Catalunya encapçala les baixes d’autònoms

0
Frederic_Moreno_03

El mes de juliol ha trencat la tendència de creixement sostingut registrada en els darrers mesos al Règim Especial de Treballadors Autònoms. Durant el darrer mes, 4.770 treballadors per compte propi han cessat la seva activitat arreu de l’Estat, situant la xifra total en 3.105.845 afiliats i afiliades. A Catalunya, en el mes de juliol s’han perdut 950 autònoms. És a dir, un de cada quatre autònoms que han cessat la seva activitat ho ha fet al Principat. Tot i així, Catalunya, amb 536.371 autònoms registrats, continua liderant en termes absoluts el nombre de treballadors per compte propi de l’Estat.

De nou, els sectors de la construcció i el transport lideren el nombre de baixes i, a més, aquestes augmenten significativament en el sector de l’educació. En contrapartida, durant el mes de juliol s’han produït augments significatius de treballadors per compte propi en els sectors de l’hostaleria i de les activitats artístiques i recreatives.

Per províncies, només Girona i Tarragona han augmentat amb timidesa el total d’autònoms (112 i 54, respectivament), noves altes que se centren principalment en els sectors relacionats amb el turisme (hostaleria i restauració), de marcat caràcter estacionari.

Taula_01

Des de la CTAC-UGT de Catalunya entenem que l’estrany comportament que experimenta el col·lectiu d’autònoms durant la crisi no pot explicar-se sense tenir en compte els propis problemes del nostre model d’economia productiva. Així, entre els principals problemes per recuperar les taxes netes de creixement del RETA són conseqüència directa de les dificultats que travessen sectors com el bancari, que en bona mesura és el que ha de permetre la capitalització i la posada en marxa de petites iniciatives emprenedores.

Per aquest motiu, tot i que trobem un creixement exponencial de persones que s’interessen per reinsertar-se en el mercat laboral mitjançant l’autoocupació, el volum de projectes que finalment veuen la llum i que, per tant, es constitueixen, es manté invariable i inclús ha davallat. L’accés al crèdit, doncs, és una veritable llosa en matèria d’emprenedoria i malgrat que bona part de les polítiques de finançament han intentat eliminar els obstacles per tornar a fer fluir el crèdit, cap de les més de 20 línies implementades durant el 2010 i el primer semestre del 2011 han complert amb el seu objectiu.

Des de la CTAC-UGT de Catalunya entenem que el restabliment de sistemes de microfinançament i capitalització d’emprenedors ha de ser un dels objectius principals per a les polítiques financeres. És a dir, cal que es torni a regenerar la capil·laritat que nodreix la nostra economia productiva.

Tanmateix, la CTAC-UGT de Catalunya reclamem que es garanteixi també l’accés al finançament de les famílies, perquè en bona part la recuperació de la nostra economia depèn de la revifada del consum interior. En aquest sentit, si la banca tradicional no dóna solucions als problemes estructurals cal apostar per sistemes públics o semipúblics que puguin donar resposta a una demanda interna que no és susceptible d’accedir a la banca tradicional. D’aquesta manera, cal establir sistemes propis d’scoring (sistema d’avaluació d’operacions de crèdit) per a les microfinances, que permetin que idees viables de gran potencial de creixement i desenvolupament vegin la llum.

D’altra banda, les accions de promoció i foment de l’emprenedoria haurien d’especialitzar-se en sectors d’alta qualificació, ajudant a fer el canvi de model productiu i situant com a principals objectius la cerca de l’excel·lència en els nous nínxols d’ocupació.

Des de la CTAC-UGT de Catalunya proposem:

Constituir un pla integral de suport a l’emprenedoria en l’àmbit de Catalunya.

Mesures efectives d’accés al crèdit (ICF, ICO) per introduir liquiditat en l’àmbit financer del treballador per compte propi.

Millorar les condicions d’accés al crèdit.

Incentius fiscals: baixades dels tipus d’interès en inversió per a l’autoocupació.

Potenciació del Pla Inicia (increment de despeses en època de desocupació).

Posada en marxa de les mesures d’assistència tècnica a l’autònom.

Millora de la formació i el reciclatge dels treballadors autònoms.

Article anterior“El Coro” dóna el tret de sortida a la Festa Major
Article següentPosa nota a la Festa Major!
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.