Mor Joan Roca Miralles, fundador i ànima d’Autisme la Garriga

0
270

Als 82 d’anys d’edat, el fundador i president d’Autisme la Garriga, Joan Roca Miralles, ens ha deixat amb un important llegat que ha portat a terme els últims 37 anys relacionat amb les persones afectades per l’autisme. Joan Roca, vidu i pare de dues filles, una d’elles l’Anna, greument afectada per l’autisme, ha estat l’ànima del projecte Autisme la Garriga i del seu posterior desenvolupament. Ara fa més de trenta-cinc anys, quan al nostre país i a la resta d’Europa es començaven a articular propostes per oferir respostes i un futur a les persones amb autisme, ell i la seva muller, Lidia Fina, juntament amb altres pares i mares de nens afectats, van decidir unir-se per millorar les seves condicions de vida. Amb un equip de professionals, varen dissenyar un projecte basat en la capacitat diagnòstica del Trastorn de l’Espectre Autista (TEA) i el seu tractament, la creació de serveis per a tot el cicle vital i la participació de les famílies. El projecte es va desenvolupar sota el principi d’atenció a les necessitats individuals i el principi d’atenció integral.

Tots aquests serveis estan dirigits per equips pluridisciplinars, formats per professionals de la psiquiatria, neurologia, psicologia, pedagogia i assessorament familiar. L’organització uneix l’expertesa de 37 anys de dedicació a l’autisme amb l’energia dels nous professionals que s’incorporen. Aquest equip humà, juntament amb unes magnífiques instal·lacions adaptades en cada detall a les necessitats de les persones afectades per l’autisme, permeten aconseguir uns alts nivells d’innovació i excel·lència.

Tres associacions, constituïdes per familiars de persones afectades per l’autisme, cerac, asepac i apafac, gestionen aquests serveis i juntament amb la Fundació Congost Autisme, constitueixen el Projecte autisme la garriga.

De la llarga i prolífera trajectòria de Joan Roca, cal destacar la seva iniciativa i compromís en els actuals referents de l’autisme nacional i internacional:

1976 Membre Fundador, i actual President, de les diferents entitats que conformen  autisme la garriga.

1980 (1983 es constitueix oficialment) Membre Fundador i membre del Consell d’Administració, Associació Internacional Autisme d’Europa

1994 Membre Fundador i primer President (1994-2001),  Confederación Autismo España

1996 Organització del 5è Congrès Internacional Autisme-Europa a Barcelona, Hope is not a dream. Hi participaren 1700 delegats de 49 països.

1996-2001 Membre del Comité Español de Representantes de Minusválidos (CERMI).

1997 Membre Fundador i actual President de la Federació Autisme Catalunya

1998 Membre Fundador i Tresorer (1998-2008), Organització Mundial de l’Autisme (OMA)

2005 Firma a Rabat del Conveni d’agermanament amb l’institut “Princesse Lalla Meryem pour enfants autistes”, sota el patrocini del “Secrétariat d’Etat Chargé de la Famille, la Solidarité et l’Action Sociale” per a la col·laboració en el desenvolupament del tractament de l’autisme al Marroc.

Com a president de la Fundació Congost Autisme és membre de la Coordinadora Catalana de Fundacions i de la Asociación Española de Fundaciones.

Gràcies a la feina altruista i totalment compromesa de persones com Joan Roca i Lidia Fina, col·lectius socials que estan més desafavorits compten avui en dia amb garanties de present i futur. Hem perdut una excel·lent persona que amb la seva bondat, saber fer i intel·ligència ens ha ensenyat a ser millors persones.

Projecte Autisme la Garriga

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.