El dimecres 20 de desembre es va celebrar a l’Ajuntament el darrer Ple de l’any, una sessió que va estar marcada per una oposició encesa del PSC i més d’un punt d’enfrontament entre el govern i el grup socialista. Els encaraments varen arribar fins i tot al torn de preguntes final del públic que va tancar la sessió. Com és habitual, els en fem un resum. Podran consultar l’acta completa a la web de l’Ajuntament quan es faci pública.
Els primers punts de l’ordre del dia varen passar amb rapidesa, aprovant-se tant l’acta de la sessió anterior com els despatxos d’ofici. Els primers en els que es va constatar el que seria el to general del Ple varen ser el 3 i el 4, corresponents a la finalització de la feina d’una treballadora de l’Escola Municipal de Música.
La professora causa baixa voluntària degut a la baixada d’inscripcions a la escola, i la seva tasca serà reconeguda degudament pel Consistori. Tan Bulbena des del PSC com ICV varen expressar el seu malestar al respecte, considerant la decisió equivocada i, en paraules de l’anterior alcaldessa “una senyal del principi de la renúncia de l’Ajuntament a fer activitats” relacionades amb l’art i la cultura. La regidora del PSC, tanmateix, va considerar-ho un “perjudici” a la oferta educativa del municipi.
Responent a les declaracions del PSC, Meritxell Budó va declarar fermament que “es fa un esforç titànic” als pressupostos municipals per a mantenir tots els serveis i que no es transmetin al municipi les retallades imposades per la Generalitat en educació. Tots dos punts corresponents a aquesta qüestió, el 3 i el 4 de l’ordre del dia, es varen aprovar amb 13 vots a favor (CiU, Acord, SI i PP) i 4 abstencions (PSC, ICV).
Els següents dos punts, corresponents al retorn al municipi de les mines de Samalús per part de SOREA i l’aprovació del calendari de plenaris de l’any vinent es varen aprovar per unanimitat i sense cap comentari destacable.
El setè punt, la desestimació d’al·legacions i aprovació definitiva del Reglament de Participació Ciutadana de la Garriga, també va ser aprovat per unanimitat, amb tots els grups coincidint a destacar la importància de correspondre a la confiança dipositada en ells pels ciutadans, que varen acceptar retirar les al·legacions al Reglament a canvi de la promesa per part de l’Ajuntament de treballar-hi degudament.
Seguidament es va debatre la prorrogació del contracte de concessió del bar-restaurant dels Pinetons. El contracte es prorroga fins el 2014 amb mesures correctores: que el concessionari doni d’alta d’electricitat i l’aigua i n’assumeixi el cost, i que retiri la màquina escurabutxaques del bar. En aquest sentit, es concedeixen tres mesos per aplicar les mesures. El punt va ser aprovat per unanimitat.
El següent, corresponent a la cessió al Consell Comarcal de la gestió del centre d’acollida d’animals de Granollers fins ara compartida amb diversos municipis, es va aprovar també per unanimitat, no sense abans lamentar la pèrdua de competències en aquest sentit.
El desè punt de l’ordre del dia va marcar l’augment de la tensió del debat, que marcaria el Ple fins a la seva fi. El punt, que tractava de la recepció de la xarxa d’aigua potable de Can Poi i la seva incorporació al servei municipal, va ser molt qüestionat per l’oposició, amb Bulbena declarant que fóra necessari estudiar abans de fer-la com afectarà les tarifes per la resta d’usuaris i els costos que tindrà per l’Ajuntament. En el mateix sentit Israel Molinero, d’ICV, va remarcar que cal deixar clar en l’acord que l’Ajuntament no es farà càrrec íntegrament de les obres de millora que siguin necessàries en aquesta xarxa.
Meritxell Budó i Neus Bulbena varen mantenir una picabaralla dialèctica entorn a que la regidora del PSC fes públic en el debat del punt certes informacions d’una acta que “no està aprovada ni revisada”. Bulbena va respondre explicant que el debat que estaven duent a terme es basa en aquests punts, i Budó va tancar la discussió sentenciant que no entraria en “la dinàmica de picabaralles de l’anterior legislatura” i dient a la regidora socialista que “si té dubtes, que voti en contra”. La votació es va resoldre amb 15 vots a favor (CiU, Acord, SI, ICV i PP) i 2 abstencions (PSC).
El següent punt va mantenir aquesta tibantor, amb l’oposició retraient al govern l’increment dels preus de les piscines municipals per sobre de l’Índex de l’IPC. Tan PSC com ICV varen coincidir en aquest sentit, i a considerar mal plantejats els criteris d’aplicació dels descomptes a majors de 65 anys i a aturats amb una renda individual inferior a 700 euros. L’oposició considera que ser major de 65 anys no implica necessàriament uns ingressos minsos, i que els criteris de renda s’haurien d’aplicar a nivell familiar i no personal. El PP també va coincidir en que la pujada per sobre de l’IPC no era convenient. El punt es va tancar amb 12 vots a favor (CiU, Acord, SI), 2 vots en contra (ICV) i 3 abstencions (PSC, PP), amb l’equip de govern mantenint que segons el seu punt de vista els ajustos són els correctes, i recordant que d’ara endavant es podran utilitzar en dates concretes les pistes de tennis de les piscines gratuïtament.
El torn de precs i preguntes va començar amb l’Alcaldessa movent els precs del PSC al torn de preguntes degut a una qüestió tècnica relacionada amb l’aplicació del Reglament Orgànic Municipal, doncs els precs presentats no tenien propostes de debat sinó només preguntes, i per tant es consideren preguntes i no precs. La primera d’aquestes preguntes va ser al respecte de la utilització i potenciació del servei de l’Oficina Municipal d’Atenció al Consumidor, la OMIC. Perales, d’Acord, va respondre que les xifres exactes no es tindran fins final d’any, però que ha tingut una bona utilització i es vol potenciar per l’any vinent.
Bulbena va llegir la segona pregunta, interpel·lant al govern a que respongués sobre el retard de la celebració de la Festa de la Llum, l’absència dels logos de l’ASIC i d’APROP als cartells de la mateixa, i la decisió de no penjar uns lluminosos encarregats a l’anterior legislatura per promocionar el comerç local sota l’eslògan “la Garriga a quatre passes”. Vicenç Guiu, Regidor de Promoció Econòmica per CiU, va respondre que el retard es devia a motius d’estalvi energètic, i que l’absència dels logos de les associacions de comerciants al cartell obeeix a la intenció del Ajuntament de promocionar “als que pertanyen a l’ASIC, als que pertanyen a APROP i als que no pertanyen a cap de les dues” de manera equitativa. En quant als lluminosos no emprats, Guiu va declarar que ha estat el criteri de l’actual equip de govern no fer-los servir, i que “més llums no es tradueixen necessàriament en més vendes”.
En tercer lloc, Bulbena va sol·licitar que se li expliqués perquè en temps de “retallades i impostos” no s’ha ornamentat l’arbre de la Plaça Can Dachs, però s’ha posat un arbre addicional i se l’ha ornamentat. Joan Esteban, de CiU, en qualitat de Regidor de Via Pública, li va respondre que “un lledoner no fa massa Nadal” i que l’arbre i la seva ornamentació han costat 300 euros més IVA. Bulbena li va retreure que “no engegaven les llums per estalviar i ara es gasten 300 euros” i que “un lledoner és un arbre d’aquí, i tampoc s’ha de valorar tan malament”. Tanmateix, va declarar que espera que la llosa que s’haurà de reposar quedi ben fixada i no suposi cap risc.
La següent pregunta del PSC va ser sobre l’endarreriment dels pressupostos a gener, quan habitualment s’aproven al desembre. Se li va respondre que es fa aquest endarreriment amb la intenció d’implicar la ciutadania amb l’elaboració dels pressupostos, procés iniciat amb l’acte de dissabte passat al Patronat, i que l’endarreriment partia precisament d’un comentari seu a la Comissió Paritària. Bulbena va respondre que”si això és optimitzar recursos, cosa que defensen vostès, endarrerir-ho no és optimitzar recursos en absolut. És una manca de previsió”. Tanmateix va agrair amb ironia que els seus comentaris es tinguin en compte, i que espera que d’altres vegades també es tinguin. Perales li va respondre que “en aquest Ple s’escoltarà sempre a tothom” i que “han canviat les coses des de la darrera legislatura”.
La darrera pregunta que el PSC va presentar acusava a l’equip de govern de “resignar-se” a l’incompliment d’altres administracions cap a l’Ajuntament en no donar-li a temps les subvencions promeses. El govern va respondre-li que s’està treballant per trobar solució a aquests problemes, amb Budó declarant que “ens resignem és una valoració seva personal que en cap cas compartim” en una revifada de la tensió entre l’actual Alcaldessa i l’anterior. Budó va concloure que “la única resposta que es donarà per vàlida serà que se’ns pagui el que se’ns deu.”
El torn de preguntes es va tancar amb dos qüestions presentades per Solidaritat respecte la necessitat de racionalitzar l’enllumenat públic i millorar la cobertura policial del municipi. En ambdós casos, se’ls va assegurar que s’està treballant en aquestes qüestions i que se’ls respondria detalladament fora del Ple.
Les preguntes del públic van posar el punt final a un Ple en el que la crispació entre el govern i el PSC va ser la tònica imperant, amb Àlex Valiente, antic regidor del PSC, interpel·lant a l’Alcaldessa a que si tan present tenia el Reglament Orgànic Municipal, doncs és qui l’ha d’aplicar, que li expliqués quina era la diferència entre prec i pregunta. L’Alcaldessa va respondre a Valiente recordant-li que ell també hauria de conèixer el ROM donada la seva anterior condició de regidor i repetint l’explicació ja donada al principi del torn de precs i preguntes. L’exregidor va seguir qüestionant a l’Alcaldessa retraient-li que si el presentat eren preguntes, segons el ROM no podien tenir debat posterior. Budó va tancar l’enfrontament declarant que “qui dirigeix el debat i aplica el ROM sóc jo com a Alcaldessa i no vostè”.
Després d’aquest moment de tensió, Budó va tancar el Ple desitjant als presents unes bones festes i emplaçant-los al proper Ple, que es celebrarà el 25 de gener.
Marc Bellmunt