Música Intergeneracional, de la mà del Vil·la Romana

0
Article_villa_romana-2

El passat dissabte 16 d’abril de 2012, la professora de música de l’Institut Vil·la Romana, Glòria Sol, va presentar el seu projecte de Música Intergeneracional dins de la V Jornada Sobre l’Educació Musical a l’ESO organitzada per l’ICE de la Universitat Autònoma (UAB).

El projecte es basa en la col·laboració entre els Alumnes de 1r i 2n d’ESO de l’Institut Vil·la Romana de la Garriga i els residents de l’Asil Hospital del mateix poble partint de la idea de fer música en conjunt, joves i grans.

A trets generals, l’experiència consisteix en l’aprenentatge de música que donen els mateixos nois a la gent gran. Els alumnes de l’institut, seguint un treball fet a l’aula, preparen intervencions musicals (acompanyaments musicals o obres senceres) mitjançant instruments de percussió, tan indeterminats (instruments que poden fer cops) com instruments determinats, instrumental Orff (instruments de placa que poden fer sons). Després dels assajos es fa un concert.

Els alumnes viuen aquesta activitat com un aprenentatge i també com un servei per a la gent gran i els avis també l’han viscuda d’aquesta manera, així com una oportunitat per relacionar-se amb gent jove.

Evidentment, en una experiència d’aquest tipus el que menys importa és el resultat de l’audició, però cal dir que les actuacions són un èxit. A nivell musical perquè cada intèrpret va fer el millor del que sap fer; a nivell humà per veure com comparteixen espai la gent jove i els grans; i a nivell de públic, per com segueixen les músiques i l’ambient de la resta de gent gran de l’Asil, el personal que els cuida, els familiars i tota la gent que segueix el concert.

Iniciat el curs 2007/08, el projecte va prendre forma el curs 2008/09 amb el reconeixement del Centre Promotor d’Aprenentatge i Servei, APS. La idea els va agradar molt i vam rebre un ajut per comprar instruments, així com el suport del nostre Ajuntament, que va estar disposat a subvencionar el trasllat dels alumnes a l’Asil.

Cal destacar, també, l’essencial col·laboració de l’Isabel Llimargas, infermera de l’Asil, i el suport de les direccions dels dos centres, així com de l’AMPA, que es va mostrar molt interessada i disposada a ajudar en tot moment.

Dins d’aquest projecte Intergeneracional cal destacar, també, les col·laboracions i concerts que l’Institut Vil·la Romana hem fet a l’escola Bressol de la Garriga i a les diferents escoles de primària del poble (Giroi, Tagamanent, Pinetons i Puiggraciós), ja sigui en forma de concert o en projectes de Dansa i Moviment, on els nostres alumnes de 1r d’ESO han treballat les seves coreografies amb alumnes de primer i segon cicle de primària. Aquesta activitat l’hem fet a l’escola Giroi i ha consistit en un dia d’assaig, on cada grup dels quatre de 1r d’ESO ensenya una dansa als alumnes de cada classe de 3r i 4rt de primària i un altre dia es realitza l’actuació davant de tots els companys de l’escola. Al curs 2009/10 es va treballar el Carnaval dels Animals de Saint- Saëns i, l’any següent, un recull de Danses Populars Catalanes. En aquesta experiència hem comptat amb la col·laboració de les professores de català, Dolors Ribera, i d’Educació Física, Maiè Solé.

Són molts els objectius treballats i aconseguits, però bàsicament es concentren en la relació entre persones de diferents generacions i en l’aprenentatge d’un objecte, en aquest cas la música, que és el que ha fet de lligam de totes les activitats. Totes les persones que hi ha format part s’ho han passat bé perquè hi havia alguna cosa concreta que els unia. Quan treballaven junts aconseguien un objectiu: que sonés una obra musical. Ha estat aquesta possibilitat que dóna la música el que ha fet possible que el projecte es dugués a terme amb tant d’èxit.

Article_villa_romana-1

Article_villa_romana-3

Article_villa_romana-4

Article anteriorEnsopegades diverses i… canvi de líder!
Article següentL’Olímpic és el nou líder
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.