Discussió entorn l’educació en el Ple de maig

0
ple_juny_2011

Els grups polítics del poble es reuniren ahir com, ja és habitual els últims dimecres de mes, per a celebrar el Ple Ordinari del mes de Maig. Va ser un Ple que tot i començar amb una sèrie de punts que es varen aprovar sense massa conflicte va anar derivant cap a una reunió crispada a les mocions, precs i preguntes, amb la discussió dels punts que es referien a l’ensenyament al municipi i el reglament de participació municipal.

Així, el primer punt sotmès a votació del Ple va ser el que designava i constituïa la Comissió de Tarificació Social. Aquesta comissió, que centrarà la seva tasca sobre els ajustos a les tarifes municipals en funció de les possibilitats econòmiques dels que les sol·licitin, estarà formada per la Meritxell Budó com a presidenta en qualitat d’alcaldessa, en Josep Mª Torres per CiU, en Jordi-Eduard Perales per Acord, en Sergi Serrano per Solidaritat, la Neus Bulbena pel PSC, en Martí Porter per ICV i per en Rafel Puig representant el PP. La creació de la comissió es va aprovar per unanimitat, i la seva primera reunió queda fixada pel proper mes de juny.

El següent punt, segons el qual s’imposa una multa a la empresa concessionària de la neteja del mercat municipal, va ser aprovat per unanimitat.

Seguidament es va debatre la rescissió de la concessió del bar del Teatre del Patronat. El contracte es liquida amb l’Ajuntament confiscant la fiança de 4.800 €. que va abonar la beneficiària, i aquest import es destinarà a pagar part del deute que té aquesta amb l’Ajuntament, que ascendeix a 7. 500 €. L’import restant del deute queda condonat a canvi de que la beneficiària s’encarregui del bar del Patronat un mes més mentre l’Ajuntament adjudica de nou la concessió. Després que tots els grups declaressin la necessitat de dinamitzar aquest equipament municipal, el punt es va aprovar per unanimitat.

També es va aprovar de manera unànime el punt sobre les bases per a les subvencions dedicades a la compra de llibres de text pels pares d’alumnes, bases que de tota manera seran revisades per la Comissió de Tarificació Social creada en el primer punt votat pel Ple.

Seguidament es va aprovar la renovació en el càrrec de la Jutgessa de Pau i el seu substitut, també per unanimitat i amb tots els grups agraint-los la feina feta.

El punt 8 de l’ordre del dia, corresponent a una modificació de crèdit, va ser més debatut. L’Ajuntament es veu obligat a pagar aproximadament 130.000 € per fer front a l’expropiació del carrer Bages, i demana modificar els pressupostos destinant a aquest pagament part de la partida “de calaix de sastre” que es va incorporar als pressupostos arrel a l’augment de l’IBI imposat pel govern central. En aquest punt, el PSC i ICV van mostrar el seu desacord amb la partida “calaix de sastre” dels pressupostos, comminant a l’Ajuntament a destinar-la a quelcom específic, i Israel Molinero va demanar a l’equip de govern reflexionar sobre els “errors un darrere l’altre” que porten a aquesta situació. Finalment, el PSC es va abstenir, però el punt es va aprovar amb els vots a favor de tots els altres grups del plenari.

El novè punt, referit a la incorporació als pressupostos de dues factures presentades amb retard, de nou es va aprovar per unanimitat, només cridant a la necessitat de que l’Ajuntament controli que li siguin emeses les factures a temps. En el següent punt, referit a la modificació de l’inventari municipal, també es va produir un cert debat quan SI va qualificar de “al·lucinant” que l’inventari municipal presenti encara errors, al que Meritxell Budó va respondre que “a vostè li pot semblar al·lucinant” la presència d’errors, però que l’elaboració de l’inventari “és difícil”. El punt es va aprovar finalment amb 13 vots a favor i 4 abstencions.

Els dos següents punt a debat, sobre l’adhesió al pacte d’Alcaldes de la Unió Europea per l’ús d’energies renovables i a la Declaració de Vic de renovació de compromisos amb la Declaració de Rio del 92 sobre la sostenibilitat es varen aprovar per unanimitat, amb els grups municipals congratulant-se d’aquesta adhesió i cridant a “creure-se-la” i “treballar-hi cada dia”.

Tancant els punts de l’ordre del dia, l’equip de govern va donar compte de l’estat d’execució dels pressupostos d’enguany, sense desviacions.

El torn de mocions es va encetar sense tensió, però ràpidament es va crispar. La primera moció presentada fou la de ICV, demanant el suport de l’Ajuntament a la Iniciativa Legislativa Popular per a la dació en pagament i la oposició als desnonaments, que va ser aprovada per unanimitat. La segona moció de ICV, referida a la necessitat de instar a la Generalitat a que mantingui les llars d’infants municipals, va viure moments de tensió. Les forces independentistes del consistori, Acord i SI, varen recalcar el problema estructural que suposa l’Estat espanyol per a Catalunya; Rafel Puig els va respondre en castellà, declarant que no era el moment per a parlar d’independència i que s’estaven sortint del tema. La moció es va aprovar finalment per unanimitat.

La tercera moció que va ser presentada per Acord. La moció obeeix a una petició d’Amnistia Internacional per a què els ajuntaments pressionin a les autoritats estatals en la legislació del comerç d’armes internacional, incorporant-hi una clàusula segons la qual no es puguin vendre armes quan hi hagi possibilitat de violació dels Drets Humans. Malgrat els suport unànime a la intenció de la moció, tant CiU com el PP es van abstenir, en considerar que el caràcter d’aquesta superava l’àmbit d’actuació de l’Ajuntament. Tot i així, la moció es va aprovar amb els vots de Acord, SI, el PSC i ICV.

Solidaritat va presentar seguidament la seva moció demanant que l’Ajuntament doni suport a la campanya #novullpagar. Manifestant el greuge comparatiu amb la resta de l’Estat, i el caràcter “abusiu” del negoci de les autopistes. La moció demanava instar al Servei Català de Trànsit a que no tramiti les denúncies a qui es negui a pagar i donar suport a la proposició de llei d’eliminar els peatges a les autopistes amortitzades. En aquest sentit, CiU va abstenir-se, declarant que l’Ajuntament “s’ha d’alienar amb el govern” i donar suport a altres iniciatives, com un fons de rescat de peatges. El PP va secundar l’abstenció, declarant que “dir als Mossos que no facin les denúncies seria prevaricació”. La resta de partits varen contestar encesament a aquestes posicions, donant total suport a la moció, que es va aprovar per 9 vots a favor i 8 abstencions.

El torn de precs i preguntes va ser el moment en el que es va viure més crispació. El primer prec, presentat per ICV sobre desperfectes a la via pública, va ser comentat per Israel Molinero, que es congratulava de que els precs del seu grup empenyin a l’Ajuntament a actuar al respecte. Joan Esteban, en qualitat de Regidor de Via Pública, li va respondre de manera contundent i afirmant que les reparacions fetes en cap cas obeeixen als precs que vostès han fet”, i que ha estat pura casualitat, doncs”els seus precs en cap cas influeixen en la manera d’actuar de la brigada”, marcant amb aquest to el que seria un torn de precs i preguntes encès.

El següent punt, presentat pel conjunt dels partits de l’oposició es va centrar en el Reglament de Participació. L’oposició va exposar que durant l’aprovació del Reglament es van desestimar les al·legacions de diversos grups de ciutadans amb el compromís d’incentivar més endavant la participació ciutadana i trobar-se amb la ciutadania. En contraposició a aquestes intencions, “a 25 de maig no s’ha dut a terme cap” d’aquests compromisos. L’oposició demanava,  especialment a la regidora Mar Canet, explicacions i un calendari específic. A tot això el govern va respondre que s’està treballant amb la Diputació de Barcelona perquè els assessorin al respecte, i que la primera trobada es va fer al febrer. En un intercanvi tens, tots els grups de l’oposició varen coincidir a destacar que cal millorar la comunicació entre govern i oposició.

El darrer dels precs, però, va ser el que va provocar una discussió més acalorada. El PSC, ICV i el PP varen presentar un prec conjunt preguntant pels preus públics de l’EMAD i la seva aprovació encara pendent. En el prec també es remarcava la inquietud per la continuïtat de les activitats de l’EMAD, i es demanava a l’equip de govern que dediqui tots els recursos necessaris per a que segueixi duent a terme la seva activitat educativa. Albert Jiménez, regidor d’Educació i Sanitat, va desmentir els “rumors del tancament de l’EMAD” taxativament, i va declarar que els preus s’aprovaran les properes dues setmanes. Jiménez ha atribuït aquest retard al desconeixement fins fa ben poc de la subvenció aportada per la Generalitat, declarant que “els preus que s’aprovaran seran mesurats, i si algú no els pot pagar, es tractarà individualment el seu cas”. La FP a la Garriga queda garantida per a aquest any i el proper, i el govern vetllarà pel manteniment de l’oferta formativa del poble, segons Jiménez.

No obstant això, la tensió va esclatar per un error del govern que va fer que no tots els grups polítics del poble fossin convocats al Consell Escolar Municipal. Jiménez ho va lamentar, davant les peticions enceses per part de l’oposició de que no es produeixin errors d’aquest tipus i millori la comunicació. Neus Bulbena va declarar que la convocatòria al Consell no es va enviar, i que “és estrany que cap grup municipal participés” en el darrer Consell Escolar Municipal. Albert Jiménez va demanar disculpes, en tant que a ell també li va semblar “estrany” que no hi anessin, explicant que “en cap moment va pensar” que no estiguessin convocats.

El torn de preguntes del públic va tancar el Ple mantenint el mateix to d’enfrontament, amb Àlex Valiente, primer secretari del PSC al municipi, que va declarar-se sarcàsticament “content” pel manteniment de la activitat de l’EMAD, entrant en una picabaralla amb Meritxell Budó, que va afirmar que la comunicació entre l’Ajuntament i escoles és excel·lent, a la vegada que es preguntava “d’on poden haver sortit rumors del tancament de les escoles” com els que han corregut pel poble.

Marc Bellmunt

Article anteriorDetenen un jove garriguenc pels aldarulls del 29-M
Article següentDocumental i col·loqui al voltant de la resistència sahrauí, el proper dia 7
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.