“Las traiciones personales de Franco”, darrera novetat de Malhivern

0
Traiciones_personales_de_franco

A finals de març, sortirà a la llum el darrer llibre de Malhivern, Las traiciones personales de Franco que, juntament amb La transició nacional i L’educació low cost, serà una de les tres novetats de l’editorial garriguenca presenta de cara al proper Sant Jordi.

Las traiciones personales de Franco és una obra del periodista i historiador de la Roca del Vallès  Cèsar Alcalà, el qual és autor, entre d’altres títols, dels llibres Guerra i repressió al  Vallès Oriental (Ed. Malhivern) i La vida quotidiana a Catalunya (1936-1945) (Ed. Malhivern).

El llibre neix a partir de la percepció de que hi ha una idea molt estesa segons la qual el conjunt de militars  revoltats el 18 de juliol de 1936 contra el govern legítim de la República era un bloc ideològicament compacte juntament amb Franco en defensa d’una idea tradicional d’Espanya i del règim polític que havia de governar-la.

La realitat fou molt diferent, doncs poc temps després de finalitzada la guerra, militars de prestigi que lluitaren en el bàndol franquista com Gonzalo Queipo de Llano, Luís Casado, Rafael García-Valiño, Juan Yagüe, José Enrique Varela, Juan autista Sánchez i Alfredo Kindelán, entre d’altres, manifestaren llurs reticències a acceptar la institucionalització del règim enlloc de cedir pas a la restauració de la Monarquia en la persona de Joan de Borbó.

El mateix va passar amb alguns destacats franquistes de primera hora. Polítics com Ramon Serrano Suñer, Pedro Sainz Rodríguez o Luís Carrero Blanco varen defensar la solució monàrquica com la sortida més raonable a un règim nascut en un context internacional que, a partir de 1945, havia canviat radicalment.

Com explica Cèsar Alcalà en aquest llibre, Franco va saber jugar molt bé les seves cartes amb tots ells per perpetuar-se en el poder fins la seva mort.

L’autor dedica una atenció molt especial a la figura de Joan de Borbó, als seus encerts i errors polítics, i a les relacions d’aquest amb Franco i amb Joan Carles de Borbó, enormement deteriorades a partir del moment en el qual el príncep accepta ser el successor del dictador a títol de rei.

Trobareu el llibre a la vostra llibreria o bé directament a Mahivern.

Article anteriorExposició pública de treballs de recerca
Article següentLa presentació oficial de l’ANC la Garriga, tot un èxit
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.