Entrevista a Vicenç Guiu, regidor de Promoció Econòmica

0
vicen_guiu

Vicenç Guiu, segon a la llista de Convergència i Unió a les darreres eleccions, ocupa actualment la segona tinença d’alcaldia a l’Ajuntament, està al capdavant de l’àrea d’Hisenda, Promoció i Desenvolupament Econòmic, i a més es fa càrrec d’una regidoria amb força competències: Promoció i Desenvolupament Econòmic, Comerç, Indústria, Treball, Ocupació i Turisme. Li preguntem per les prioritats de la seva regidoria aquesta legislatura i per la visió del govern de la Garriga.

La Garriga Digital: Es pot presentar als nostres lectors?

Vicenç Guiu: Tinc quaranta-dos anys, estic casat i tinc amb una filla de vint-i-un mesos i una altra en camí, que ha de néixer al gener, si tot va bé. A nivell d’estudis he estudiat Ciències Empresarials i el MBA a ESADE, i des del 92 he desenvolupat la meva carrera professional a l’empresa privada. He assumit diversos càrrecs directius en empreses de diferents àmbits, des d’àrees financeres fins a àrees generalistes.

L.G.D.: Com han estat els primers temps al govern?

V.G.: Interessants. Com et deia, tota la meva experiència professional ha estat a l’àmbit de l’empresa privada, i entrar a una de pública com és l’Ajuntament és curiós i interessant. Et permet veure una mica les diferències. No és ni millor ni pitjor, o no ho puc dir encara perquè hi porto poc temps; però d’alguna manera puc conèixer el món de l’administració pública, que és diferent al que coneixia. Encara l’estic coneixent, de fet. Però tot bé.

L.G.D.: Vostè té la segona tinença d’alcaldia i és regidor de Promoció Econòmica. Exactament, quines són les competències de cada càrrec?

V.G.: Començant per la regidoria, que està dins de la tinença, d’alguna manera el que hem volgut fer és aglutinar tot el que és desenvolupament i promoció econòmica dins una sola regidoria. El que abans era les regidories de Comerç i Indústria, de Treball i Ocupació, i de Turisme, totes estan aglutinades aquí. Turisme, de fet, entès com a eina pel desenvolupament econòmic, ja que la part de patrimoni està a Cultura. Això es correspon a les tres grans àrees de l’Ajuntament.

Alhora, dins de la tinença d’alcaldia hi tenim aquesta regidoria, que inclou tot el que t’he comentat. Hi tenim la part d’Hisenda, que no cal explicar massa, i també hi entra l’àrea d’en Jordi Perales, tot el tema de Recursos Humans i Societat del Coneixement. Aquestes són les tres grans àrees que estan dins de l’àmbit de la meva tinença d’alcaldia.

L.G.D.: Voldríem incidir en el traspàs de Turisme, de Patrimoni a Promoció Econòmica. S’entén des de l’Ajuntament que el turisme és el futur del creixement econòmic pel poble?

V.G.: Segurament, tot i que potser no com essència del model. Nosaltres entenem el turisme com una manera de reactivar l’activitat econòmica del poble, més enllà d’una manera d’ensenyar el nostre patrimoni. Cal atraure gent, la Garriga es pot diferenciar de pobles veïns, tenim coses que ens diferencien. Hem de ser capaços de posicionar el poble en aquest sentit, ja que tot és millorable. Segurament tenim una mica de recorregut per davant, cal fomentar el termalisme, el modernisme, la proximitat al Montseny… Ens hem de beneficiar de tot plegat, fins i tot col·laborant amb pobles veïns. Això ho entenem com una eina perquè vingui gent al poble i faci rodar la roda econòmica, que està molt aturada avui.

L.G.D.: Quines són les prioritats de la regidoria per aquesta legislatura, llavors?

V.G.: Crec que és lluitar contra la crisi. A nivell de CiU es va dir al programa i a nivell de govern ho mantenim. Això té, simplificant-ho, dues grans línees d’acció: l’atenció a les persones, aquelles que degut a la crisi ho passen malament; i l’altra és fer rodar l’economia com t’explicava abans. La prioritat és fomentar, en la mesura del possible, l’activitat econòmica al municipi. Està clar que nosaltres no solucionarem la crisi que patim, que és d’abast mundial, però el que sí que hem de fer és el que estigui en les nostres mans per ajudar o facilitar que l’activitat econòmica de la Garriga rodi.

D’alguna manera, els comerciants, l’empresa i el teixit econòmic de la Garriga ha de saber que té l’Ajuntament al seu costat. Nosaltres no podem solucionar la vida a les empreses, però han de saber que estem al seu costat, que poden comptar amb nosaltres.

L.G.D.: Parlant del paper d’acompanyar a les empreses: més enllà d’en promoció, en què ajuda l’Ajuntament a les empreses?

V.G.: En facilitar les coses. Cal que ens vegin com una ajuda, no com un impediment. Des d’obrir nous negocis fins a facilitar l’obtenció de permisos i els procediments burocràtics al màxim. Si una persona té una idea o vol obrir un negoci, que l’obri quan abans millor. Si pot ser en una setmana, millor que en un mes i mig. Aquest és el concepte. Després cal que comptin amb l’Ajuntament, que mira de buscar temes de mecenatge i patrocini. El Consistori i l’empresa han d’anar a una.

L.G.D.: L’Ajuntament està molt lligat, fins ara, a l’àmbit cultural i associatiu d’una forma molt estreta. Es busca lligar-lo també al teixit econòmic?

V.G.: Evidentment. I això no implica descuidar l’àmbit cultural i associatiu, que és vital i un dels elements d’identitat del poble. No deixarem això de banda, però volem fomentar que l’activitat econòmica creï riquesa.

Del que es tracta és de crear riquesa pel poble, llocs de treball, oportunitats per a la gent. Per nosaltres és molt important, també, fomentar l’emprenedoria. Hi ha gent que té bones idees i no sap què fer, i ha de tenir la possibilitat de venir a l’Ajuntament i que aquí se l’informi dels tràmits a seguir. Això, fins ara, no hi ha estat, o si hi ha estat, no ha estat suficientment proactiu. Nosaltres volem potenciar-ho, volem estar al costat de les empreses. No per concedir-los un tracte especial, sinó perquè són creadores de riquesa, de feina, i així es lluita contra la crisi.

L.G.D.: Hi ha una visió d’un model econòmic pel poble que segons el que m’explicava es basa en la promoció turística, en la promoció de l’emprenedoria, i en què més? Cap on es vol portar el poble?

V.G.: Bàsicament per aquests eixos. També volem potenciar el comerç, l’ús dels polígons… Per exemple, parlant del comerç, és sabut que les obres del centre no han beneficiat massa als comerciants, i nosaltres volem estar al seu costat. En quin sentit? En donar-los suport en tot el que es faci a l’Ajuntament. Per exemple: si demà hi ha un campionat d’un esport al poble amb una certa transcendència, hem de buscar la manera de que això repercuteixi. Si hi ha un esdeveniment cultural, per exemple una mostra de teatre o cinema, això ha de traslladar-se al comerç, portar l’activitat al centre i que el aquest se’n beneficiï. Això és una de les nostres prioritats, ho volem promocionar.

L.G.D.: També li voldria preguntar, més enllà del comerç, per l’ampliació de usos del polígon.

V.G.: Evidentment hem de veure quins usos hi posem, però s’ha de fer una ampliació d’aquests. La veritat és que fa una mica de pena veure els polígons buits. Hem de valorar els usos, perquè no es tracta d’atorgar-ne que siguin competència del comerç local, però els hem d’ampliar. Per què? Per facilitar que altres empreses i tipus de negoci vinguin al poble. D’alguna manera, que creïn riquesa i ocupació. Això és el que volem des de la àrea de Promoció Econòmica.

L.G.D.: Es pensa en algun tipus de negoci en concret per ampliar el polígon?

V.G.: No, no hi ha res en concret. Ara mateix no tinc la documentació amb mi i, a més, és un tema que es tracta conjuntament amb Urbanisme i tenim pendent una reunió per acabar de definir l’ampliació d’usos. Però no hi ha una intenció concreta, simplement ampliar-los. L’altre dia em comentaven, per exemple, que una empresa no pot posar només oficines al polígon, que si vol posar-hi oficines, si no té negoci adjacent no pot. Hi ha restriccions d’aquest estil i, és clar, negocis com una carnisseria, per exemple, no els veiem en un polígon. Però per què no un gimnàs?

L.G.D.: La seva àrea toca molt amb Urbanisme i Cultura, dues regidories d’Acord. Com és la relació amb l’altra força de govern?

V.G.: Molt bona amb tots dos regidors, tan amb la Neus (Marrodan) com amb l’Albert (Benzekry). Amb Acord tenim molts punts en comú tot i que siguem dos partits diferents. El que jo he vist aquests primers mesos és que hi ha una bona entesa en grans temes com la lluita contra la crisi o l’organització de l’Ajuntament. En aquest cas, jo he de dir que fins avui, i espero que es mantingui tota la legislatura i crec que serà així, ens trobem molt. Tenim una relació excel·lent.

L.G.D.: Per cloure l’entrevista, queda clar que la promoció econòmica és una prioritat per l’equip de govern: passa per davant d’altres àrees? Promoció econòmica a quin cost?

V.G.: No. Com a govern hem de ser capaços d’encaixar la promoció econòmica dins de l’associacionisme, de la cultura, i sobretot dins del servei a les persones, del servei social i d’estar al costat de qui ho necessita. Entenem que una part important de l’intentar sortir de la crisi és crear riquesa al poble, i per això és important per a nosaltres. La promoció econòmica ha de ser un puntal per aquest govern. En el fons, si el tema econòmic rutlla, més diners hi haurà per a tots. El tema del desenvolupament econòmic és per fer més política social, per donar més serveis a la ciutadania. Lògicament, si l’activitat econòmica baixa, baixen els ingressos de l’Ajuntament, i si aquest  té menys ingressos, pot dedicar menys recursos a desenvolupar l’activitat cultural, l’associacionisme i el servei a les persones.

Jo no et diria “la promoció econòmica passa per davant de tot”, no. Hem de ser capaços de potenciar-la sense oblidar coses que ens diferencien com a poble i ens fan forts, com la cultura, l’associacionisme i l’atenció a les persones. És necessari, i més en l’economia en la que ens trobem.

Text i fotografia: Marc Bellmunt

Article anteriorPresentació de “Esquerra a la cruïlla” a Granollers
Article següentBon punt de l’Olímpic a Roda de Ter
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.