Andreu Dameson, geni de la caricatura

0
llibre_dameson

Ahir a les vuit del vespre es presentava al Patronat el llibre Andreu Dameson: Geni de la caricatura, que recull a càrrec de Lluis Solà i Dachs i Jaume Capdevila tant la biografia de Dameson com una extensa mostra de la seva obra. Varen assistir a l’acte tant els autors com l’alcaldessa Meritxell Budó, el regidor de Cultura Albert Benzekry i l’exconseller de Cultura de la Generalitat i professor de la UAB Joan Manuel Tresserras. Assistiren, també, representants de la secció local d’ERC, de la Fundació Irla i de l’editorial del llibre, Dux.

Oriol Ramón va inaugurar l’acte explicant la gènesi del llibre, elaborat arrel d’una idea proposada per Tresserras en l’homenatge anual a Andreu Dameson. El propi Tresserras explicaria més tard que en veure’s sobtat tant per la rellevància de la obra de Dameson com pel desconeixement de la mateixa, va engrescar als presents a aquell homenatge a elaborar un llibre sobre la figura de Dameson per a donar-lo a conèixer.

Ramon va donar pas a Benzekry tancant el seu parlament amb la lectura d’un fragment d’un poema de Dameson. El regidor va explicar que el llibre tanca un cercle de reconeixement a Dameson començat amb el seu nomenament com a fill predilecte de la Garriga els anys 30 i passant per les múltiples exposicions dedicades a la seva figura i el “progressiu homenatge” que cada cop fa de Dameson “més fill predilecte” de la Garriga. Benzekry va recordar la importància de la seva obra, publicada a mitjans tan importants com la Campana de Gràcia o l’Esquella de la torratxa i va encoratjar als presents a “no fer que el cercle es tanqui, sinó que s’obri” per a poder entrar al món de l’obra de Dameson i gaudir-ne.

cartell_damesonEls següents en prendre la paraula varen ser els autors Lluís Solà i Dachs i Jaume Capdevila, que reiteraren els agraïments a la família per la ajuda oferta en l’elaboració del text, en particular a Ramon Dameson. Alhora, recordaren que l’obra de Dameson és “fonamental per l’evolució de l’art de la caricatura” i que sempre va “estar a la vanguàrdia més absoluta”. Solà també va recordar la importància de l’obra literària de Dameson, no inclosa al llibre per temes d’espai.

Tresserras, seguidament, va explicar als presents, amb l’estil directe i lúcid que el caracteritza, que s’alegrava perquè “passa poques vegades que les idees de bomber tirin endavant, i menys si el bomber en qüestió no hi treballa”, referint-se al seu paper en la creació del llibre. L’exconseller va recordar la grata sorpresa experimentada quant se’l va contactar per a prologar el llibre. També va qualificar de “magnífic” l’estil avantguardista de Dameson i va reclamar la importància de la seva obra, injustament oblidada. També va declarar que el llibre presentat és un “gran punt de partida” per a conèixer Dameson, esperant que ajudi a que se’l conegui fora de la Garriga, a Catalunya, Europa i fins i tot al món. Tresserras va tancar la seva intervenció agraint a la Fundació Irla i l’Editorial Dux el seu interès en el projecte, i va donar pas a Meritxell Budó, que va cloure l’acte.

L’alcaldessa va celebrar la oportunitat de conèixer més d’un garriguenc il·lustre i va manifestar que el coneixement i commemoració dels fets dels fills il·lustres del municipi és una de les claus per a la formació i preservació de la seva identitat com a poble.  Budó va tancar el seu parlament agraint la participació al projecte a la secció local d’ERC, així com als autors, la família i l’editorial del llibre, i va desitjar que aquest “aporti noves dimensions al coneixement sobre Dameson”. Un cop clos l’acte es va oferir un petit refrigeri al bar la Calma per a donar l’oportunitat als presents de comentar el llibre amb els seus autors i els ponents de la presentació.

Text i fotografia: Marc Bellmunt

Article anteriorL’estalvi energètic a les empreses i organitzacions
Article següentEl Sàpiens torna a la Garriga
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.