Aquest dijous 24 de novembre a Can Ramos, seu de la FUMH, s’ha realitzat l’última trobada d’enguany del cicle de conferències mediambientals que
Desprès de la introducció de Jordi Portabella, on ha fet palesa la necessitat d’abordar des de tots els àmbits la lluita contra el canvi climàtic, el ponent, el doctor en arquitectura Daniel Calatayud, ha remarcat que no és suficient que l’any 2050 el 75% de les energies utilitzades a Europa siguin renovables amb, per exemple, centrals termosolars (a l’Estat espanyol s’hi acaba de construir la primera) i molins eòlics; o bé mitjançant l’energia marítima –de baix rendiment però de producció constant- o, inclús, energia solar provinent de deserts –que comporta un elevat cost de transport fins a Europa-.
En aquest context es fa necessari, per tal de disminuir la petjada de CO2, que hi hagi directrius d’eficiència energètica en la construcció d’edificis, procés en qual se n’emet més. D’aquesta manera, l’alternativa de la rehabilitació d’edificis es planteja com una de les accions més importants en la lluita contra el canvi climàtic, ja que l’estalvi en emissions de CO2 és superior que en la nova construcció i el resultat també aporta edificis sostenibles.
S’han enumerat possibles actuacions pel que fa a la rehabilitació d’edificis per tal d’orientar-los cap a una major eficiència energètica: canvis en portes i finestres, revestiments, plaques fotovoltaiques, calderes de biomassa, sensors de temperatura, sistemes de ventilació i de distribució de la calor, així com sistemes de control telemàtic dirigits a un gestor energètic que ajusti constantment totes les variables perquè l’edifici continuï mantenint la seva eficiència al llarg del temps.
Per cloure l’acte, el Dr. Calatayud ha exposat alguns exemples de casos on és destacable aquesta renovació de l’habitatge, obtenint uns resultats òptims en eficiència energètica.
Fotografia: A l’esquerra: Jordi Portabella, responsable de l’Aula de Medi Ambient i Sostenibilitat. A la dreta: Daniel Calatayud, Dr. en arquitectura. Universitat Politècnica de Catalunya.
FUMH