Crònica del Ple Ordinari de 28 de març

0
ple_juny_2011

Ahir a les set de la tarda es celebrava el Ple municipal ordinari corresponent al mes de març. Va ser una sessió tranquil·la, amb tots els punts de l’ordre del dia aprovats per unanimitat excepte una moció de suport a la vaga del dia 29, a la que s’hi van oposar CiU i el PP i on es va produir un moment de tensió.

Abans d’iniciar el Ple l’alcaldessa va declarar el suport institucional de l’Ajuntament de la Garriga als vaguistes de fam en defensa de la llengua catalana a les Balears, encapçalats pel professor jubilat Jaume Bonet.

Després d’aprovar-se per unanimitat les actes de l’anterior Ple i els despatxos d’ofici, SI va preguntar al govern sobre les indemnitzacions i obres efectuades per l’Ajuntament per tal de compensar als garriguencs que han vist les seves cases inundades per reeiximents del clavegueram. Budó va explicar a en Josep Oliveras que les indemnitzacions es farien degudament, i el regidor Joan Esteban va afegir, textualment, que la xarxa de clavegueram del barri de Can Illa “està fotuda”, que té “molts problemes” i que l’Ajuntament la vigila en cas que “s’enfonsi un tram quatre metres més avall”.

Seguidament, el PSC va dirigir-se a l’alcaldessa preguntant pel canvi de data d’un festiu en el que els comerços poden obrir, efectuat per tal que puguin obrir al dia de Corpus. Budó va respondre-li afirmant que el dia de Corpus les botigues obriran a petició de les associacions de comerciants, que l’any passat ja es va fer així sense problemes aparents, i que la Associació de Corpus ha estat informada, tot i que “probablement no els agradi”.

En el primer punt sotmès a votació, la Juliet Grau, en qualitat de Regidora d’Acció Social i Cooperació, va presentar les bases per a la concessió d’ajuts socials pel municipi. Grau va explicar als presents que per tal de poder agilitzar les peticions de si es té dret o no a un ajut social, i davant el volum de peticions, es volen establir uns barems fixes i equitatius per a la seva concessió. Tant SI com el PSC i ICV varen preguntar a la regidora per la redacció d’aquests barems, al que Grau va respondre que les bases han estat elaborades adaptant bases d’altres municipis a la realitat garriguenca, i que els tecnicismes del redactat es revisaran degudament amb la col·laboració dels tècnics de l’Ajuntament. Fets aquests aclariments, el punt es va aprovar per unanimitat.

En un sentit similar, el següen punt tractava sobre la especificació d’unes bases concretes per a l’adjudicació de recursos de l’Ajuntament a entitats juvenils. La regidora de Dinamització Cultural, Mar Canet, va explicar que s’han elaborat una sèrie de barems per tal d’ajustar el repartiment d’aquestes subvencions, cercant adequar la despesa a l’activitat de cada associació i augmentar la implicació de les associacions juvenils en el teixit social del municipi.

SI va preguntar a Canet per un dels requisits recollits a aquestes bases, la necessitat de declarar a un any vista les activitats que es realitzaran per part de les associacions. La regidora els va respondre afirmant que la majoria d’aquestes associacions estan integrades per gent adulta i que com a tals, se’ls pot exigir aquest grau de planificació. ICV va sol·licitar que a la comissió que decidirà l’adjudicació de subvencions hi hagi un representant de les pròpies associacions juvenils, idea que es va recollir però sense vot, només amb caràcter d’observador. Tots els grups varen votar a favor l’aprovació d’aquest nou reglament.

El cinquè punt de l’ordre del dia va tractar sobre la resposta de l’Ajuntament a un Decret del Govern espanyol en el que se’ls commina a declarar quins són els serveis essencials del municipi. El regidor Jordi Eduard Perales, que va qualificar el decret de “intrusiu” i “extralimitat”, va declarar que la prioritat de l’Ajuntament és seguir donant els millors serveis al municipi, i l’alcaldessa va remarcar que no s’ha de fer alarmisme quan l’Ajuntament prioritza moltes àrees de serveis com a essencials, mentre que el decret només considera essencial el personal policial. Un cop tots els grups municipals varen mostrar el seu rebuig a aquest decret estatal, el punt va ser aprovat per unanimitat.

També va ser aprovada per unanimitat l’adhesió de l’Ajuntament de la Garriga al Manifest del Dia Internacional de les Dones, que representa l’últim dels actes de celebració d’aquest dia al municipi. Juliet Grau va llegir al Ple el manifest, el text del qual incloem a continuació:

“Liderant el present, construint el futur”

El 8 de març, Dia Internacional dels Drets de les Dones, és un dia ple de simbolisme per a les dones i la lluita pels seus drets, però també per totes aquelles persones compromeses amb la igualtat. Un dia en el qual, ens reunim aquí per retre homenatge a les dones que des de tots els racons del món ens han precedit i han obert el camí per aconseguir una societat més justa i igualitària . I és que les seves iniciatives no sempre han estat prou reconegudes, tot i haver estat determinants per al progrés del conjunt de la humanitat.

És un dia, doncs, que ens porta a incloure aquest llegat ens els nous reptes de futur. I com s’ha demostrat en diferents moments de la història i sobretot en contextos difícils com en el que ens trobem en l’actualitat, no podrem construir nous models de societat sense les seves aportacions. Hem d’incloure el talent i el lideratge de les dones com motor del canvi que els nostres municipis necessiten.

I això ho hem de fer donant l’espai i reconeixement que es mereixen i recordant que la consecució dels drets de les dones sempre ha tingut com a resultat la millora de les condicions de vida del conjunt de la humanitat.

ÉS PER AIXÒ QUE MANIFESTEM LA NECESSITAT DE,

  • Posar en valor el lideratge de les dones en els processos de canvi que la societat necessita.
  • Incrementar la presència de les dones en els llocs de responsabilitat de les institucions públiques, les empreses, la cultura, la ciència…..per tal de crear i desenvolupar projectes innovadors i de futur.
  • Fomentar la coeducació, l’accés a les noves tecnologies, i la integració de les dones al mercat laboral i l’emprenedoria
  • Potenciar la corresponsabilitat dels homes en les tasques de cura i de la vida

I finalment no podem oblidar que cal continuar donant suport als programes per atendre totes aquelles dones en situació de vulnerabilitat. I en especial cal, més que mai, treballar conjuntament i avançant per eradicar la violència contra les dones que és la manifestació més perversa de la desigualtat entre homes i dones.

Avui 8 de març, totes les dones i homes de les institucions del país volem fer visible i explícit el nostre compromís per construir un futur millor per a tothom.

El següent punt de l’ordre del dia corresponia, de nou, a la resposta a una exigència del Govern espanyol: detallar les factures pendents a proveïdors de l’Ajuntament i com es preveu efectuar el seu pagament. En Josep Mª Torres, regidor d’Hisenda, va donar compte dels 813.000 euros que deu l’Ajuntament a proveïdors, i va explicar que amb el pagament d’una subvenció pendent de la Diputació i l’ingrés a finals d’abril de l’Impost de Vehicles es podran efectuar aquests pagaments.

Reincidint en el pla econòmic, el següent punt va ser la donar compte de la liquidació del pressupost de l’anterior exercici econòmic. Vicenç Guiu, regidor de Promoció Econòmica, va detallar que el nivell d’endeutament de l’Ajuntament és d’un 58%, molt per sota del màxim legal del 75%, assegurant als presents que l’Ajuntament no té un deute excessiu i que serà capaç de fer front als pagaments dels préstecs que sobre ell pesen. Tots els grups municipals es varen congratular d’aquests resultats, afirmant el PSC que l’Ajuntament de la Garriga pot estar content de tenir “uns pressupostos que es poden ensenyar i posar sobre la taula”, i remarcant ICV que “la situació no és envejable, però que en tot cas no és preocupant”.

A l’apartat de mocions es va viure l’únic moment de tensió de la tarda, en presentar-se una moció de suport a la vaga general encapçalada per ICV. Israel Moreno, en qualitat de cap del grup d’ICV, va detallar que la reforma laboral aprovada pel govern espanyol és una eina de precarització, un atac al drets dels treballadors” i que no serveix al seu propòsit declarat de crear llocs de treball. Moreno va dir que “s’estan erosionant els pilars” de l’estat del benestar amb “retallades salvatges”, i que per això es dóna suport a una vaga “no només lícita, sinó inevitable” perquè “la crisi la pagui qui l’ha causat” i no qui la pateix.

Davant de les manifestacions d’ICV, Meritxell Budó va agraïr a Moreno que ICV “exclogui” a CiU i el PP de la moció, en un moviment “habitual en el seu grup municipal”.  Budó va dir que CiU donaria suport a la moció si es recolzava el dret de vaga o es presentaven alternatives a la reforma, però que consideraven la moció “una barreja de tot” i un “sac on tot hi cap i tot s’hi val” i “no detalla cap proposta ni alternativa” i que, per tant, no li donarien suport. “La foto de demà no és la que convé al país ara”, va declarar Budó, demanant a ICV propostes concretes i viables i no mocions.

Jordi Eduard Perales, al capdavant d’Acord, va declarar que el seu grup veia la moció com raonable, i que la reforma laboral constitueix un atac directe als drets laborals i nacionals dels catalans, cosa “intolerable”. Amb una crida als treballadors a adherir-se a la vaga, Acord va donar suport a la moció, com també varen fer Solidaritat i el PSC, amb Bulbena afirmant que la reforma trenca totes les relacions laborals i que no té ni per objectiu crear llocs de treball ni solucionar la situació actual, sinó una baixada general dels salaris i dels drets dels treballadors, recordant que “ni tan sols s’ha negociat amb els sindicats”.

Com era previsible, Rafel Puig va oposar-se a la moció com a representant del PP. Per a Puig la moció busca culpables, i oblida tots culpables menys “els que han portat el país on estem”. Puig va declarar, alhora, que la vaga “és inoportuna i costarà diners al país”, i passant-se al castellà va afegir que “sumirà al país en el “pleno paro” (sic.)”, instant a “que tothom vagi a treballar demà”. Amb una certa tibantor, la moció es va aprovar per un vot de diferència, amb els vots en contra de CiU i el PP, vuit en total, contra els vots a favor de la resta de forces polítiques, nou en total.

A l’apartat de precs i preguntes l’equip de govern va respondre a ICV, que els va interpel·lar sobre l’estat de manteniment del carril bici municipal. Joan Esteban, regidor de Via Pública, va afirmar que les reparacions pertinents estan previstes.

Rafel Puig  del PP va preguntar al Regidor de Cultura per l’estat de la Vil·la Romana, al que Benzekry va respondre que està previst l’inici d’un pla periòdic de manteniment de l’emplaçament i la instal·lació de senyalització apropiada. Aquestes preguntes tancaren el Ple, emplaçant als presents al d’abril.

Marc Bellmunt

Article anteriorOrdre del dia del proper Ple
Article següentEls indignats de la Garriga organitzen el passi del documental “Interferències”
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.