Ahir es celebrava a l’Ajuntament el Ple ordinari corresponent al mes de gener, d’una importància especial tot i no ser un ple extraordinari, doncs s’hi varen debatre i aprovar els pressupostos per aquest proper any. Va tractar-se d’un Ple amb un intens debat, però que va deixar de banda la crispació viscuda en anteriors sessions malgrat la duresa d’algunes crítiques de l’oposició. Els oferim la crònica i els recordem que poden consultar les actes completes a la web de l’Ajuntament.
La sessió es va iniciar amb l’aprovació de l’acta del Ple anterior per unanimitat, seguida d’una breu discussió sobre els despatxos d’ofici. El tercer punt de l’ordre del dia, corresponent a la aprovació de la xifra del padró municipal d’habitants a data de 1 de gener de l’any passat (cada any s’aprova el padró de l’any anterior), es va aprovar per unanimitat, xifrant-se en 15.236 habitants empadronats al municipi. El quart punt va fixar les noves tarifes municipals de taxi, amb un increment corresponent al de la pujada de l’IPC (2’4%), i també va ser aprovat per unanimitat. De la mateixa manera es va aprovar el cinquè punt, corresponent a la desafecció per part de l’Ajuntament del pou d’aigua del carrer de les Alzines, que tot i així es va remarcar que seria tingut en compte en cas d’una hipotètica sequera.
El govern i els pressupostos del2012
El sisè punt de l’ordre del dia corresponia a l’aprovació dels pressupostos. El primer a parlar va ser el regidor Jordi-Eduard Perales, que va explicar als presents que s’ha endarrerit l’aprovació dels pressupostos per tal de poder fer-ne una discussió el més àmplia possible i per obrir-los a la participació de la ciutadania. Perales va seguir explicant els tres principis bàsics dels pressupostos: realisme, prudència i participació.
Aquests principis es desprenen, segons el tinent d’alcalde, de les quatre línies mestres del pacte de govern entre CiU i Acord: incidir en els serveis socials en temps de crisi,per no “fer forats” a la xarxa de protecció del poble; la promoció econòmica des de l’administració com a manera de sortir de la crisi; el suport a la societat civil, per la qual cosa no s’ha retallat cap subvenció a les associacions; i en darrer lloc, però no menys important, la reorganització i optimització de l’Ajuntament i de la seva estructura administrativa.
Vicenç Guiu, al capdavant de l’àrea econòmica de l’Ajuntament, va prendre la paraula seguidament, per explicar a grans trets les xifres del pressupost, que són les exposades a l’acte del Patronat que ja va cobrir La Garriga Digital.cat i on es destinen 30.000 euros com a sobrant, amb la intenció d’acabar l’exercici amb superàvit per tal de poder amortitzar deutes de l’Ajuntament.
La rèplica de l’oposició
Seguidament l’oposició va contestar al Govern, començant per en Josep Oliveras parlant en nom Solidaritat. La formació independentista va lamentar l’ intervencionisme espanyol que ha obligat a pujar l’IBI un 12% a molts garriguencs, i va incidir en que els pressupostos estan condicionats per l’espoli fiscal d’Espanya envers Catalunya. Varen aplaudir algunes mesures d’estalvi de l’equip de govern, però lamentaren el caràcter “continuista” dels pressupostos, declarant que el govern “no ha estat valent” i criticant-los per no crear la figura de gerent extern que SI proposava. Lamentaren, alhora, la manca de reformes previstes al Patronat, la retallada de pressupost de la Fira d’Entitats i l’absència d’una partida per fer un Centre Cívic “en condicions”. Solidaritat va recalcar, finalment, l’absència de partides declarades a la participació de manera específica, i va assenyalar que el seu vot seria d’abstenció.
Més dur va ser el PSC, que va etzibar a l’equip de govern que “si aquesta és la filosofia, en quines partides queda reflectida?”. Els socialistes declararen que els pressupostos arriben tard, que s’haurien d’haver fet d’una altra manera i que són uns pressupostos “covards” d’un govern que “fa equilibris” entre les seves forces polítiques integrants, amb una estructura que “no han sabut explicar encara”. Lamentaren, també, molts punts que coincidien amb SI i marcarien les aportacions de tots els grups, com l’intrusisme del govern espanyol pel tema de l’IBI, o l’eliminació de partides com la de la Fira d’Entitats. El PSC va criticar que no es determini als pressupostos el futur de l’Organisme Autònom de Mitjans de Comunicació, i va qüestionar que es deixin gairebé 350.000 euros de sobrant no pressupostat arrel de la pujada imprevista de l’IBI sense assignar a mesures anticrisi, declarant que quan hi ha un “incendi a la cuina, guarden els extintors per si es cala foc al menjador” i demanant el seu ús en un pla d’ocupació pel municipi. El PSC va votar en contra dels pressupostos, que considera que aturen el municipi.
Seguidament va parlar Israel Molinero en representació de ICV declarant, en primer lloc, la “voluntat constructiva” del seu partit. Molinero va carregar contra les retallades del pressupost i la manca d’acció en l’OAMC com a punts de més discrepància al govern, a qui ha entregat un seguit de 35 al·legacions als pressupostos que es podran consultar als mitjans de comunicació pertinents a ICV. El regidor ecosocialista va declarar que els pressupostos tenen un perfil baix, amb poques propostes noves, continuista, i que es “mutilen” partides com les de igualtat i memòria històrica. També va coincidir amb el PSC a criticar la falta de concreció d’algunes partides, i va dir que amb els ingressos corresponents a la pujada de l’IBI es podrien cancel·lar moltes de les retallades pressupostades. ICV aposta per Can Luna com a equipament sociocultural i assenyala que hi ha pocs equipaments culturals en un poble amb “sobreabundància” d’equipaments esportius. El vot de ICV va ser en contra de la aprovació dels pressupostos.
En darrer lloc va parlar Rafel Puig, pel PP. El popular va agrair l’oportunitat de participar en l’elaboració dels pressupostos, va donar suport a guardar la xifra corresponent a la pujada del IBI per a eventualitats, i va reclamar la mancomunació de serveis amb altres municipis, criticant només que “dedicar un 43% del pressupost de l’Ajuntament a recursos humans és un perill”. El vot del PP va ser a favor.
El debat pressupostari
Vicenç Guiu va respondre les aportacions de l’oposició, declarant que la pujada de l’IBI és només un 2% sobre el pressupost total. Va remarcar, també, que l’equip de govern no elimina la Fira d’Entitats, sinó que preveu alternar-la anualment amb el Mercat de la Cultura, alhora que remarcava que en participació cal obrir processos que no necessàriament costin diners del pressupost.
Sobre la proposta del PSC de destinar la de pressupost per l’IBI a un Pla d’Ocupació, va lamentar que el propi Decret Llei del govern central impedeix destinar els diners a aquesta finalitat. El regidor de Promoció Econòmica també va respondre a ICV afirmant que les retallades que assenyalaven són “adequacions a la realitat” i no retallades, doncs en alguns dels apartats retallats abans es pressupostava més despesa de la que finalment es feia.
Seguidament, Perales, va lamentar no haver comunicat prou eficientment la filosofia que hi ha darrere dels pressupostos, tot i que “s’ha explicat en actes com el del Patronat”. Va respondre a SI que el govern creu que les vies a explorar són d’organització interna, sempre de cara a un canvi i modernització de l’estructura de l’Ajuntament, i va concloure que “potser no som prou trencadors amb el passat per prudència, la majoria de coses van estar ben fetes”. De cara el futur de l’OAMC i la comunicació al poble, Perales considera que “no és normal que una plantilla de 3 persones sigui un organisme separat”, remarcant que s’hi ha de cercar una solució diferent.
Davant les declaracions de Guiu i Perales, tant SI com el PSC van assenyalar que esperen la reunió sobre el futur de l’OAMC, que porta massa temps aplaçada. Els socialistes assenyalaren que els pressupostos són tant generalistes que “se’ns demana carta blanca en fer partides genèriques”, declarant que la confiança demanada és difícil de donar sense gestos de compromís del govern. ICV, per la seva banda, va replicar a Guiu que les retallades no són “adequacions a la realitat”, doncs algunes de les partides retallades van superar les despeses pressupostades en pressupostos anteriors. En tant a participació, Molinero va dir que “no cal que hi hagi una regidoria si no s’hi dediquen recursos”.
L’alcaldessa va tancar el debat afirmant que “es pot parlar dels pressupostos i el Govern parlarà amb tothom independentment del que es voti”. Budó va remarcar, alhora, que el govern no demana carta blanca a ningú i que si els pressupostos són continuistes, li xoca l’actitud demostrada davant d’ells per “certs grups polítics”.
Seguidament va agrair l’esforç i el treball fet als grups del govern, així com el suport del PP i l’abstenció de SI, a més de les aportacions de ICV, malgrat que no hagin arribat a plantejar-se ni tan sols l’abstenció. L’alcaldessa va prometre que els pressupostos complets es penjaran al web de l’Ajuntament i que cada trimestre s’hi actualitzarà el seu estat d’execució. La votació final es va resoldre amb l’aprovació dels pressupostos, amb els vots a favor de CiU, Acord i el PP (11 vots), la abstenció de Solidaritat (2 vots), i els vots en contra del PSC i ICV (4 vots).
Un cop tancat el debat es va aprovar el darrer punt de l’ordre del dia, la Relació de Llocs de Treball de l’Ajuntament, amb les abstencions del PSC i SI i els vots a favor de la resta de forces del consistori, donant pas a l’apartat de mocions, precs i preguntes del Ple.
Mocions, precs i preguntes
En aquest apartat es presentaren dues mocions: la primera per part de ICV amb la finalitat de mostrar el rebuig del Consistori davant la intromissió espanyola a l’aplicació de l’IBI al municipi, que va ser aprovada pendent de que se’n modifiquessin certs punts de la redacció, només amb el vot en contra del PP. La segona fou una moció institucional de tot el Consistori de suport als cooperants internacionals segrestats, que es va aprovar per unanimitat.
ICV va presentar un prec sobre les repetides infraccions de la normativa de càrrega i descàrrega al carrer Banys. Molinero va instar al govern a que fes complir la normativa vigent, al que el regidor de Via Pública, Joan Esteban, va respondre criticant que ICV presenti un prec per una problemàtica que perviu des dels temps en que era responsabilitat d’ICV solucionar-la. Molinero es va mostrar sorprès per la rèplica d’Esteban, declarant que “per molt que pengi el tema” ICV no perd el dret de demanar que es solucioni.
Seguidament, Rafel Puig, del PP, va preguntar per l’estat de condicionament de les rotondes que d’entrada al municipi des de l’Ametlla. Neus Marrodan, en qualitat de regidora d’Urbanisme, li va respondre que aquella rotonda és responsabilitat de la Generalitat, però que s’estan fent totes les gestions oportunes per tal que s’hi facin les accions necessàries.
La darrera pregunta va ser, de nou, de Molinero, que va sol·licitar a l’Ajuntament una especial atenció en el cas d’una família que està a punt de ser desnonada al municipi. L’alcaldessa va comprometre’s a dedicar la seva atenció a l’assumpte.
Al torn de preguntes del públic va ressorgir el tema de la problemàtica de la càrrega i descàrrega al carrer Banys, al que es va prometre donar solució, així com una sol·licitud de reunió amb l’Ajuntament dels veïns del carrer Samalús, a la que també es va prometre donar sortida en una setmana.
El Ple va concloure, emplaçant als presents a assistir al proper del mes de febrer.
Marc Bellmunt