La cruïlla d’Esquerra, a la Garriga

0
Presentacio_ERC_cruilla_LG_23-09-2011

La Fundació Maurí va obrir ahir les seves portes per la presentació del nou llibre de l’editorial Malhivern de la Garriga, davant de gairebé una trentena d’assistents que varen voler sentir de primera mà les opinions de tres dels col·laboradors d’aquest llibre on s’analitza la situació política d’Esquerra Republicana de Catalunya en la cruïlla on es troba actualment.

El coordinador del llibre Esquerra a la cruïlla, l’historiador Santiago Cucurella, va ser l’encarregat d’obrir la presentació explicant la història de la confecció d’aquesta obra i presentant els dotze col·laboradors que hi escriuen, entre analistes i polítics del partit. Acompanyat a la taula pels garriguencs Jordi-Eduard Perales i David Bassa –també coautors del llibre-, va comentar la poca preparació d’alguns dels dirigents d’Esquerra durant la darrera etapa i va lamentar que alguns d’ells eren gent sense professió coneguda, més enllà de la seva dedicació a la política. En aquest sentit va valorar com a molt interessant la preparació i l’experiència en el món laboral dels polítics que prenen el relleu a partir d’ara.

Cucurella va tenir paraules d’elogi per a Heribert Barrera i Marc-Aureli Vila, que considera els referents del seu pensament polític i va fer un interessant incís sobre el paper que juguen i jugaven els serveis secrets espanyols i americans en el dia a dia del partit, titllant d’il·lusos aquells que pensen que l’Estat espanyol no actua amb tots els seus mitjans contra un partit independentista.

La intervenció de Jordi-Eduard Perales, primer tinent d’alcalde de la Garriga, es va basar en el passat d’Esquerra, remuntant-se fins l’any 31, per tal de fer una comparativa amb la situació actual. Alhora, va defensar els ideals del partit, del qual n’és militant de base, com els ideals predominants en la societat catalana, ja sigui per la seva condició de centre-esquerre com per l’objectiu independentista dels seus plantejaments. Segons Perales, i emparat pels darrers resultats de l’enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió, a dia d’avui la independentista és l’opció preferent dels ciutadans del Principat i el repte d’Esquerra és seduir aquest ampli ventall d’electors perquè els triïn com a executors cap a la via de l’Estat propi.

Al seu torn, David Bassa, periodista responsable d’informació política del programa Àgora de TV3, va exposar l’abrupta pujada i baixada d’Esquerra dels darrers anys, amb l’auge aconseguit de la mà de Josep Lluís Carod-Rovira l’any 2003, quan va obtenir els millors resultats de la seva història recent, fins la davallada de les últimes eleccions al Parlament el passat 2010. Bassa va reivindicar la seva col·laboració en un llibre que va qualificar de “dos llibres en un” des del punt de vista més estrictament periodístic, aportant una visió perifèrica del partit republicà i en contrast amb els escrits d’altres col·laboradors políticament actius del partit, com per exemple el propi Jordi Perales, Joan Ridao, Jordi Portabella o la nova Secretària General, Marta Rovira.

Bassa es va mostrar convençut de la necessitat imperativa que ERC tingui un full de ruta definit cap a la independència, a l’estil del White Paper (Llibre Blanc) escocès, que els serveixi de guia per a tots els passos que s’han de fer de camí cap a la separació amistosa amb l’Estat espanyol, necessitat que va compartir i subratllar Jordi-Eduard Perales.

El llibre Esquerra a la cruïlla compta, a més, amb la col·laboració del garriguenc Àngel Castiñeira (Doctor en Filosofia, director de l’Observatori de Valors i Director Acadèmic de la Càtedra Lideratges i Governança Democràtica d’ESADE), que no va poder assistir a la presentació per motius laborals, i dels periodistes Miquel Macià (editor del grup Nació Digital) i Vicenç Relats (columnista d’opinió d’ El 9 Nou i director de la revista Vallesos). Per altra banda, la resta de polítics que completen aquest heterogeni grup de col·laboradors, són Anna Simó, Jordi Solé, actual alcalde de Caldes de Montbui, i Agustí Cerdà, president d’Esquerra Republicana del País Valencià.

erc_cruilla_bq11

Article anteriorCrònica del Ple Municipal de setembre de 2011
Article següentEl triomf de Terrence Malick
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.