Carles Felipe, entrenador de l’Handbol la Garriga

0
225

En Carles Felipe és l’entrenador del primer equip de l’Handbol La Garriga, que el dia 6 de maig va assolir l’ascens a  Primera Nacional en un apassionant play off a Elgoibar, tan sols un any després d’haver pujat a la Lliga Catalana.

Unes setmanes després de l’històric ascens i havent paït les emocions, tenim una conversa amb en Carles, amb el que parlem de l’exitosa temporada ja conclosa i del futur immediat de l’equip.

La Garriga Digital: Abans que res, em permetrà que el feliciti pel segon ascens consecutiu de categoria de l’Handbol la Garriga.

Carles Felipe: Moltes gràcies!

LGD: Com han viscut tornar a pujar de categoria?

CF: Bé, ha estat sorprenent, no era pas l’objectiu. Esperàvem mantenir la categoria o estar entre els sis o set primers com a molt. Era l’ideal, però sempre t’has de marcar un objectiu, i a mitja temporada vàrem veure la possibilitat d’estar dalt, ens hi vam ficar, i ha sortit bé. La gent està molt contenta, molt il·lusionada, tot i que hi ha hagut moltíssima feina.

LGD: Hi ha hagut molts canvis respecte la temporada anterior?

CF: El nivell és molt diferent. La qualitat d’aquesta categoria no té res a veure, doncs hi ha jugadors que ha jugat a la Divisió d’Honor, com per exemple ens vàrem trobar a la fase d’Elgoibar. Hi ha molta més categoria que a primera catalana.

LGD: Aquest any competien només de Catalunya, però.

CF: Sí, aquest any estàvem a la màxima categoria de Catalunya, la Lliga Catalana.

LGD: I l’any que ve ja competeixen a nivell estatal.

CF: Sí, deixem la Federació Catalana i entrem a l’espanyola.

LGD: Com veu a l’Handbol la Garriga en aquesta propera temporada? Quin és el seu lloc en el panorama de l’handbol espanyol?

CF: El problema que hi ha aquí és que a Catalunya hi ha molt nivell, i és clar, com que la lliga funciona per proximitat de zones, la majoria de competidors són catalans.  Així doncs, ja en coneixem uns quants, com La Roca o Granollers, i hi ha mot nivell. Serà més complicat, però suposo que mantenint l’equip com està i potser reforçant amb dues o tres persones tenim prou per a intentar mantenir la categoria. No podem aspirar a més essent realistes.

LGD: El vostre objectiu és mantenir la categoria?

CF: Sí, és la primera vegada a la història que la Garriga arriba a aquesta categoria i la nostra il·lusió és mantenir-nos-hi.

LGD: Comporta molta pressió ser el primer entrenador a pujar l’Handbol la Garriga a aquest nivell?

CF: Bé, una mica, però hi ha un bon equip i la feina del Jordi Fernández de l’any passat va ser molt bona. M’ho va deixar bastant preparat per a seguir treballant. Li agraeixo molt a en Jordi els dos anys que ha estat treballant amb l’equip, ha estat la base perquè aquest any poguéssim seguir treballant i amb un esforç final arribar on hem arribat.

LGD: Més enllà del llegat de l’entrenador anterior, què ha donat Carles Felipe a l’Handbol la Garriga perquè pugés de categoria?

CF: Jo crec que la meva feina és intentar formar un bon grup, ben avingut, a un nivell quasi més psicològic que no tàctic o tècnic, doncs en aquest nivell ja són molt bons. Crec que l’organització del grup i la confiança que crec que els he donat, i ens hem donat els uns als altres, ha estat la clau per a aconseguir el que hem aconseguit. Si no hi ha confiança, il·lusió i ganes de fer les coses, no es poden assolir aquestes fites.

LGD: En el terreny més tècnic, quines són les senyes d’identitat de l’Handbol la Garriga?

CF: L’any passat érem un equip molt ofensiu, que marcava 40 o 50 gols per partit. Érem molt bons i defensivament no necessitàvem defensar massa, doncs marcàvem tants gols. Però aquest any una de les claus ha estat reforçar la defensa. I hem estat bastant durs en defensa, com marca la categoria, i així ho hem aconseguit.

LGD: Ha costat adaptar-se a aquesta manera de jugar?

CF: Al principi va costar. Veies el nivell dels altres i el comparaves al teu, i va ser dur. De mica en mica ens vàrem anar posant al nivell fins que vam estar a dalt de tot amb esforç.

LGD: Com preparen la propera temporada?

CF: Si t’he de ser sincer, jo aquest any ho deixo. Fa tres mesos que la directiva sap que plego i això ja és cosa del següent entrenador, la junta i els jugadors. No et puc dir massa, però sé que compten amb tots els jugadors que han pujat, tot i que algun per temes de feina o família ho haurà de deixar. Es faran alguns fitxatges per a marcar una posició més clara, però.

LGD: Què és el que el porta a deixar-ho?

CF: Ja porto dos anys i mig amb aquest grup, i crec que ha de venir algú altre que aporti coses diferents a les que he aportat jo. A part, hi ha temes familiars i d’altres. De tota manera, encara que deixi aquest equip, seguiré col·laborant amb l’Handbol la Garriga pel que em necessitin.

LGD: L’Handbol la Garriga té més equips.

CF: Sí, tenim equips des de benjamí i tot. Hi ha un bon grup d’entrenadors i nois que estan treballant molt bé, i el club fa molt esforç per aquesta canalla, són un grup de qualitat, alguns fins i tot han anat a jugar a Granollers.

LGD: Hi ha jugadors de la pedrera al futur de l’Handbol la Garriga?

CF: Tenim en Roger Mas, i en David Romero, que ha estat fora aprenent coses, però ara finalment ha tornat. S’havia de jubilar, però va prometre que si pujàvem de categoria no ho faria, o sigui que allargarà.

LGD: En aquesta nova temporada són tot equips coneguts, però quins són els rivals a batre?

CF: És una mica complicat, perquè encara no està estructurat el grup que ens tocarà. Serà el grup de Catalunya, on hi ha 11 equips catalans, un equip aragonès, nosaltres que pugem, i un equip més que no sabem. Però hi ha possibilitat de canvi.  Pot ser que ens toquin tres equips de les Illes Canàries i no d’Aragó, i això encara no ho sabem. Però els equips a batre són la meitat inferior de la taula. Als equips superiors hi ha molta qualitat, el Balonmano la Roca, per exemple, ha pujat a Divisió d’Honor B, però per temes econòmics no sabem si hi serà o no. Si es queda a nacional, allà hi ha moltíssima qualitat, i batre això serà una mica complicat.

LGD: Quin és el funcionament de la lliga d’handbol en aquest nivell?

CF: Es fa una lligueta de 14 o 15 equips, els dos darrers baixen de categoria, els dos primers fan un sector amb la resta de grups d’Espanya, del qual dos es qualifiquen per a un sector posterior, i de quatre que queden, en pugen tres.

LGD: Els desplaçaments i costos que comportarà l’ascens de categoria podran ser assumits?

CF: És el que s’està estudiant ara. Creiem que es pot fer. La gran sort que tenim és que a l’haver-hi tants equips catalans, els desplaçaments són curts. El que puja molt, però, és l’arbitratge. Potser es tripliquen els costos en aquest sentit, i això s’està estudiant. Hi ha certes subvencions, però els viatges a llocs com Saragossa impliquen nits d’hotel, i és tot car, però la majoria de costos se’n van en l’arbitratge. Poden tocar àrbitres andalusos, o gallecs, o de qualsevol lloc, i s’ha de pagar el desplaçament, l’estància i l’arbitratge. De pagar 220 euros, a pagar uns 600 o 700.

LGD: L’Handbol la Garriga es sustenta a sí mateix, econòmicament parlant?

CF: Tenim espònsors que ens han ajudat molt a tirar endavant la temporada, els estem molt agraïts  i  esperem seguir treballant-hi. Però els jugadors paguen per jugar, perquè no s’arriba a tot. Paguen poqueta cosa, però paguen.

LGD: Hi ha una afició nombrosa aquí a la Garriga?

CF: Jo porto molts anys aquí al club, tot i que també he estat a d’altres per a aprendre coses i aportar-les aquí. Quan jo era més jove venien els pares i prou, i ara som més i n’estic molt content. Som pocs, i és normal, però ve gent de la junta, jugadors, i també gent de fora… Hem arribat a ser uns cent-cinquanta al Pavelló de Can Noguera. I al principi érem uns trenta.

LGD: Han quintuplicat el públic, no està gens malament.

CF: La Junta fa un bon treball, promocionant l’equip perquè la gent vingui.

LGD: Des que han pujat de categoria tenen més públic?

CF: Jo crec que si. Passa que clar, a la Garriga s’hi fan moltes activitats esportives, des d’hoquei a bàdminton i ball, i no es pot anar a veure tot, ho entenem.

LGD: Té algun missatge per a l’afició?

CF: Que moltes gràcies pel seu suport aquest any. Espero que l’any que ve tinguin paciència, perquè serà molt més dur, i que vagin a veure els equips de nois més joves de l’Handbol la Garriga, que juguen molt bé i s’ho mereixen.

A la fotografia: Carles Felipe

Text i fotografia: Marc Bellmunt


FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.