Entrevista a l’Albert Jiménez, regidor d’Educació i Sanitat

0
albert_jimnez

La segona entrevista del nostre cicle d’entrevistes a regidors correspon a l’Albert Jiménez (CiU), encarregat d’una de les àrees que més polèmica genera darrerament donada la política de retallades en la que ens trobem immersos. Parlem a l’Escola Municipal de Música, doncs, amb el regidor responsable de les àrees que més les estan patint: Educació i Sanitat.

La Garriga Digital: qui és l’Albert Jiménez fora de l’Ajuntament?

Albert Jiménez: Sóc veterinari, tot i que no exerceixo. Durant molts anys he treballat a la indústria farmacèutica veterinària i actualment treballo en la indústria farmacèutica humana, concretament en una empresa de Cerdanyola de salut bucal. Estic al departament de comerç internacional i la meva feina és bàsicament a nivell comercial.

L.G.D: Com ha estat l’entrada a l’Ajuntament?

A.J.: Doncs molt interessant. Hi ha més feina del que m’imaginava, però al cap i a la fi molt agradable. Veus que la gent t’acompanya i que, alhora, està molt capacitada. M’he trobat amb una gran qualitat humana a l’Ajuntament i a totes les escoles, que és al que dedico més hores, tot i també a portar l’àrea de Salut. Gent molt capacitada, amb ganes de fer coses, amb sentit comú…  Crec que ens entendrem molt bé. Tenim reptes i coses importants a fer, i els equips de professorat i d’administració molt competents.

L.G.D: La seva àrea té regidors, tant de CiU com d’Acord. Com és la seva relació?

A.J.: Molt bona. Jo no he portat les negociacions amb Acord, però molt bé. El pacte marc en el que ens mourem aquesta legislatura està pendent de signar, però tot i així jo crec que la relació és molt normal. Tant CiU com Acord tenim idees clares respecte el que necessitem els propers quatre anys: posar una mica d’ordre i sentit comú a l’Ajuntament. Tenim moltes idees comunes, al marge de que ideològicament estiguem òbviament separats. Està sent una molt bona experiència.

L.G.D: Quines són les prioritats de la regidoria de Educació i Salut per la propera legislatura?

A.J.: No tan sols a les regidories que porto, sinó a l’equip de govern, les prioritats són l’atenció a les persones i les polítiques destinades a aquesta finalitat. Evidentment, polítiques socials, ensenyament, cultura, com a element integrador i de cohesió de país… Aquestes són les nostres prioritats.

L’altra prioritat, no com a regidoria sinó també com equip de govern, és la gestió de recursos, els recursos dels que ara disposa l’Ajuntament, la seva optimització i cercar noves possibilitats davant la situació que tenim. Segurament aquests quatre anys no seran recordats per la creació de cap gran infraestructura al poble com un poliesportiu, una nova escola o un equipament nou. Seran recordats per assentar les bases d’una millor gestió dels recursos públics.

L.G.D: Tot i això, quins són els projectes concrets d’ambdues àrees?

A.J.: Tenim molts reptes per endavant. Per exemple, la Garriga té quatre escoles públiques, dos instituts, quatre escoles municipals, una escola concertada, una privada i més iniciatives privades del món de la educació. Per tant, amb una població de quinze mil habitants això és una realitat complexa de gestionar i presenta reptes i possibilitats de fer coses.

Per exemple, l’institut Vil·la Romana. Aquest any hi ha matriculats uns 530 alumnes, però d’aquí a dos anys aquesta quantitat s’incrementarà. Un dels projectes és l’ampliació d’aquest institut, per tant. Evidentment és una infraestructura que depèn de la Generalitat, però l’haurem d’abordar amb diàleg.

L.G.D: Estem parlant d’una nova línia, o de l’edifici en si?

A.J.: L’edifici en si, l’equipament. Aquest any hi ha 80 alumnes més que el passat i, per a poder encabir-los, l’escola està fent un gran esforç optimitzant espais com la biblioteca. Evidentment amortitzar espais així implica diversificar els horaris i, en definitiva, imaginació. És clar, de cara als propers anys hem de pensar que l’Escola Giroi té una doble línia a quart i que aquests nois i noies d’aquí a dos anys aniran cap l’institut, de manera que seran com a mínim 30 nois més dels que hi ha ara. A més, els instituts no només acullen alumnes de la Garriga, sinó també de pobles del voltant. Això és un equipament que caldrà ampliar.

També estem ampliant el pati de l’Escola Bressol. Això no es traduirà més nens a l’escola, però el pati és un pulmó perquè puguin racionalitzar els espais. Estaven previstos aquests 123 alumnes que tenim, però estan en els espais que tenen i quan els utilitzes se’t queden petits. Farem una ampliació del pati pensant també en una possible ampliació en un futur de les aules. El pati, però, li donarà un pulmó a l’escola perquè mentre els nens de P1 estan fent activitats fora, els altres puguin utilitzar espais comuns.

L.G.D: Hi ha hagut increment d’alumnes a altres centres del poble?

A.J.: De forma significativa no. L’Escola Municipal de Música, on estem, ha passat de 400 a 427 alumnes. Estem augmentant les línees de sensibilització, les dels nens més petits, però a la llarga, quan progressin els haurem d’oferir serveis. A les escoles d’Art i d’Ensenyament, els nivells d’inscripcions són similars als d’altres anys. En aquest sentit, no hi ha increments significatius.

L.G.D: Li volia preguntar precisament per l’Escola de Música. Si la contenció pressupostària és una de les línies mestres d’aquesta legislatura a l’Ajuntament, com es casa tot això amb els serveis de l’Escola de Música?

A.J.: Això és una aposta de govern. D’aquest i d’altres que ens han precedit. I gràcies a això tenim quatre escoles municipals de gran qualitat, no només amb els seus professionals, sinó també amb els cicles formatius i tot el que ofereixen a nivell de tallers, monogràfics i serveis. Crec que això és important. Evidentment, és cert que l’Ajuntament pot decidir si vol o no aquests equipaments i com tenir-los, i si mantenir-ne la qualitat. L’objectiu d’aquest equip de govern, i d’aquest regidor, és mantenir la qualitat, si no augmentar-la si és possible.

Les retallades i els ajustaments pressupostaris de la Generalitat suposaran altres formes imaginatives de poder aguantar aquests equipaments. Potser una part l’hauran de pagar els pares, o l’Ajuntament deixant de fer altres coses. O potser buscar altres formes. Per exemple: l’Escola Municipal de Música l’any passat oferia un taller de dansa en el cicle curricular dels nens. Es va veure que era una activitat excel·lent i que tenia una bona acollida, a més de comptar amb un professor de primer nivell que ja voldrien altres escoles. Hem decidit ampliar aquest servei, però evidentment part d’això qui ho vulgui ho haurà de pagar. Oferirem el ball de gitanes, que és una cosa que creiem que des d’un punt de vista cultural i curricular pels alumnes de música és important. I qui el vulgui fer l’haurà de pagar. Cap problema. Crec que podem seguir mantenint el servei i la qualitat, fins i tot millorar-lo. Però algun servei s’haurà de pagar.

L.G.D: Com integra la regidoria d’Ensenyament de CiU la proposta de currículum de poble d’Acord?

A.J.: Que jo sàpiga a nivell de planificació no hi ha res. En aquests moments estem abordant l’arribada a l’Ajuntament i haurem d’abordar l’acord marc de govern amb l’altra força del govern més endavant. També s’hauran de abordar els pressupostos. Tot això té una vinculació de cara als propers anys i haurem de veure què podem i què no podem fer. Però amb Acord podem arribar a una bona entesa en moltes coses.

L.G.D: Passant a salut, en el clima de retallades actual, quina en serà l’afectació per a la Garriga? Com afectarà el CAP?

A.J.: A veure, les dues regidories que porto, que són Ensenyament i Salut, són dos pilars de l’estat del benestar. Està clar que en la mesura que sigui possible entre tots intentarem mantenir-los. Ha costat molts anys aconseguir-lo i hem de fer el possible per mantenir-lo per a les generacions futures. En l’àrea de Salut l’Ajuntament té poques competències. La nostra tasca és, sobretot, per la prevenció i la promoció de la salut. Això què vol dir? Que el CAP, per exemple, no depèn de l’Ajuntament, sinó de la Generalitat. Pel que fa a les meves competències doncs no tinc res a dir.

Evidentment hi haurà retallades, i és possible que afectin a serveis. Aquí haurem de veure fins on pot arribar l’Ajuntament i negociar, si s’escau, amb la Generalitat la possibilitat de que no es facin retallades a l’estat del benestar dels garriguencs. Pel que fa a les retallades, sincerament, ens afecta molt més a l’ensenyament. El pressupost de l’Ajuntament per educació és de dos milions i mig d’euros, i el de salut de cent vint mil euros. Et pots imaginar que per un costat i per l’altre, les retallades afecten molt més a ensenyament, i més quan tenim centres que depenen bàsicament de les subvencions de la Generalitat.

Text i fotografia: Marc Bellmunt

Article anteriorLa Fundació Universitària Martí l’Humà visita Roma
Article següentDave Juàrez torna a la Garriga de la mà d’Amics del Jazz
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.