Montse Lapuerta, membre de l’Associació Cultural Corpus la Garriga

0
Montserrat_lapuerta

La Garriga Digital.cat entrevista a Montse Lapuerta, vocal de l’Associació Cultural Corpus la Garriga, amb motiu de la celebració de la Diada de Corpus aquest diumenge en una data una mica inusual per la coincidència amb Sant Joan i un pont, però que es preveu tan participativa o més que els darrers anys.

La Garriga Digital: Vostè és un membre destacat de l’Associació del Corpus.

Montse Lapuerta: Sóc vocal de l’associació, no et sabria dir quant temps en fa, però ja és bastant. Jo sóc mestra, i amb més mestres portem la catifa de l’Escola Puiggraciós i, és clar, quan es va crear l’Associació de Corpus es va decidir que calia que hi entrés algú representant les escoles, i en aquell moment m’hi vaig decidir. De tota manera, quan era una comissió, abans de ser associació, ja hi era.

LGD: Què comporta per l’Associació de Corpus l’organització de la festa?

ML: Hi ha dues vessants: el Corpus pròpiament dit, amb les catifes, l’organització de materials per a cada carrer, etc. L’altra vessant és la programació d’actes durant tota la setmana de Corpus.

LGD: S’han fet molts actes, com la patinada popular d’ahir.

ML: I també es va fer un recital de poesia a l’auditori de l’Escola de Música. Tots aquests actes s’han de tenir previstos amb antelació, precisament jo en sóc l’encarregada. S’ha de coordinar, parlar amb tothom, amb les entitats i col·laboradors. El bonic, però, és que tothom que fa un acte per Corpus ho fa desinteressadament. Els únics costos són els de infraestructura, que l’aporta l’Ajuntament. Les actuacions i les accions de la gent són totes fetes sense cobrar, pel Corpus.

LGD: Es podria dir que el Corpus és una de les senyes d’identitat de la Garriga, una tasca participativa de tot el poble?

ML: És clar! És la festa més important de la Garriga. És on potser s’aboca més gent, fins i tot per Festa Major hi ha gent que marxa, però per Corpus la majoria de gent participa. Jo tinc la confiança que, malgrat tot, aquest any la gent té molt assumida la importància de Corpus i que s’hi abocaran.

LGD: Són unes dates estranyes pel Corpus, coincideix en Sant Joan, en pont, no s’han pogut fer les recollides de clavells…

ML: Sí, queda massa enllà i a més a més pot fer que diumenge faci molta calor. I és clar, s’ha de preservar la flor, el dissabte ja la has de posar en un lloc on no faci calor, i no tothom ho té fàcil.

LGD: La logística és complicada.

ML: Exacte, i a més a més a mesura que puja la temperatura, la flor es panseix. I a mida que passa el Corpus a vegades perden una mica, no fan el goig del principi.

LGD: Estem parlant de tones de flors. Com es preserven per a fer les catifes? Com les reparteixen?

ML: Ens arriben el dia abans, en poms de flor. Es neteja i es treuen les tiges, que també les aprofitem, tot el dia abans, dissabte al matí. A la meva escola ho fem al gimnàs, que tenim sort que queda encarat al nord i és la part més fresca. A altres llocs es fa des de al carrer mateix fins a entrades de cases concretes. Cadascú es busca el lloc més adient i proper.

LGD: Parlava del gimnàs de l’escola Puiggraciós; és important la implicació de les escoles pel Corpus? Com els afecta que aquest any ja s’hagi acabat el curs?

ML: Hem fet una crida molt gran als pares, i tot i que sabem que alguns no hi seran, esperem que majoritàriament vinguin. És una feina de tota la comunitat educativa, no només dels mestres o del personal de menjador, és una cosa de tota la comunitat, sobretot dels nens.

LGD: Corpus transcendeix el seu origen estrictament religiós i es converteix en una manera de unir les associacions de la Garriga?

ML: Evidentment. Per a nosaltres, sobretot per a les escoles, és tradició, és art, color. Si fos purament religiós, probablement no hi seriem. És una cosa de tot el poble, i és molt bo, cal remarcar-ho, que tothom ho pren des del seu punt de vista, de tradició, o religiós, però tots ho tolerem i respectem. És un respecte a tot, és el bo del Corpus.

LGD: Respecte i integració.

ML: Exactament, i aquest any no ho fan, però habitualment la comunitat magrebina participa. Amb això vull dir que de vegades el respecte fa que tots ens avenim molt bé.

LGD: Dels molts actes que han organitzat, es queda amb algun en particular?

ML: A mi m’agrada tot, però hem intentat que hi hagi un equilibri. Una part musical, una part menys musical… El fet que aquest any la poesia també formi part del Corpus també està molt bé, li dóna una vessant diferent. O el teatre dels alumnes dels instituts. Tothom que fa alguna cosa, que pot oferir quelcom, és molt bonic que hagi pogut participar pel Corpus. També es farà una enramada popular aquest any.

LGD: En què consisteix la enramada popular?

ML: Antigament tots els carrers es guarnien amb branques el dia de Corpus. Això era bastant perjudicial per la vegetació dels voltants, i es va decidir que no es faria a tot el poble sinó només a la Plaça de l’Església. Fins l’any passat ho feia la brigada de l’Ajuntament, però l’any passat va haver-hi un petit problema de coordinació i a l’hora de fer-ho es va recórrer a voluntaris, i ens vam posar a fer l’enramada nosaltres mateixos. Hi havia gent que voltava per allà que ens va ajudar, i va quedar tot plegat com un acte molt popular, participatiu.

LGD: O sigui que a partir d’una cosa fortuïta han fet un nou acte per Corpus.

ML: Exactament. Aquest any veurem com respon la gent. Si respon pot quedar molt bé i, si no, demanarem que ho torni a fer la brigada. També vull dir que és molt important l’Ou com balla. Serà el tercer any que ho fem a l’Escola Puiggraciós. El mossèn ens va demanar fer-ho a la parròquia, però no volíem deslligar l’acte de l’escola i la catifa, i aquest any es farà un altre al pati de la parròquia. La Fundació Maurí també n’ha fet de vegades.

LGD: Hi ha molts actes programats.

ML: Sí, però per Sant Joan no hi ha cap acte, no volem trepitjar la pròpia festa de Sant Joan. Avui es fa també l’acte de la Flama del Canigó, que és molt important per a Catalunya. Nosaltres hem decidit fer un parèntesi, avui només es celebra la missa de Corpus, que tradicionalment es fa en dijous pels creients. Tret d’això, no farem res més, avui arriba la Flama del Canigó i es faran els focs de Sant Joan, i tots aquests actes són prou importants per Catalunya i els Països Catalans, i hem decidit fer un pas enrere.

LGD: No volen solapar cap acte.

ML: Cadascú ha de tenir el seu espai. El Centre Excursionista i l’agrupació de les Tortugues, que faran el recorregut de la Flama, han de poder fer l’acte amb tots els ets i uts, i ho respectem, no programant res ni avui ni demà per Sant Joan. Dissabte hi haurà el concert de l’Elisabet Bulbena, que ja fa dos anys que col·labora amb el Corpus, i de ben segur que serà ben bonic. Després de l’enramada, al concert.

LGD: Vol transmetre algun missatge als nostres lectors?

ML: Que no marxin, que participin de la festa de Corpus. Encara que no tinguin catifa al seu carrer, que ajudin a alguna, fins i tot els visitants del poble el diumenge. Potser per l’època i pel cost dels clavells n’hi haurà menys, però amb imaginació i esforç ho farem lluir. Que la gent vingui, hi treballi i s’hi impliqui.

Text i fotografia: Marc Bellmunt

Article anteriorLa Perruqueria Imma guanya el Concurs d’Aparadors
Article següentCapital Agrupado S.A. mecenes del Corpus i de la Festa Major
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.