Entrevista a Mª del Mar Canet, regidora de Dinamització Cultural, Joventut, Lleure i Participació

0
mar_canet

Continuem el cicle d’entrevistes als regidors de l’equip de govern de l’Ajuntament de la Garriga amb l’entrevista a Maria del Mar Canet, regidora de Dinamització Cultural, Joventut, Lleure i Participació. Canet ens parla del paper de la seva regidoria, de la diferència entre Cultura i Dinamització Cultural i del futur de la participació ciutadana a l’Ajuntament de la Garriga.

La Garriga Digital: Qui és Maria del Mar Canet i a què es dedica fora de l’Ajuntament?

Mª del Mar Canet: Doncs sóc la directora d’una escola de cinema, la Casa del Cine de Barcelona. Estic especialitzada en crítica cinematogràfica, vídeo i documental musical, cinema d’autor, ficció i documental. Amb el Festival de Sitges hem presentat un curs de realització de cinema fantàstic i de terror apadrinat pel festival. Part de les meves hores les passo a l’escola de cinema, a més de treballar al Museu de Mataró documentant obres d’art.

L.G.D.: Com ha estat l’entrada a l’Ajuntament?

M.M.C.: Doncs passades les vacances ja està tot plegat més organitzat. Sóc regidora independent i he vingut a l’Ajuntament per uns objectius bastant marcats, i un cop passades les eleccions i ja coneixes el personal i el seu mètode de treball pots enfocar com vols treballar tu mateix. Ara, de fet, estic fent la planificació del 2012 i preparant el personal perquè s’adapti a la meva manera de treballar.

L.G.D.: Dinamització Cultural, Joventut, Lleure i Participació. Són moltes competències per a una regidoria.

M.M.C.: Aquí el concepte és que es tracta d’una sola àrea. Hi ha cinc tècnics específics, un de Participació i quatre de Joventut, i hi ha competències que estan molt marcades, cadascú treballa en els seus àmbits. Però la gent es pregunta què és Dinamització Cultural. Em sento realment molt privilegiada de poder crear esdeveniments. Un poble que tingui una regidoria de Cultura i Patrimoni i a la vegada una de Dinamització Cultural pot consolidar tota una sèrie d’esdeveniments que impliquen a tot el poble.

L.G.D.: I quina és la diferència entre Cultura i Dinamització Cultural?

M.M.C.: És una àrea global, com deia abans, però hi ha tasques marcades. La Dinamització Cultural té, per exemple, un gran objectiu: crear el Mercat de la Cultura de la Garriga el 2012. Volem oferir un espai per a totes les persones implicades en les arts, siguin escèniques o de qualsevol altre tipus. Es faria en sis espais, Can Dachs, Til·lers, la Plaça de l’Església… Encara ho estem definint, però volem que cadascuna de les persones i entitats que fan cultura a la Garriga tinguin una plataforma de llançament a l’exterior. La cultura no només ha d’estar tancada per poder anar a veure-la, sinó que s’ha de donar suport a qui la fa. També volem que hi hagi un espai per a grups de música on poder tocar, una carpa on es convidaria a tots els ajuntaments de Catalunya que si estan interessats en un grup puguin demanar-ne les dades. I d’una manera similar per a totes les altres manifestacions culturals. És un macroprojecte, això és Dinamització Cultural.

L.G.D.: Quan vàrem entrevistar el regidor Albert Benzekry ens explicava que Cultura pretén donar un cert nivell de coherència interna al patrimoni de la Garriga. Dinamització Cultural es dedica a establir nous patrimonis culturals en comptes de consolidar els ja existents?

M.M.C.: Sí. També, sobretot, vol ajudar a impulsar les persones que s’esforcen per fer coses a la Garriga. Aquí mai se’ls ha donat una plataforma, no tenim entitats privades, locals o sales de concerts i l’Ajuntament se n’ha de fer càrrec. Cal aportar aquest tipus d’idees i també es vol obrir un cicle de concerts de petit format per a grups i entitats locals, i fins i tot per a gent de fora del poble. Fins ara això no s’havia fet. Es farà el 2012 amb un cicle d’uns dotze concerts en tres mesos. Encara hem de definir dates, però és un objectiu.

Què més és Dinamització Cultural? D’alguna manera les festes tradicionals, que porten a més gent. Cap d’Any, Carnestoltes, Sant Joan, la Festa Major… Tot això és Dinamització Cultural. Són els esdeveniments en els que es treballa, lligats amb Cultura, per associar tradició i modernitat, que no es perdin aquestes festes tradicionals però fer-hi una certa revisió tot aportant un lleure que aquí, a la Garriga, no existeix.

L.G.D.: Durant la campanya electoral SI va declarar que no hi havia suficients opcions de lleure pel jovent a la Garriga. Comparteix aquesta opinió?

M.M.C.: Comparteixo l’afirmació completament. Però el problema que veig és que és molt costós per l’Ajuntament fer macro concerts. Crec, a més, que no és la tasca d’un Consistori. S’han de fer concerts, però canviaré la fórmula que s’estava aplicant fins ara. L’Ajuntament no pot destinar 7.000 euros a cada concert que es vulgui fer a Can Violí. És un dineral. Es pot fer en certs moments, però no sistemàticament. Si no hi ha cap entitat privada que vulgui apostar per una sala de concerts o quelcom similar, crec que l’Ajuntament no és una empresa. Ha d’ajudar, però res més.

L.G.D.: Amb la cerca d’alternatives, com petits concerts amb grups locals…

M.M.C.: D’alguna manera és canviar el concepte. Entrarem en un període econòmicament difícil, i això es veurà reflectit en els pressupostos de 2012. Què podem fer amb els diners que tenim i els espais disponibles? Entre tots hem de treballar, s’estan generant noves dinàmiques i ens estem obrint molt a totes les entitats i grups del poble que fan arts escèniques. Els hi volem dir “volem fer coses diferents al que s’ha fet fins ara”. Tampoc tenim grans recursos, però tenim idees i amb la bona voluntat de tothom es poden fer coses molt interessants.

L.G.D.: Deixant enrere el tema de cultura i joventut, quines són les prioritats de la regidoria entorn la participació ciutadana?

M.M.C.: Principalment s’ha d’avançar el tema del Reglament de Participació Ciutadana. És en el que estem treballant, la nostra prioritat més tècnica. Ja va ser aprovat per la comissió política, però el procés està aturat. Hi ha esmenes pendents i en breu ho desencallarem tot plegat. Aquesta és la prioritat, i a partir d’aquí començarem a treballar i obrirem les portes a la participació des del Govern. Des d’assumptes com la mobilitat del poble fins a la Comissió de Reis, cal cridar a la participació i escoltar el poble. Estem totalment oberts.

L.G.D.: És a dir, que tot i tenir una regidoria de Participació és un assumpte transversal de tot l’Ajuntament.

M.M.C.: És curiós, perquè la participació és fonamental. És una àrea que per si sola no treballa, necessita relacionar-se amb totes les altres. Participació sempre acompanya als altres, és molt interessant. Tota la feina que es fa des d’aquí, des de cultura fins el consell d’infants passant per les festes i el comerç, és molt interessant. La participació està present en tot, fins i tot en assumptes de caire més popular com que el poble decideixi la localització de l’estació de tren o la remodelació del centre. Cal fer les coses transparents, clares, amb la cara. No vol dir, però, que perquè et vinguin tres persones a reclamar se’ls hagi de fer cas, ja que  a la Garriga som 15.000 habitants. Això és una cosa que vull canviar. No perquè a les reunions de participació hi vinguin de deu a quinze persones vol dir que se’ls escoltarà per sobre de la resta del poble. És un tema delicat.

L.G.D.: L’existència de minories molt vocals el veu com un problema a corregir? Com es dóna veu a les altres 15.000 persones?

M.M.C.: Doncs és un dels temes que hem de treballar i del que ha de ser conscient tothom. Crec que parlant i dialogant, i sobretot amb consens. No perquè un digui blanc i l’altre negre vol dir que no es pugui arribar a un punt mig. Els extrems no van enlloc. Està bé tenir-los, però en tema de participació no ajuden.

Text i fotografia: Marc Bellmunt

Article anterior“II tarda de música i poesia” del Far
Article següentTorna el Botifarrot!
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.