Presentem la revista “Vallesos”

0
revista_vallesos_5301

El proper dissabte 18 de juny, a les 19h, a la placeta de Santa Isabel, Òmnium Cultural i l’Escola Muncipal de Música Josep Aymerich us conviden a la presentació de la revista Vallesos, dedicada al patrimoni cultural de les comarques del Vallès. La revista, que tindrà dos números cada any, és iniciativa de la societat Gent i Terra, i ja la podeu trobar a les llibreries de la Garriga. La publicació és dirigida pel periodista Vicenç Relats i n’és editor Ramon Vilageliu. En aquest primer número, a més d’una entrevista al granollerí Ramon Parellada, de la Fonda Europa, i de reportatges, entre d’altres, dedicats al 300 aniversari de Puiggraciós, a Ramon Folch i Camarasa o a Marta Pessarrodona, conté un dossier central sobre els balls vius del Vallès, com ara el de l’Espolsada, a Marata, o el ball de Donzelles, a Granollers, però es centra, sobretot, en el ball de Gitanes, estès i arrelat en ambdós vallesos.

A la Garriga hi havia hagut molta tradició de ball de gitanes, però es va estroncar a la dècada dels cinquanta del segle passat. Tanmateix, a inici dels vuitanta, i només durant uns anys, es va recuperar amb la colla de ball de gitanes del Barri de Montserrat. És per això que en la presentació, a part dels impulsors de la revista, també hem convidat antics balladors i balladores de la Garriga, com la Núria Enrich, l’Àngel Babon, l’Esteve Noguera, la Salut Miró o la Matilde Gesa, perquè ens expliquin alguns dels seus records lligats a aquells anys.

A més a més, però, també comptarem amb la presència de tot un senyor flabiolaire, en Josep Prims, del veïnat de can Violí, que durant molts anys va acompanyar colles de balls de bastons arreu. Ell també ens explicarà alguns records de la seva afició i fins i tot potser ens interpretarà alguna melodia.

Finalment, els alumnes de 3er de nivell elemental de l’Escola de Música, dirigits pel coreògraf Joan Serra, i amb música interpretada pels professors Joan Figueres i Ferran Saló, tornaran a ballar la coreografia basada en el ball de Cintes de la Garriga, que van presentar fa un parell de setmanes. Serà una bona manera de lligar passat i present, ja que hi ha constància gràfica que a la mateixa placeta de Santa Isabel, fa més de cent anys, s’hi havia celebrat el Ball de Cintes.

Tot plegat, doncs, vol ser un homenatge a la cultura popular d’arrel tradicional, en aquesta ocasió expressada en el ball, i a aquelles persones que amb la seva trajectòria han fet possible, arreu i a la Garriga, que aquest patrimoni es mantingui viu, sigui reconeixible i segueixi formant part de la nostra identitat cultural.

 Albert Benzekry i Arimon

Òmnium Cultural

Article anteriorUbuntu Soul treu el seu primer single
Article següentPassem pàgina de les eleccions
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.