L’inici

0
160

Em van dir si volia escriure algun tipus d’article a La Garriga Digital.cat. Jo vaig dir que sí, oblidant que les meves facultats per redactar un text articulat no han sigut mai del tot afortunades. Havent-me decidit, calia trobar algun tipus d’eix vertebrador que m’acompanyi tan a mi com a tot aquella gent que em vulgui llegir: d’entrada vaig descartar escriure opinió sobre fets locals, qui vulgui fer safareig que el faci, ja s’ho faran (És ben curiós: si en un poble mai es pot saber ben bé què passa, com algú pot pretendre parlar d’economia, política o esdeveniments a nivell nacional, o a nivell global? Doncs benvolgut, això és l’ordre del dia…).

Perdoneu la digressió, m’ha semblat més oportú posicionar-me respecte els mitjans de comunicació abans de continuar i dir de què vull parlar -o de què puc parlar… ). Amb una mica de sort, si el text acabat està ben redactat, la meitat dels lectors no hauran tancat la pàgina i continuaran llegint aquestes ratlles. A tots vosaltres molt agraït. Ara reprenc el fil del paràgraf anterior i em disposo a treure el vel inauguracional que amaga de què coi anirà aquest apartat de La Garriga Digital.cat. Doncs és ben senzill: aquí xerrarem de poesia.

Si el lector és considerat no tancarà encara la pàgina i aguantarà fins que pugui explicar-me bé -ara sí- i li’n pugui fer cinc cèntims. Quan faig servir la paraula “xerrar” la utilitzo expressament per dir que aquest apartat no serà un espai de debat restringit a quatre intel·lectuals, sinó que només s’exposarà, a mode d’aparador, una introducció a la poesia d’altri, de gent d’aquí i de fora, viva i morta. El que aquest espai busca és una mirada de carrer a la mirada brusca de la poesia.

Avui, però, i per inaugurar aquesta secció, em dedicaré a donar consells sobre la forma -o una forma- de llegir poesia. D’entrada cal tenir curiositat i cap prejudici “Perquè, per triomfar sobre una incomprensió, el millor mitjà és considerar-la sincera i mirar de comprendre-la”*: la poesia no és només una forma d’explicar els coses, és a més una mirada concreta i tenaç, una recerca del poeta que l’enfronta amb ell mateix: d’allò que ens parla, si el qui ho escriu aconsegueix canalitzar tots allò que dansa al cos d’ell mateix, és de la vida confrontada: si ajuntéssim tota la poesia (o bona part: hi ha poetes molt dolents) escrita i per escriure, ens quedaria un corpus +un polir, una honestedat, que tot i així, no renega de la intuïció o del vers, doncs són formes de recerca. Per tant, el lector o lectora d’aquest espai cal que sàpiga que no és en va que s’ha escrit tant i d’aquesta forma, que moltes vegades s’ha renegat a escriure en prosa,  perquè la brevetat -concentrada o intencionada- , la forma i el ritme, són acompanyats -a vegades amics a vegades confrontats- de la paraula, del seu significat i de la seva deriva** i tot això és fruit d’una manera de pensar i d’estructurar el dir -o desestructurar- que neix de la Necessitat. Per tant, el lector o lectora ha de prendre el paper complicat de saber que es parla -o es divaga-  amb una total recerca  -on el filtre és una fe en l’honestedat- sobre el lector o la lectora mateix.

No cal espantar-se, començar a llegir poesia és més fàcil del que dic. Cal, però, una disposició “climàtica” adient -no es pot fer volar un estel sense vent-. El coneixement del moment adequat s’obté amb l’anar-se observant: hi ha dies que hom està concentrat o motivat, però n’hi ha d’altres que cal córrer per fer volar l’estel: no cal forçar la lectura, però sí que hi d’haver una predisposició; aquesta que deia al tercer paràgraf. 

Ara ja ho tenim encetat, això. A partir de la setmana que ve començaré a explicar-vos vida i miracles de poetes d’arreu. Mentrestant anem a fer l’indi, va.

*Del pròleg d’André Gide de Memòries del subsòl, de Fiódor Dostoievksi

**Sí, qui explica la deriva de les paraules i dels significats també confronta l’ésser amb ell mateix

 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.