El PSC i el PP no intervenen a l’acte institucional de l’Onze de Setembre

0
Jaume_Oliver

Després de la conferència pronunciada per l’historiador Jaume Dantí sobre l’Onze de Setembre el dissabte, de l’Homenatge a la Senyera celebrat a la matinada, emmarcat dins l’Aplec Sardanista de la Garriga, i de la tradicional pujada al turó de la bandera el matí d’ahir diumenge, la Plaça del Silenci va ser l’indret on es va celebrar l’acte institucional de commemoració de la Diada Nacional de Catalunya, un acte que va comptar amb una destacada assistència de públic i amb la presència de tots els grups polítics de l’Ajuntament, tot i que tan PSC com PP no van fer cap intervenció.

Albert Benzekry va obrir l’acte recordant el recentment desaparegut Josep Termes, historiador del moviment catalanista. Per Termes, segons explicà Benzekry, el catalanisme és “defensa i lluita”, un moviment divers en composició i ideologia que té com a centre fer evident la catalanitat, entesa com una llengua, una cultura, una bandera i unes institucions i valors. El regidor va remarcar que els fets de l’Onze de Setembre no són gens banals, i que no són una mirada al passat oblidant el futur “com alguns agrament ens retreuen”.

Benzekry va continuar destacant que vistes les sentències contra l’Estatut i contra el model d’immersió lingüística de l’escola catalana es celebrava “una voluntat de ser i persistir, no una derrota”. Va tancar la seva intervenció fent una crida a tots els presents a assistir avui dilluns a la concentració a la Plaça de l’Església en defensa del model educatiu català.

Seguidament ICV, SI, Acord i CiU van fer els seus parlaments institucionals, no així el PSC i el PP. Israel Molinero, d’ICV, va destacar que davant de les retallades i les ofensives contra el català i la sorpresa de que “ara la Constitució sí que es pot modificar i es fa en dos dies”, cal defensar els interessos de Catalunya. Tanmateix va fer una crida a la concentració d’avui dilluns contra la sentència en contra del model d’immersió lingüística, que va considerar “una barbaritat de conseqüències nefastes”.

Josep Oliveras, per SI, va declarar que “davant l’ofensiva dels jutjats i d’alguns partits que es diuen catalans” només hi ha una solució: la independència.

Jordi-Eduard Perales, en nom d’Acord, va fer el parlament més extens i va recordar els desapareguts Heribert Barrera i Josep Termes, reivindicant el caràcter útil, necessari i radicalment popular del catalanisme. Per Perales, davant de l’ofensiva d’un espanyolisme “homogeneïtzador com ja ho era el 1714” cal fomentar la resposta cívica per atansar la plenitud i llibertat del poble català.

Joan Esteban va parlar en nom del grup municipal de CiU tot explicant que l’Onze de Setembre és una jornada per a recordar els defensors de Catalunya i per refermar el compromís amb el país. Va recordar, alhora, la manifestació de fa un any en favor de la independència, declarant que el poble català és “viu i enèrgic” i que no accepta que cap tribunal trepitgi la seva sobirania.

Un cop fetes les intervencions dels partits polítics l’historiador Jaume Oliver va recordar als presents la naturalesa del conflicte de la Guerra de Successió, que va significar l’ocupació per part de les tropes borbòniques de Barcelona i la implantació del Decret de Nova Planta, a partir del qual es van eliminar tots els usos legals i furs catalans. Oliver va destacar que la Garriga va prendre partit pel pretendent dels Àustria, i que el 29 de juliol del 1705 fou l’escenari d’una acarnissada batalla entre tropes borbòniques i tropes lleials als Àustria.  Per a Oliver, l’estat “borbònic i homogeneitzador” implantat llavors encara perviu, i no té cap intenció de desaparèixer. Només cal “veure quin paper depara la història en el futur als catalans i als garriguencs”.

L’historiador va donar pas a l’alcaldessa Meritxell Budó, que a llegir el manifest d’enguany d’Òmnium Cultural per l’Onze de Setembre, tot recalcant la necessitat de mantenir el model d’immersió lingüística, d’aconseguir el concert econòmic i de que es celebri un referèndum d’independència. Budó, alhora, va recordar paraules del President Mas tot afirmant que “hi ha una cosa que no ens poden prendre ni des de Brusel·les ni des de Madrid: la confiança en nosaltres mateixos”, referint-se al poble català.

L’acte va cloure amb la cantada dels Segadors i sentits crits de “visca Catalunya!” , a més d’un petit refrigeri pels assistents.

A la fotografia: L’historiador Jaume Oliver, durant la seva intervenció

Text i fotografia: Marc Bellmunt

Article anteriorA punt per a l’espectacle del proper Nadal!
Article següentEls Actes de la Diada a la Garriga 2011
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.