Associació Gatzara

0
gatzara

Ens trobem al Bar el Trull amb un dels noms que més està sonant darrerament a la Garriga en l’escena cultural: l’Associació Gatzara. Aquesta ha organitzat el cicle de concerts Terra de Sons, amb noms tan il·lustres com els Quart Primera, que varen tocar a la Doma. En Marc Troyano, president de l’associació, i l’Alba Valls, tresorera, ens parlen de com els seus concerts de petit format volen ser una oferta d’oci amb valor afegit pel poble.

La Garriga Digital: Pels lectors que no els coneixen, ens poden explicar la tasca que realitza l’Associació Gatzara?

Marc Troyano: Nosaltres som una entitat que vol potenciar el patrimoni de la Garriga. Creiem que hi ha moltes entitats culturals que fan moltes activitats interessants, però nosaltres cercàvem una mica potenciar el territori, el poble: molta gent a qui agrada la música no coneix el que tenim a la Garriga. El Terra de Sons intentava lligar música i patrimoni.

L.G.D.: Es va treballar amb artistes locals.

Alba Valls: No ben bé, perquè a cada concert sempre intentem portar un artista més conegut, amb disc, i un de novell local.

L.G.D.: Quanta gent integra Gatzara?

M.T.: Som uns sis o set. Portem poc temps.

A.V.: De fet, no tenim el que es diria una “cúpula” ben estructurada. Nosaltres dos som els que proposem grups, d’altres cerquen grups locals, d’altres ens ajuden a coordinar els actes, a acabar de lligar les dates…

L.G.D.: Com sorgeix la idea de crear l’associació?

M.T.: La cosa ve de fa cinc o sis anys. Som molt aficionats als cicles de cantautors d’aquest tipus i feia temps que volíem portar-los a la Garriga, però no s’havia pogut. Aquest any teníem l’oportunitat de fer-ho, ja que són uns cicles que darrerament proliferen molt. Per a diferenciar el nostre vam pensar que seria interessant combinar-ho amb llocs interessants del poble. Fer un concert a La Doma no té preu.

L.G.D.: En aquest sentit, els volia preguntar per aquest ús de espais emblemàtics del poble. Com els aconsegueixen?

A.V.: Una de les nostres fites era aquesta, aconseguir espais més exclusius, no tan visitats pel públic en general. És un punt de diferència amb altres cicles similars que es fan a la comarca. La idea era fer concerts de petit format, de com a molt cinquanta persones, a llocs emblemàtics. La nostra primera idea va ser les cases modernistes, que són un patrimoni que tenim al poble que val moltíssim la pena i que és molt interessant per ensenyar-lo i donar-lo a conèixer. A més a més, si no s’hi fan molt pocs actes.

L.G.D.: No només ofereixen un concert, sinó que també aporten el valor afegit del lloc.

A.V.: Exacte. De moment només hem fet el primer cicle, que han estat tres concerts dobles. De cara a la primavera n’estem gestionant un altre.

L.G.D.: Ha estat bona l’acollida de la iniciativa entre els garriguencs?

A.V.: Sí, ens havíem plantejat fer concerts amb un aforament màxim de trenta persones i el primer va ser molt ajustat, però a partit d’aquest ha anat pujant l’assistència fins a les gairebé cinquanta persones del darrer.

L.G.D.: De quina manera us promocioneu?

M.T.: Sobretot fem servir les xarxes socials. Vàrem fer la cartelleria tradicional però molta gent venia recomanada als concerts, sobretot al segon i el tercer. També va haver-hi molta gent que va repetir o que ho va dir als veïns.

A.V.: També ens va ajudar molt Ràdio Silenci.

L.G.D.: Precisament els volia preguntar per la seva relació amb Ràdio Silenci, i de retruc amb l’Ajuntament.

M.T.: Ràdio Silenci ens va ajudar a fer promoció i nosaltres, a canvi, vàrem posar els seus logos als concerts i varen poder entrevistar als artistes pels seus programes musicals. Va ser una col·laboració molt positiva. De cara a l’any que ve probablement tornarem a col·laborar.

Amb l’Ajuntament sempre és complicat de tractar-hi, però de totes maneres aquesta vegada estem molt contents, ja que des de Cultura l’Albert Benzekry ens ha ajudat molt a l’hora de cercar els espais per a fer els concerts.

A.V.: I hem comptat també amb ajuda econòmica de l’Ajuntament per gran part del cicle de concerts.

L.G.D.: Com és contactar i treballar amb grups com Quart Primera?

M.T.: La idea de cada concert sempre és mirar de portar un grup mínimament conegut, amb un o dos discs publicats, i un de novell o menys conegut. Hem buscat aquest equilibri. Pel que fa als grups sense disc és difícil trobar-ne, però el tracte és ben proper i fàcil. Els altres estan atrets pel fet de que siguem un cicle peculiar, amb espais pels concerts poc habituals i emblemàtics. És molt diferent dir-los als Quart Primera si volen venir a tocar a l’auditori o a una església del segle XII.

A.V.: És un valor afegit, que a més a més de diferenciar-nos és atractiu tan pel públic com pels grups que vénen.

L.G.D.: Enfoquen les actuacions cap algun gènere musical concret?

M.T.: No determinem massa la cerca en aquest aspecte. Això sí, busquem cantautors i grups que s’adaptin als espais. No entra en les nostres idees portar un grup, diguem, de heavy metal a tocar a la Doma.

L.G.D.: Seguiran enfocant els cicles cap als cantautors?

M.T.: La idea és seguir en aquesta línia, potser variarem una mica, però no massa. Considerem que és l’estil de música que més s’adapta a les característiques del territori.

A.V.: També cal dir que vam anomenar al cicle Terra de Sons pensant en gent de la terra, que surti de la terra, que germini. És un concepte una mica poètic potser d’intentar ajudar a la gent que brolla al nostre territori a integrar-los en aquest mateix.

L.G.D.: Alguna previsió per l’any que ve?

M.T.: De cara a la primavera repetir un cicle com el que vàrem fer a la tardor, però amb llocs diferents, a poder ser. Volem aprofitar que farà més bon temps i que podrem accedir a espais a l’aire lliure molt atractius.

A.V.: També estem intentant aconseguir un dels concerts-vermut de la Festa Major, que darrerament estan molt a l’ordre del dia. Ja que tenim un èxit relatiu, si el segon cicle funciona probablement també intentarem fer aquest concert.

M.T.: Volem mantenir una programació una mica estable d’aquest tipus de concerts.

L.G.D.: Fan cicles temàtics però també volen donar una continuïtat a la iniciativa.

M.T.: Sí, fent aquests cicles però col·laborant amb qui calgui per a fer aquesta activitat. Que la gent vingui si tenen ganes de col·laborar, o volen proposar grups, o en coneixen algun. Ens poden fer propostes i farem el possible perquè vinguin.

Es poden informar sobre l’Associació Gatzara a facebook: facebook.com/lagatzara , twitter: twitter.com/lagatzara o bé directament per correu electrònic a l’adreça gatzaralagarriga@gmail.com.

Text i fotografia: Marc Bellmunt 

Article anteriorCampanya d’hàbits alimentaris saludables
Article següentExitosa II Sant Silvestre garriguenca
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.