Els pressupostos generals s’aproven al Ple de febrer

0
ple_juny_2011

Ahir a les set de la tarda, com ja és habitual, es celebrava el Ple municipal corresponent al mes de febrer, inusual per comptar només amb dos punts d’ordre del dia. S’hi varen aprovar definitivament els pressupostos del municipi i una modificació puntual del Pla General, a més de quatre de les cinc mocions presentades. A continuació els n’oferim una crònica i els recordem que si desitgen una informació més exhaustiva, disposen de les actes al web de l’Ajuntament.

El primer punt on es va veure un cert debat fou la sol·licitud d’informació per part del PSC sobre l’estat de les obres del talús del nou CAP. La Neus Marrodan, en qualitat de regidora d’Urbanisme, va informar el grup socialista que la finalització d’aquestes obres s’exigirà degudament al promotor que va edificar el nou ambulatori.

Seguidament es va passar al que va ser, potser, el punt més important del Ple: la desestimació de les al·legacions i l’aprovació definitiva del pressupost general consolidat de l’Ajuntament de la Garriga per a l’exercici 2012, juntament amb la plantilla de personal.

Les al·legacions que es desestimaren es centraven sobre el canvi d’un import de deute dels pressupostos, que es preveu incorporar en una futura modificació dels mateixos. Els grups de l’oposició es varen manifestar mantenint les seves posicions ja vistes en l’anterior plenari, tot i que alguns varen modificar el sentit del seu vot. Així, SI es va abstenir, com també ho va fer el PSC, canviant el seu vot en contra als pressupostos argumentant que s’han de desestimar les al·legacions però que “no volem donar un vot a favor als pressupostos”. ICV va mantenir el seu vot negatiu, de la mateixa manera que el PP va mantenir el seu suport. El punt es va resoldre amb onze vots a favor, quatre abstencions, i dos vots en contra.

El següent, centrat entorn les modificacions puntuals del Pla General per tal d’ampliar els usos de certes zones, es va resoldre també favorablement amb només les abstencions de PSC i ICV, que varen justificar aquestes posicions per la manca d’un informe sol·licitat i per la insatisfacció amb la redacció de certs punts, respectivament. Amb tot, el punt va comptar amb els vots favorables de la resta de forces del consistori i es va aprovar per tretze vots a favor i quatre abstencions.

Mocions

Aprovats els dos punts del Ple, es va donar pas l’apartat de mocions, cinc en total, dues presentades per ICV, dues per SI i una pel PSC.

La primera que es va votar va ser de la formació independentista, que proposava l’exclusió del municipi del domini de la monarquia i demanar la sobirania nacional en contra de la monarquia borbònica, entesa com una manifestació de sobirania no democràtica. CiU va votar en contra declarant que la moció “barreja termes”, mentre que Acord es va abstenir titllant la moció de “unilateral”, doncs no es va voler proposar conjuntament amb altres partits. Els socialistes es varen posicionar en contra, declarant Neus Bulbena que “no és el lloc per a discutir-ho, ni és una prioritat” del seu partit. ICV va donar suport a la moció i el PP, esmentant la “unitat d’Espanya amb el Rei com el seu garant” va votar en contra. Així, amb 10 vots en contra, tres abstencions i quatre a favor, la moció no va prosperar.

En canvi, l’altra moció presentada per Solidaritat a favor de la defensa de l’escola en català i el reconeixement del català com a llengua única vehicular, sí que va tirar endavant. Amb 14 vots a favor, ICV es va abstenir considerant que es podria inscriure la moció dins del moviment somescola.cat, i només el PP va votar en contra.

La primera de les mocions d’ICV versava sobre la Reforma Laboral aprovada pel govern espanyol. El grup instava a les forces del municipi a posicionar-s’hi en contra i a prometre el manteniment dels llocs de treball de l’Ajuntament durant l’actual legislatura. CiU va decidir abstenir-se, declarant que la seva voluntat és mantenir els llocs de treball de l’Ajuntament, però que les invasions de competències per part del govern de Madrid els fa impossible prometre-ho. En el mateix sentit es va abstenir SI, mentre que Acord, declarant que comparteix “el fons i la forma” de la moció, hi va donar suport. El PP va votar en contra, defensant l’actuació del govern espanyol. Així, amb set vots a favor, nou abstencions i un vot en contra, la moció va prosperar.

La segona moció d’Iniciativa demanava, amb motiu del proper Dia Mundial de la Dona Treballadora el 8 de març, mesures per a la igualtat de la dona, entre aquestes demanar que no es modifiqui la llei d’avortament i que es mantingui la memòria històrica de les activistes que han lluitat pels drets de la dona. CiU, esmentant que al proper Ple es farà una declaració institucional al respecte, es va abstenir. Acord, ICV, PSC i SI varen donar suport a la moció, que de nou va ser rebutjada pel PP en considerar que “barreja qüestions”. Tot i el vot negatiu de Rafael Puig, la moció es va aprovar, amb nou vots a favor, set abstencions i un únic vot en contra.

La darrera moció, presentada pel PSC, sol·licitava, a conseqüència dels esdeveniments de València de la passada setmana, donar el recolzament de l’Ajuntament a uns estudiants que “han estat atacats”, demanant la dimissió de la Delegada del Govern que va autoritzar les càrregues policials a la ciutat esmentada. També sol·licitaven la dimissió del cap de la policia valenciana que va titllar als manifestants de ser “l’enemic”. CiU es va abstenir de nou, adduint que l’assumpte restava fora de les competències de l’Ajuntament, mentre que totes les altres forces varen votar a favor menys el PP. En un to elevat i quasi arribant als crits en ocasions, Rafael Puig va declarar que el dret a la manifestació “té límits” i que els manifestants no eren estudiants sinó, textualment, “sinvergüenzas” violents que només van a les manifestacions a trencar el mobiliari urbà. També va exclamar-se preguntant per l’estat en el que quedarà Barcelona després de les manifestacions estudiantils d’aquesta setmana. Amb tot, la moció va prosperar de nou, amb nou vots a favor, set abstencions i el vot solitari en contra del PP.

Torn de Precs

Tancat el torn de mocions, es va donar pas als precs. Sis varen ser els presentats, quatre d’ICV, un de SI i un del PSC. El primer, d’ICV, demanava el tancament del carrer Samalús al trànsit rodat. Joan Esteban, com a regidor de Via Pública, va respondre emplaçant a ICV a la proposta de Pla de Mobilitat que es presentarà a finals de mes. El segon prec d’Iniciativa, sobre el condicionament del camí fluvial entre la Garriga i el Figaró, va ser contestat per Neus Marrodan, que va indicar que el tema és interès per a l’equip de govern i que va declarar que “es donaran més detalls a la comissió d’Urbanisme”.

El tercer prec d’ICV, sobre les actuacions al bosc del Malhivern, també va ser contestat per Marrodan, que va explicar que “aquesta acció és agressiva visualment, però el bosc està sent netejat de manera acurada d’arbres malmesos, s’està esponjant l’arbrat per tal que els arbres puguin desenvolupar-se adequadament i, a la vegada, es fa una acció per recuperar el sòl. És un bosc fet servir de manera intensa pel municipi, i això provoca una compactació extrema del sòl perjudicial pels arbres.”

El darrer prec d’ICV, sobre el Servei Municipal de Consum, va ser contestat per Eduard Perales, que va explicar que l’equip de govern ha demanat ampliar el conveni del servei per a ampliar-ne les hores i l’abast d’atenció.

El PSC, en el seu prec, es va dirigir a l’alcaldessa preguntant-li per la convocatòria del Consell d’Administració de l’Organisme Autònom de Mitjans de Comunicació de l’Ajuntament, que porta mesos sense tenir un director. Meritxell Budó va declarar que aquest març es donarà sortida a aquesta incidència.

El prec de SI, que va ser centre de debat en les preguntes del públic, va denunciar la situació de diversos grups d’animals i gossos a diferents terrenys del municipi, que segons ells no tenen ni llibre de registre ni mantenen als animals de manera adequada. Albert Jiménez, en qualitat de regidor de Salut, va contestar que actualment als nuclis zoològics a la Garriga se’ls insta a la sol·licitació d’una llicència d’activitat, la inscripció del nucli al registre de la Generalitat i que, un cop estan inscrits, s’inspeccionen periòdicament. Alhora va indicar que s’han imposat les sancions adequades quan hi ha hagut infraccions.

Aquesta resposta no va ser suficient per a diverses persones del públic, que durant el torn de preguntes interpel·laren al regidor a fer complir la llei de protecció d’animals a la Garriga i a prendre acció quan “han trigat dos anys en fer alguna cosa”. L’alcaldessa va tancar aquest moment de conflicte afirmant que “l’Ajuntament de la Garriga no permet que es vulneri la llei” i agraint la participació a la política municipal de les persones que varen cridar a l’atenció sobre l’assumpte. Tancat aquest debat, la sessió va concloure, emplaçant als presents al proper Ple de març.

Marc Bellmunt

Article anteriorAECS L’Hospitalet 2 – Sènior Femení Manuel Blancafort 4
Article següentFira d’intercanvi i reparació
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.