Biomassa com a font d’energia: una mentida verda

0
Plataforma_Antiincineradora_16-11-2010

La unió de Plataformes contra les plantes de biomassa catalanes en la trobada en el POAL, ­Alt Urgell (9­-06-­2012), alerten dels 20 projectes en procés, de dubtós aprofitament energètic perquè les Plantes podrien ser utilitzades per la crema indiscriminada d’altres tipus de biomassa o residus, la qual cosa perjudicaria encara més la salut, la producció agrícola dels conreus i també comportaria perjudicis comercials per la zona on s’ubiquin.

Va començar la trobada amb un vídeo sobre l’afectació de la incineració de la biomassa en les persones, on els Doctors Carme Valls i Pep Martí, membres del prestigiós CAPS (Centre d’Anàlisi i Programes Sanitaris) expliquen els resultats de les noves recerques a nivell mundial i les dotze raons per dir NO als grans projectes de central de crema de biomassa per fer electricitat. Les plataformes constaten que no es només un problema local sinó que en aquest moments afecta a diferents comarques del territori català i volen conscienciar l’administració essent transparents amb la ciutadania del futur sanitari de la població per la instal·lació d’aquestes plantes.

L’Associació de malalts químics Adquira va indicar que aquest tipus d’instal·lacions haurien d’estar situades lluny dels llocs urbans i no, com per exemple a la Garriga, on els promotors volen instal·lar-la a 300 metres de les escoles i de l’institut d’ensenyament secundari i, a més, prop del casc urbà. També van informar que a Catalunya hi ha en projecte la instal·lació de 20 macro plantes incineradores de biomassa.

La Plataforma Antiincineradora del Congost (la Garriga­, Vallès Oriental) va comentar la situació dels tres recursos contenciosos­ administratius per aturar la Planta.

La Plataforma salvem el territori del Pla d’Urgell informa en un díptic que l’Eurodiputat de CiU, Sr Ramon Tremosa, ha presentat una pregunta escrita a la Unió Europea qüestionant la idoneïtat de la planta del POAL i plantejant la necessitat d’aplicar, almenys, el principi de precaució, tal i com s’ha demanat insistentment pels opositors a la planta de la Garriga, els metges de la comarca del Vallès Oriental i la Plataforma garriguenca.

Al seu torn, La Vall del Ges (Osona) va presentar el seu manifest d’oposició a les plantes incineradores; i els representants de Cassà de la Selva (Girona) van denunciar la pretensió d’utilitzar per part del promotor terrenys d’interès natural arrasant 4,5 Has. de bosc. També van comentar la situació dels recursos contenciosos­ administratius que han presentat.

A les Garrigues: Vall de Miravall (entre Juneda i Borges Blanques), s’hi volen instal·lar tres plantes amb la intenció de cremar biomassa i, al no tenir possibilitats de cobrar les primes d’energies renovables, podrien també cremar tota classe de residus.

Representants dels sindicats, ecologistes i partits politics presents (tots els de El POAL s’ hi oposen) també s’hi varen manifestar en contra. El POAL està pendent de la resolució de la Comissió Territorial d’Urbanisme contestant les al·legacions presentades i, com va dir el seu Alcalde, el 90% de la població està en contra de la planta.

El Dr. en Biologia Carles Gracia, professor del Departament d’Ecologia de la Universitat de Barcelona i cap del grup de recerca del CREAF, va dir que els que defensen les plantes diuen mitges veritats i no la realitat. Per exemple: el POAL consumiria el 21 % de la producció anual de biomassa forestal total de Catalunya deixant el 79% a repartir entre la resta de les 19 plantes proposades. Tenint en compte aquestes dades, s’haurien d’utilitzar altres tipus de combustibles per fer rendibles les plantes, al ser el seu aprofitament del 0,3% de la quantitat cremada. Al final va concloure la seva exposició afirmant: No tenim prou biomassa forestal a Catalunya; No resulta energèticament rendible; i No és cert que s’estalvien emissions de CO2.

Per tot això, quins foscos interessos s’amaguen darrera la febre descontrolada per la incineració de biomassa forestal?

Frederic Moreno, Vicepresident de la Plataforma Antiincineradora del Congost

Article anteriorOriol Junqueras entregarà enguany el Guardó Lluís Vinyes
Article següentNova imatge de la Festa Major de la Garriga 2012
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.