Jordi Eduard-Perales, Primer Tinent d’Alcalde de la Garriga

0
jordi_eduard_perales_jul_11

Jordi-Eduard Perales, al capdavant de la llista d’Acord, ha estat nomenat Primer Tinent d’Alcalde i, juntament amb els altres dos regidors del seu grup, Albert Benzekry i Neus Marrodan, forma part de l’actual equip de govern després de pactar amb CiU. L’entrevistem al Bar la Plaça, on ens interrompen constantment simpatitzants per a saludar-lo.

La Garriga Digital: Per començar, qui és Jordi-Eduard Perales fora de l’Ajuntament?

Jordi-Eduard Perales: Jo sóc politòleg de formació, especialitzat en sinologia, l’estudi de la Xina i de l’Àsia oriental. Ara mateix estic començant un projecte personal, una cooperativa de mediació cultural i formació en integració. És una cosa en la qual tinc molt interès i de la que visc.

LGD: Perquè no té dedicació a l’Ajuntament…

JEP: Exacte.

LGD: Com han estat aquests primers dies al Consistori?

JEP: Molt interessants, la veritat. És una experiència que havia viscut des de l’àmbit de l’administració pública, però mai des de l’àmbit decisori polític. Coneixia els mecanismes interns, la jerarquia i l’organització, però sempre és interessant descobrir coses que des de fora realment no veus: decisions urgents, processos del meu àmbit a l’Ajuntament que estaven una mica aturats fins ara, als que podem fer molta feina… Amb molta il·lusió per fer-hi bona feina, en resum.

LGD: Què és el que porta a Acord a pactar amb CiU per formar govern a la Garriga?

Destacat_entrevista_Perales_jul_2011_01JEP: Bàsicament la voluntat d’establir un govern estable a la Garriga. Creiem que era necessari després d’uns anys certament turbulents. Alhora, la voluntat d’intentar un canvi a l’Ajuntament de la Garriga tant en l’organització interna com en la relació amb la ciutadania. Creiem que aquests darrers anys la relació amb la ciutadania no ha estat bona, i que s’hauria d’organitzar bé l’Ajuntament.

CiU, com a grup més votat, va ser la primera força que es va dirigir a nosaltres, i vàrem mesurar el nivell de coincidències al programa. Creiem que hi ha un bon nivell de coincidència, fins al punt que ens vàrem plantejar entrar a governar amb ells. Finalment, a través de les converses que vàrem mantenir, vam aconseguir una bona fusió dels programes electorals i vam decidir ser valents i entrar al govern.

LGD: Quins són aquests valors que Acord comparteix amb CiU?

JEP: Primer, la voluntat de modernització de l’Ajuntament. En segon lloc, una voluntat de superar enfrontaments polítics buits de valor real. En tercer lloc, una necessària austeritat en l’Ajuntament i, com a quart i crec que el més important, cercar una millor relació amb la ciutadania. Això es tradueix en agilitzar tràmits i en una voluntat real de fer participar el poble en processos de decisió política. Hem trobat una bona sintonia amb CiU en tot això, i creiem que s’ha d’aprofitar.

LGD: A l’entrevista amb l’Alcaldessa parlàvem que una prioritat era dotar l’Ajuntament d’una estructura més empresarial, amb decisions col·legiades i una jerarquia piramidal. En una estructura així, Acord manté la seva independència i capacitat de decisió?

JEP: Sí, la mantenim. De fet, més que piramidal jo diria que l’Ajuntament és matricial, fem una presa de decisions molt transversal. Per això s’han establert tres grans àmbits de treball: el servei a les persones, el territori i l’economia. En aquests àmbits no participem com partits polítics al govern, sinó com a regidories. Malgrat ser grups polítics diferents, participem molt bé tot i que tenim fins i tot objectius nacionals diferenciats.

Destacat_entrevista_Perales_jul_2011_02LGD: O sigui que Acord manté la intenció de superar els partits polítics que establia al seu programa electoral. Us considereu més part d’un govern que un grup polític separat?

JEP: Exacte. Tota aquesta voluntat és un pilar fundacional d’Acord. Cal fer anar la política més enllà dels partits i més enllà del que diríem, perdoneu l’expressió, el sectarisme de partit. I en això hem trobat molt bona sintonia amb altres partits de l’Ajuntament, com per exemple Solidaritat. Han tingut una actitud aquest primer mes i ens els dos plens que hem celebrat que jo crec que és excel·lent. Cal superar els límits de partit.

En aquest sentit, m’ha sorprès molt agradablement, i Acord estem treballant en la mateixa direcció. Intentar superar la visió de partit estricta, aquestes dinàmiques de “perquè ho diu aquest partit no hi estem d’acord”. Si és bo, es vota a favor, si no, s’explica perquè no ho és i no s’hi dóna suport.

LGD: A l‘entrevista que li varem fer a vostè abans de les eleccions comentava que una de les intencions d’Acord és crear un model de poble. Les regidories que tenen els permeten plantejar-se encara aquest objectiu?

JEP: El plantegem no només amb les regidories que tenim, es pot aconseguir perquè és un objectiu comú amb CiU. Aquest va ser, de fet, un dels punts forts de la discussió programàtica, exactament el que és la Garriga. I s’ha de definir per la seva identitat cultural, artística, gastronòmica, patrimonial, etcètera. Així començaran a aflorar actius que ja tenim, i això ja ho hem posat en marxa des de la regidoria de cultura, però també des d’un àmbit territorial. Hem de protegir el que tenim, des de l’àrea de territori i via pública hi estem treballant. I sempre tot amb la participació de la ciutadania, no prendrem cap pas sense la participació de la ciutadania.

Destacat_entrevista_Perales_jul_2011_03Alhora, també marquem els passos per decidir quina és l’economia que volem al poble. Tenim un polígon absolutament infrautilitzat, pensat per un model logístic al que no podem aspirar perquè no estem en els principals eixos de transport de mercaderies. S’ha de repensar, i crec que estem fent bona feina des de les àrees.

LGD: Parlant d’integració al territori, com casa l’ampliació d’usos dels polígons que es projecta amb la conservació de l’entorn del municipi?

JEP: Bàsicament, delimitant uns usos molt concrets. Ara els límits són a la vegada estrictes i limiten molt les activitats que s’hi poden fer. Caldria ampliar aquests usos, sempre tenint en compte el que mencionaves, la defensa del territori i la no agressió a l’entorn. Obrir els usos no vol dir obrir a absolutament tot, sinó a activitats sostenibles en el temps i que lliguin amb el territori. Crec que és possible, fins i tot obrint un ventall ampli d’usos. Hi ha centenars d’activitats actualment que poden adequar-se al nostre caràcter de poble a prop del Montseny i amb un riu que cal conservar.

LGD: Dins d’aquests centenars d’usos entra la planta de biomassa?

JEP: Jo, personalment, crec que sí. L’equip de govern creiem que pot entrar-hi, sempre amb unes condicions clares, controlades. Entra una planta de biomassa, mai entrarà un altre tipus de planta, com una incineradora de residus, que seria totalment anti-la Garriga, diguem-ne. Creiem que una planta de biomassa és compatible amb el desenvolupament ecològic i mediambiental del poble, sempre que estigui ben controlada. Aquest és el nostre propòsit.

Destacat_entrevista_Perales_jul_2011_04LGD: En l’encaix de programes entre Acord i CiU, on està la revisió de la mobilitat del poble? Si com ens deia l’Alcaldessa no es planteja fer un nou pla de mobilitat, com es planteja renovar-la?

JEP: El que tenim ara és un estudi de mobilitat del RACC de 2005. S’ha d’actualitzar amb les noves actuacions que s’han fet al municipi, i sí que hi ha una voluntat de crear un àmbit de discussió amb la ciutadania sobre com ha de ser la mobilitat. Començarem per la primera discussió: posar sobre la taula si per exemple cal reobrir la circulació per la façana nord de la Plaça de l’Església. Nosaltres com a grup no veiem aquesta necessitat, i ja ho vàrem comentar durant la campanya als veïns afectats. Tot i així és bo obrir aquest espai de diàleg amb la ciutadania. Alhora cal obrir-nos a la actualització de l’estudi de mobilitat, que no és un pla de mobilitat però ens hi pot conduir.

LGD: Quines són les prioritats de l’àrea que li pertoca a l’Ajuntament, atenció i serveis a les persones?

Destacat_entrevista_Perales_jul_2011_05JEP: Molt clares: en aquest moment de crisi, cal mantenir els serveis públics, sense cap retallada. L’àrea no pot veure’s afectada malgrat les retallades de la Generalitat, a nivell intern de l’Ajuntament no s’hi farà cap retallada. En moments de crisi és quan més es necessiten aquests serveis. Alhora, cal donar un servei molt més adequat i proper a la ciutadania i les seves necessitats i planificar-lo bé. No podem estar sempre ofegats per la necessitat immediata, també s’ha de preveure a mig i llarg termini quines són les necessitats del municipi. Aquestes són les tres prioritats: no retallades, planificació i impuls dels serveis a les persones.

LGD: També vàrem parlar a l’entrevista anterior a les eleccions de la creació d’un currículum de poble per a les escoles. Com es vehicula això quan la regidoria de cultura és d’Acord i la d’Educació de CiU?

JEP: Doncs d’una manera tant simple com col·laborant estretament amb la àrea d’Educació, el regidor de la qual ha rebut molt bé aquesta proposta de currículum de poble. Ja s’estan començant a treballar coses transversalment, cal no discriminar segons de quin partit és cadascú. Aquest és un molt bon exemple de la idea de superació de partits d’Acord. Si totes dues parts hi creiem, endavant. És un projecte que tirarà endavant, definitivament.

Destacat_entrevista_Perales_jul_2011_06LGD: Quan va donar-nos la seva valoració dels resultats de les eleccions ens comentava que Acord volia el canvi, però no a qualsevol preu. Arriba el canvi? A quin preu s’haurà de pagar?

JEP: No l’hem pagat a qualsevol preu, és clar. Nosaltres prevèiem un canvi que volíem que fos apreciat per la ciutadania com a tal. Creiem que això és possible, i per tant estem disposats a pagar el preu de ser un grup minoritari dins el govern. Cal superar la voluntat de ser un partit visible a totes hores i a tot arreu, com seria un partit d’oposició clàssic, que és el paper que ens correspondria sent la segona força. Renunciem a això a canvi de que a la Garriga hi hagi un canvi real, que creiem que es pot plasmar els propers anys. Un canvi organitzatiu, una modernització, una agilització… Creiem que és possible i per això hem fet aquest pas.

Text i fotografia: Marc Bellmunt

Article anteriorLa final del Torneig d’Estiu de Futbol Sala, aquesta nit
Article següent“El Coro” dóna el tret de sortida a la Festa Major
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.