Crònica del Ple de 23 de novembre

0
ple_juny_2011

Ahir es va celebrar a l’Ajuntament el Ple corresponent al mes de novembre, en una sessió que va resultar àgil, amb poc punts d’enfrontament entre les forces polítiques del Consistori. Es pot consultar l’ordre del dia complet en aquest enllaç. Tanmateix, pels lectors que desitgin una visió més exhaustiva del Ple, es poden consultar les actes completes a  la web de l’Ajuntament.

La primera meitat del Ple va establir el que seria el to de la major part de la reunió, amb tots els punts fins el sisè resultant aprovats per unanimitat i sense cap punt de debat destacable. En el setè punt, “Estimació parcial de les al·legacions i aprovació provisional del pla especial del catàleg de masies en sòl no urbanitzable” es va produir el primer intercanvi destacable entre oposició i govern de la tarda.

Neus Marrodan, la regidora d’Urbanisme i Medi Ambient, va explicar el punt, que consisteix en la implementació de certes modificacions al pla de masies de l’Ajuntament. En concret, les al·legacions sol·liciten el permís per anul·lar la restricció de 50 persones en usos hotelers i de restauració, a més d’eliminar la restricció de distància mínima entre una masia i les seves construccions auxiliars, tals com piscines. L’eliminació d’ambdues restriccions queda supeditada a la legislació autonòmica al respecte, sovint més restrictiva.

ICV va expressar el seu desacord amb aquestes modificacions, declarant que malgrat que entenen la “pressió popular” per a permetre construccions auxiliars vora les masies -piscines en el cas de les cases rurals, per exemple- , entenen que les masies també inclouen el seu entorn natural original com a patrimoni. La Regidora d’Urbanisme va respondre a Israel Molinero detallant-li que les estructures de caire esportiu sí que estan condicionades pel pla, i que de tota manera cada cas s’estudia “de manera molt acurada”. Malgrat les explicacions, ICV va insistir en que cal ser més específic en les restriccions i es va abstenir en la votació d’aquest punt, que va comptar amb els vots a favor de totes les altres forces del plenari.

El següent punt va consistir en desestimar l’al·legació de SOREA S.A. per tal d’incrementar el preu final per l’usuari del subministrament d’aigua. Es va explicar als presents que l’empresa pretén pujar les tarifes sota la justificació que els seus comptes han d’estar en equilibri econòmic, és a dir, sense pèrdues ni beneficis, en ser una concessionària pública. Basant-se en això i en el decreixement del consum d’aigua al municipi, SOREA pretén apujar les tarifes. L’Ajuntament rebutja aquesta petició en base a que els estudis presentats per l’empresa per a justificar tal pujada de tarifes són vagues. El punt va ser aprovat per unanimitat, amb tots els grups manifestant la seva satisfacció al respecte i sol·licitant que el govern es reuneixi amb SOREA per arribar a una solució que no impliqui una pujada de tarifes.

Els següents quatre punts de l’ordre del dia (9, 10, 11 i 12) es varen aprovar seguidament per unanimitat, arribant al tretzè, un dels més, doncs significava l’adhesió de l’Ajuntament al Manifest contra la Violència de Gènere, que es pot llegir complet en aquest enllaç. Després de la lectura al Ple del Manifest per part de Juliet Grau, Regidora d’Igualtat, tots els grups varen coincidir a destacar la importància de que la societat sigui conscient de la xacra de la violència de gènere. Es va aprovar per unanimitat.

El darrer punt de l’ordre del dia, la donació de comptes al Ple de l’estat de la cessió de l’antic CAP a l’Asil i de la permuta de Can Luna, una finalitzada i l’altra en els darrers estadis, va tancar la sessió. No es varen presentar mocions, però el moment més tens arribaria amb un prec d’ICV entorn al lleure juvenil al municipi.

ICV va demanar al Govern que es donessin explicacions relacionades amb les decisions sobre lleure juvenil al municipi, i que les associacions fossin convocades a una reunió en la que poguessin expressar les seves necessitats. Tanmateix, varen demanar l’habilitació d’un espai “apte” per a les necessitats dels concerts que aquestes associacions demanen organitzar.

Maria del Mar Canet, Regidora de Joventut, va respondre al prec en la que era la seva primera intervenció en un Ple. Canet va explicar que la reunió amb les associacions va ser de caire informatiu, per a informar dels retalls en el pressupost. Tal com va fer en l’entrevista concedida a La Garriga Digital.cat, va explicar que un concert a Can Violí costa 7.000 € a l’Ajuntament, i que entre totes les entitats s’ha de trobar un punt per a fer rendibles aquestes activitats d’oci nocturn.

Canet va detallar més costos, com “2.000 € l’equip de so, 900 la seguretat, hores extres de la brigada 800…” i va concloure que “el model plantejat fins ara no és viable”. La regidora  planteja un model d’autofinançament que s’explicarà a les associacions quan els pressupostos pel proper any estiguin definits. També es sol·licitarà a les associacions que qualsevol activitat que es vulgui fer es tingui planificada abans del final de l’any previ a la seva celebració. A més a més, tota associació que vulgui accedir al finançament municipal s’haurà d’inscriure al registre corresponent de la Generalitat, no només pel seu control, sinó per a poder accedir a subvencions de la Generalitat, segons Canet.

La regidora va seguir declarant que “Carnestoltes, Sant Joan, la Castanyada, Cap d’Any i la Festa Major estan garantits, i qualsevol activitat que s’autofinanci també està contemplada”. Al respecte de la petició d’habilitar un espai, Canet va respondre a ICV que “vostès governaven abans, quan hi havia diners, i no van fer cap edifici per aquest propòsit. Fer-ho ara és utòpic”. Va declarar també que El Patronat i l’Auditori s’obriran als músics de la Garriga per a fer-hi activitats i va concloure que “l’oci no ha de ser fins a altes hores de la matinada, l’Ajuntament no ha de vetllar per una discoteca municipal, sinó per iniciatives culturals”.

A la declaració de la Regidora varen respondre Neus Bulbena, dient-li que “es deu haver quedat tranquil·la”, i que ella havia sentit una altra versió de la reunió, autoritària i sense diàleg. També va declarar que “dir que si es responsabilitzen del cost ho poden fer és fàcil, sorprendria que no ho fessin”, i que “l’auditori ha estat obert des de fa molt de temps a entitats i músics de la localitat, com el Patronat, és a dir que no sé què diu de que ara s’obren”.

Martí Porter, per ICV, va respondre a Canet declarant que “no hi va haver participació perquè només van informar, ni dinamització perquè varen fer marxa enrere en les activitats”, referint-se a que Canet també és regidora de Participació i Dinamització Cultural. Porter tampoc va dubtar a qualificar la reunió de “xoc de trens”, només donant males notícies sense possibilitat de rèplica.

Després d’aquest moment de crispació, es va emplaçar al Govern a organitzar una altra reunió amb les associacions juvenils, i es va tancar la sessió, quedant emplaçat el proper Ple el 21 de desembre.

Marc Bellmunt

Article anteriorTin sí, Tin no
Article següentL’Ajuntament s’adhereix al Manifest contra la Violència de Gènere
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.