El proppassat divendres dia 9 el Pare Oriol M.ª Diví, monjo de Montserrat, rebia al seu Monestir la distinció de “Museu vivent de la xilografia catalana” de la Fundació Universitària Martí l’Humà, a través de la seva Aula de Promoció Cultural i el seu coordinador Josep Lluís Albajar. Aquesta distinció vol reconèixer els 50 anys dedicats pel nostre monjo a la xilografia (gravat en fusta).
La seva obra ha estat reconeguda arreu a través de múltiples exposicions, premis nacionals i internacionals. Va obtenir merescudament l’acreditació de Mestre xilògraf per part de la Generalitat de Catalunya. Ha dedicat bona part de la seva obra a la creació d’ex-libris, estampes de creació i nadales. Ensems, a la docència en aquesta disciplina.
El seu dibuix, la composició i l’ortodòxia del procés xilogràfic el fan inconfusible, amb un estil propi amarat de joia i tendresa evangèlica. La seva constància el fan ser un referent indiscutible en el món de la xilografia catalana en els últims cinquanta anys del s.XX.
La nostra estimada padrina de l’Aula de Promoció Cultural, Pilarín Bayés, realitzà per a l’ocasió un ex-libris evocant un Pere Diví nen, entre els encenalls que el seu pare -fuster de professió- desprenia dels mobles que anava fent. Un ex-libris commemoratiu per un fet històric: el 50è aniversari de la primera xilografia del monjo xilògraf de Montserrat que, per damunt de tot, és Monjo de Montserrat.
FUMH
Fotografia: A la fotografia podem veure al centre al P. Oriol M.ª Diví, el P. Prior Ignasi Fosas mostrant la placa commemorativa, juntament amb Josep Lluís Albajar qui feu entrega en nom de la FUMH.