Mor Joan Roca Miralles, fundador i ànima d’Autisme la Garriga

0
Joan_Anna_1

Als 82 d’anys d’edat, el fundador i president d’Autisme la Garriga, Joan Roca Miralles, ens ha deixat amb un important llegat que ha portat a terme els últims 37 anys relacionat amb les persones afectades per l’autisme. Joan Roca, vidu i pare de dues filles, una d’elles l’Anna, greument afectada per l’autisme, ha estat l’ànima del projecte Autisme la Garriga i del seu posterior desenvolupament. Ara fa més de trenta-cinc anys, quan al nostre país i a la resta d’Europa es començaven a articular propostes per oferir respostes i un futur a les persones amb autisme, ell i la seva muller, Lidia Fina, juntament amb altres pares i mares de nens afectats, van decidir unir-se per millorar les seves condicions de vida. Amb un equip de professionals, varen dissenyar un projecte basat en la capacitat diagnòstica del Trastorn de l’Espectre Autista (TEA) i el seu tractament, la creació de serveis per a tot el cicle vital i la participació de les famílies. El projecte es va desenvolupar sota el principi d’atenció a les necessitats individuals i el principi d’atenció integral.

Tots aquests serveis estan dirigits per equips pluridisciplinars, formats per professionals de la psiquiatria, neurologia, psicologia, pedagogia i assessorament familiar. L’organització uneix l’expertesa de 37 anys de dedicació a l’autisme amb l’energia dels nous professionals que s’incorporen. Aquest equip humà, juntament amb unes magnífiques instal·lacions adaptades en cada detall a les necessitats de les persones afectades per l’autisme, permeten aconseguir uns alts nivells d’innovació i excel·lència.

Tres associacions, constituïdes per familiars de persones afectades per l’autisme, cerac, asepac i apafac, gestionen aquests serveis i juntament amb la Fundació Congost Autisme, constitueixen el Projecte autisme la garriga.

De la llarga i prolífera trajectòria de Joan Roca, cal destacar la seva iniciativa i compromís en els actuals referents de l’autisme nacional i internacional:

1976 Membre Fundador, i actual President, de les diferents entitats que conformen  autisme la garriga.

1980 (1983 es constitueix oficialment) Membre Fundador i membre del Consell d’Administració, Associació Internacional Autisme d’Europa

1994 Membre Fundador i primer President (1994-2001),  Confederación Autismo España

1996 Organització del 5è Congrès Internacional Autisme-Europa a Barcelona, Hope is not a dream. Hi participaren 1700 delegats de 49 països.

1996-2001 Membre del Comité Español de Representantes de Minusválidos (CERMI).

1997 Membre Fundador i actual President de la Federació Autisme Catalunya

1998 Membre Fundador i Tresorer (1998-2008), Organització Mundial de l’Autisme (OMA)

2005 Firma a Rabat del Conveni d’agermanament amb l’institut “Princesse Lalla Meryem pour enfants autistes”, sota el patrocini del “Secrétariat d’Etat Chargé de la Famille, la Solidarité et l’Action Sociale” per a la col·laboració en el desenvolupament del tractament de l’autisme al Marroc.

Com a president de la Fundació Congost Autisme és membre de la Coordinadora Catalana de Fundacions i de la Asociación Española de Fundaciones.

Gràcies a la feina altruista i totalment compromesa de persones com Joan Roca i Lidia Fina, col·lectius socials que estan més desafavorits compten avui en dia amb garanties de present i futur. Hem perdut una excel·lent persona que amb la seva bondat, saber fer i intel·ligència ens ha ensenyat a ser millors persones.

Projecte Autisme la Garriga

Article anteriorEstrena de la pel·lícula Any de Gràcia, de Ventura Pons, a la Garriga
Article següentToni Strubell i Emili Valdero, el dissabte a l’Auditori de l’Escola de Música
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.