Sarà viable la instal·lació d’una planta incineradora a la Garriga?

0
Frederic_Moreno_04

Avui llegim la notícia “El consell de Ministres ha aprovat aquest divendres el Decret Llei en matèria energètica, que té com a principal mesura la paralització temporal de noves instal·lacions de generació d’energia amb primes, que inclou: la cogeneració, les energies renovables y las energies basades en residus.

Això vol dir que les costoses instal·lacions de les energies renovables previstes no poden comptar amb una prima que era totalment necessària per a la inversió. El Ministre d’Energia diu que són una amenaça pel sistema energètic donat el dèficit tarifari. Això qüestiona una vegada més la viabilitat del projecte d’instal·lació d’una planta incineradora de biomassa a la Garriga.

El ministre ha destacat que el dèficit tarifari acumulat puja els 24.000 milions d’euros, i que de mantenir-se l’augment dels últims anys podria suposar “passar de ser un problema energètic a un greu problema de caràcter financer”.

També ha dit que es tracta d’una mesura temporal, però ja coneixem que quan es parla de temporalitat per part dels polítics això vol dir una certa continuïtat si no s’arregla el problema financer espanyol.

Crec que s’han de replantejar els actuals projectes que es basaven en l’obtenció de la prima estatal (pagada per tots nosaltres) per tirar en davant projectes com el de la Garriga. No poso en qüestió les alternatives de renovables netes, però sí les basades en residus, és dir, “biomassa”, perquè les coses s’han de dir pel seu nom, sense maquillar-ho amb paraules com “cogeneració” per evitar la paraula incineració, quan països amb molta massa forestal com Canadà estan renunciant l’establiment de plantes incineradores de biomassa.

Si tenim en compte, a més, que la prima ha de ser autoritzada per la Unió Europea, encara ho tenim més clar.

Una vegada més insistiré que, en cas de tirar en davant el projecte, hi ha moltes possibilitats que no sigui només una planta que cremi biomassa forestal, sinó tot altres tipus de residus, i ara més perquè amb la congelació de les primes per nous projectes no permetrà la viabilitat d’un projecte que encara no s’ha demostrat que ho és. Si això ajuda a aturar el projecte de la incineradora de la Garriga, benvingut sigui el Decret Llei estatal. Llàstima que aquesta mesura pot perjudicar altres alternatives d’energies renovables netes: eòlica, fotovoltaica, termosolar i minihidràulica.

Article anteriorLa memòria de la Guerra Civil
Article següentPressupostos 2012
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.