Haití a la Setmana Solidària

0
Hait_jul_2011

Marc Antoine Archer Saint-Cyr, cònsol d’Haití per Catalunya i les Balears, va oferir ahir a Can Raspall una de les xerrades centrals de la Setmana de la Solidaritat d’enguany, que amb aquesta arriba a la seva tercera edició, centrant-se en el quart Objectiu del Mil·lenni de la OCDE: reduir la mortalitat infantil.

Archer va explicar als presents la naturalesa transversal del problema de la mortalitat infantil, que és tan efecte com causa de diversos problemes que contribueixen al subdesenvolupament d’un país. Així, va iniciar la seva ponència amb una reflexió sobre el cinisme que pot provocar el concepte de solidaritat, més en moments de crisi com els que vivim, en què en paraules del propi cònsol, “perquè pensar en Haití quant aquí hi ha gent que ho passa malament?”.

Davant d’aquesta pregunta de difícil resposta, Archer va explicar als presents que aquesta visió està condicionada per la manera en que percebem Haití a través dels mitjans. Segons Archer, per a molts “mai va existir Haití abans del terratrèmol” i, a més a més, molts pensaran que si el Japó ha pogut superar una catàstrofe similar, perquè Haití no. Va explicar als presents com un 90% dels afectats pel terratrèmol a aquesta república del Carib segueixen en la mateixa situació, i que la naturalesa de la misèria dels haitians és inimaginable comparant-la amb la dimensió de la pobresa aquí.

En aquest sentit Archer va detallar la manca de serveis primaris a Haití, tals com atenció sanitària o una xarxa de transports eficient. Tots aquests factors influeixen en la seva alta mortalitat infantil, i els situa entre els 40 països del món en pitjor situació en aquest aspecte.

Tanmateix, va lligar aquest fenomen a la falta de capacitat del país per a avançar, degut, entre altres aspectes, a la seva joventut demogràfica: un 60% de la població haitiana té menys de 20 anys. A més a més, des dels anys 60 es ve produint una autèntica fuga de cervells i la classe política ha generat tal descontentament pel “fracàs que es percep des de fa 200 anys” que ara el país està governat per un president sense cap experiència política prèvia, que va ser votat majoritàriament en ser vist com una alternativa a la classe política tradicional.

Archer va tancar el seu parlament dient als presents que el moment a Haití és crític, que hi ha molt a guanyar per a tothom que s’impliqui al país, però que és “la darrera oportunitat” de fer-ho.

Els actes de la Setmana de la Solidaritat segueixen amb un cinefòrum avui a l’Alhambra amb la pel·lícula “Voces inocentes“, el programa complet es pot consultar seguint aquest enllaç.

Marc Bellmunt

Article anteriorVil·la Luanik obre les seves portes a la música
Article següentHas anat al Centre de Visitants de la Garriga?
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.