar-se anar una mica”. L’exalcaldessa va dir que “només em vull acomiadar amb tranquil·litat i amb un sentiment de molta feina feta i gent coneguda”. Per a Bulbena, han estat tretze anys de feina “desbocada”, doncs “no ho sé fer d’una altra manera, em varen parir així”. Segons la ja exregidora, “servir als ciutadans enganxa com una droga, tot i que sigui políticament incorrecte dir-ho, i les persones que estan amb mi m’han hagut d’aguantar”. L’exalcaldessa encara ara dos mesos de “vacances absolutes per a recuperar costums”.

També va agrair als seus companys de partit la feina feta, així com als altres partits, amb qui ha compartit “responsabilitats o discussions i discrepàncies amb tons millors o pitjors”, que ha afirmat que “sempre han servit per a fer-la millor persona”. Bulbena també va recordar els treballadors de l’Ajuntament, i es va disculpar dient que “si mai he pogut ferir a ningú, no ho he fet intencionadament, però servir al municipi implica prendre decisions”.

Va tancar el seu discurs desitjant “màxima sort i màxim encert” als que la succeiran, remarcant que al món local hi ha la manera més directa i pròxima per a fer una societat millor, aportar un granet de sorra per a treballar pel municipi. Va concloure afirmant que seguirà treballant pel poble des de la societat civil i que “m’estimo la Garriga i seguiré treballant per a fer-la millor”.

En el torn de paraula dels altres grups del Ple, en Jordi-Eduard Perales va agrair a Bou i Bulbena la feina feta, ja que “la vida política local molts cops és desagraïda i de vegades les relacions no són les millors, però tots som persones i ens acaba afectant”. Josep Oliveras i Sergi Serrano, de SI, varen agrair-los el suport donat, declarant que “el plenari perd dues persones a l’alçada de les circumstàncies i al servei del poble”. Israel Molinero, per ICV, va lamentar que no els poguessin acomiadar els companys del seu partit amb qui varen compartir tasques de govern, com en Quim Fornés. Per a Molinero, l’entesa entre ICV i PSC va ser “molt bona, una experiència molt gratificant, tot i les discrepàncies”. Rafel Puig, pel PP, va declarar que “els polítics passen, però el que queda són les persones” i que “hi ha persones i grans persones”, fent broma tot dient entre rialles del Ple municipal que “la plaça em comença agradar i tot, Neus”.

La darrera a parlar va ser la Meritxell Budó, com a actual alcaldessa, la qual va agrair a Bulbena i a Bou “els anys de dedicació a la política municipal i tots els dies i hores dedicats al poble”. Va dir que “aquest és el punt més difícil o especial del Ple de juny” i que desitjava dedicar-los unes paraules, ja que el seu comiat “encara que a algú li pugui semblar al contrari, em sap greu”. L’alcaldessa va dir que “plegats vàrem passar uns anys difícils i una legislatura complicada, però no cal entrar en detalls. Després d’un trencament inicial, vàrem recuperar progressivament les relacions polítiques i personals”. Fent broma sobre la visió de les tibantors entre ella i Bulbena al poble, va celebrar l’ haver recuperat una bona relació, cosa que “personalment és el que més em satisfà”. Budó els va desitjar, també, molta sort i es va posar a la seva disposició.

Entre els aplaudiments dels seus companys i del nombrós públic assistent, la Neus Bulbena va agrair les paraules de suport als presents, i va tancar el Ple declarant que “per a qualsevol cosa que necessiteu estem allà per a donar les nostres opinions i participar. Seguim estant a la vostra disposició, moltes gràcies.”

Marc Bellmunt

Article anteriorEsportGlobal, una iniciativa garriguenca que busca micromecenatge
Article següentLa final del torneig de Futbol7, aquesta nit (ACTUALITZAT)
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.