Pressupostos 2012

0
SI_logo_LG_02

Com ja sabeu, és per imperatiu legal i també per responsabilitat política que ens trobem avui escrivint sobre els pressupostos que no són els d’una Catalunya independent. Queda menys, n’estem convençuts. Cada cop més ciutadans som conscients del salt pressupostari que suposarà l’Estat Català. Però avui per avui, parlem d’uns pressupostos d’espoli, centralistes, endeutats i que, per tant, no són desitjables per als ciutadans de la Garriga.

Ens entristeix haver d’abaixar el cap davant l’intervencionisme municipal per part del govern de l’Estat espanyol amb l’increment de l’IBI. Això suposarà per a moltes butxaques (el 50%) un augment d’un 12% de l’import de l’IBI. Això ha estat fruit de la centralització que està fent el Sr. Rajoy amb Espanya. Capaç de ficar-se on calgui i de retirar els drets de les administracions que li sembli. S’ha proposat no deixar caure un Estat que s’enfonsa cada dia. I nosaltres, que ens ofeguem amb ell, quan podríem estar-ne fora.

Consideracions oportunes a banda, no ens amagarem d’analitzar el que tenim: no havent encara aconseguit l’objectiu, és el que ens toca. Aquests pressupostos tenen idees que ens semblen prou correctes pels temps que correm. La reubicació del jutjat de Pau, per exemple, i dels Serveis Socials, tot i no ser-ne una ubicació ideal, al nostre entendre, comportarà un estalvi important en lloguers, que celebrem i aplaudim.

A més, l’increment d’un 20% de la partida destinada als Serveis Socials i l’ajut a les persones més desfavorides és una gran notícia. Aquest augment és gràcies a una esmena nostra, acceptada per l’equip de govern, de 32.000€. De ben segur que els garriguencs, i nosaltres com a grup, celebrem. Aquesta bossa servirà per les tristes eventualitats que la crisi ens porta, tals com desnonaments, ajuts directes per aliments i lloguers, entre d’altres.

Aplaudim, també, que no s’incrementi l’endeutament, el dèficit, i que hi hagi una previsió d’amortització d’aquest deute, al nostre entendre més que correcte. Entenem, però, que no podia ser d’una altra manera.

A nivell de grup valorem positivament, tot i la majoria de que disposa el govern, l’oferiment de jornades de treball conjuntes, informatives i constructives per part de tots. Creiem que és un bon inici. L’equip de govern ha estat oberts a escoltar propostes, fins i tot n’ha acceptat dues que proposava el nostre grup. Tot i així, encara estem molt lluny dels pressupostos participatius.

Aquesta crisi, l’espoli d’Espanya i la mala gestió econòmica que els polítics en general han fet no només de la crisi en si mateixa, sinó també quan hi havia creixement, ha portat a fer allò que creiem que és la demostració més fefaent del desastre que vivim. Tot plegat, no ens agrada la congelació dels sous dels funcionaris, però avui no hi ha més remei.

Quan Solidaritat ens vam presentar ho vam fer amb un programa molt clar, contundent, pel que fa a la gestió municipal. Sabíem que calien canvis dràstics, és per això que parlàvem de transversalitat i de gerència. Doncs bé, sembla que a la volta de mig any, l’equip de govern planteja la gerència que demanàvem en dos coordinadors. Nosaltres aplaudim, per tant, aquesta decisió, però creiem que és insuficient. Nosaltres proposàvem una persona externa, amb estudis especialitzats en Gestió i Direcció d’Organismes públics, un alt càrrec que fos capaç de fer canvis clars i valents per endreçar la despesa corrent a l’Ajuntament, al nostre entendre massa elevada. El que ens sorprèn d’aquests pressupostos però, és que són absolutament continuistes. Són una calca dels anteriors. Ja sigui perquè l’equip de govern és novell, o per manca de valentia política, els pressupostos són petits retocs, canvis de partides, retallar perquè és el que toca i poca cosa més. Nosaltres proposàvem que a través de la transversalitat hi hagués una reestructuració de funcionament veritable, que portés a uns pressupostos amb menys despesa corrent i més capaços de donar els serveis existents amb més qualitat i alhora prestar-ne de nous. En definitiva, fer foc nou.

Aquests pressuposts no contemplen cap partida específica a destinar recursos per resoldre la necessitat que té la Garriga d’un centre cívic i social, o sent menys agosarats, la remodelació de la platea del patronat per tal de donar-hi més usos per a entitats, joves i gent gran. Nosaltres ho creiem del tot necessari. Però sembla que aquest govern no hi està d’acord. No volen donar més i millor espai a les entitats mentre no arriba Can Luna (que pesat es fa haver de posar Can Luna damunt la taula cada vegada…).

Lligat a l’anterior, que els gairebé 400.000€ per l’augment de l’IBI de Rajoy es quedin en una partida única per precaució i prudència, a l’espera de quines necessitat hi ha, no ho compartim. Sobretot la quantia. Creiem que una bossa amb uns quants diners “per si de cas”, com fem tots a casa nostra, pot ser correcte, però aquest import és una barbaritat. Estarem molt atents a l’ús que se’n fa i us ho explicarem, tant si hi estem d’acord com si no.

Amb aquests gairebé 400.000€ nosaltres hem proposat augmentar les partides d’aquells que treballen per la cultura catalana (petició estranyament rebutjada), com també la moció abans comentada del centre cívic, sorprenentment encara més no considerada. Al final, descomptant les altres dues mocions presentades i acceptades – increment de la partida de Benestar Social i l’increment de la partida d’ajut a les empreses- 350.000 queden en suspens, o simplement és que tenen una estranya o qui sap si impopular carta amagada per gastar-se’ls.

Creiem també que en el context de crisi que vivim és quan cal utilitzar aquells estalvis que han generat èpoques de creixement per fer front a la disminució d’ingressos. Per culpa de la màniga ampla dels polítics (aquí, com a tot Europa), només ens queden estalvis tangibles, patrimoni bàsicament, immobles. Creiem que se n’hauria de valorar la venda per poder augmentar els ingressos i no haver de retallar.

Un altre fet que ens ha sorprès és la supressió de la Fira d’Entitats. Creiem que caldria reconsiderar-la. La Fira d’Entitats porta un moviment social extraordinari, però també econòmic durant tot un cap de setmana a la Garriga. Ens agrada, la veritat. Fa poble, fa país, convida a la participació i ajuda a la interacció de cultures. No entenem aquesta eliminació.

I per finalitzar, el més sorprenent. Trobem lamentable la manca d’una partida específica i concreta per començar a posar en marxa el nou reglament de participació. No fa ni un mes que està aprovat i ja està a la nevera durant un any. L’han escapçat. El reglament està prou bé, ja ho vam explicar, però avui ja no és res, no es pot aplicar.

Si comptem que no volen centre cívic, que no volen la Fira d’Entitats, el Parc de Nadal, que les entitats tenen les mateixes partides pressupostàries que l’any anterior ( les més baixes en els últims anys) i a sobre que no hi ha partida per al reglament de participació, el resum és que a aquest govern no li agrada que el poble es mogui, ni que participi, ni que opini… Només els agrada el que ells decideixen i fan.

Afegirem que aquest 2012 estarem molt atents com es gasten els diners i com s’apliquen aquests pressupostos, sobretot aquests 350.000 euros abans esmentats. Volem comprovar que no es malbaraten recursos. El control de la gestió econòmica del consistori serà una de les prioritats bàsiques del nostre grup local. N’estarem al cas perquè les despeses siguin justes i pressionarem perquè hi hagi prou coratge en l’equip de govern per aplicar canvis des de l’arrel i resoldre així els problemes pressupostaris del municipi.

Pep Oliveras i Cuquet, regidor de SI la Garriga

Sergi Serrano i Muniesa, regidor de SI la Garriga.

Article anteriorSarà viable la instal·lació d’una planta incineradora a la Garriga?
Article següentLes oficines del BBVA i Catalunya Caixa, víctimes d’una bretolada
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.