A la sala d’actes de Can Raspall es va presentar dissabte passat el llibre Memorias y recuerdos de mis ayeres, de Jorge Rosell. La presentació de l’obra, un recull dels records de l’autor sobre la Guerra Civil i la postguerra, s’emmarca en els actes de la commemoració del 73è aniversari del bombardeig de la Garriga per part de l’aviació feixista.
El Sr. Albert Benzekry, en qualitat de regidor de Cultura i Patrimoni, va presentar l’acte. El regidor va explicar als presents la importància del patrimoni històric per a un poble com la Garriga, on es poden veure arreu traces del passat, des de viles romanes fins a edificis encara marcats per la metralla del bombardeig de la Guerra Civil, passant per les esplendoroses cases del període modernista. Al respecte d’aquest patrimoni, Benzekry va destacar que el municipi té el privilegi de, no només comptar amb patrimoni material sobre la Guerra Civil, com el refugi antiaeri o el recorregut turístic dedicat a tal època, sinó que també compta amb un importantíssim dipòsit de patrimoni immaterial, com la recopilació de records de Jorge Rosell.
El regidor va donar pas a l’autor, que va explicar com té de presents els records de la seva infantesa viscuda en temps de guerra, sobre la que “encara tinc malsons”, exposava. Aquests records, curosament registrats i transcrits, són el que forma el cos del seu llibre, en el que desgrana el relat de com després de morir la seva germana en un bombardeig a Barcelona, la seva família el va enviar a refugiar-se a la Garriga, a l’Escola Sant Lluís.
L’autor va narrar, visiblement emocionat, com als nou anys va viure a l’escola garriguenca un moment que va marcar la seva vida. Davant els rumors d’un futur bombardeig al poble, el director de l’escola va donar a triar als infants si es volien quedar al poble o partir cap a França en dos camions de l’exèrcit republicà. L’autor explica com, en plena infantesa, va decidir marxar, només amb la roba que portava posada i les poques pertinences que va poder encabir a una funda de coixí.
Rosell va abandonar així el país i es va separar de la seva família, amb qui no es retrobaria fins anys després. Així es va iniciar un periple vital que portaria a l’autor a Veneçuela i als Estats Units, i no seria fins l’any 1975 que retornaria a la terra que el va veure néixer, Catalunya.
Els actes de commemoració de l’aniversari del bombardeig es varen cloure l’endemà amb una ruta poètica a través del municipi, amb la presència de l’ historiador David Gesalí, i la representació al Patronat de “La maleta de l’Agustí”. En poden trobar més detalls aquí.
Text i fotografia: Marc Bellmunt