Reunions post electorals

0
SI_logo_LG_02

Els resultats del passat dia 22 de maig van col·locar a Solidaritat Catalana per la Independència de la Garriga en una situació nova per a tots els integrants del nostre grup. Els 896 vots obtinguts, amb dos regidors i estant molt propers al tercer regidor, són uns resultats fantàstics per a la nostra formació. Amb l’alegria natural pels resultats obtinguts, la mateixa nit electoral ens vam posar a fer feina i, primer de tot, vam voler deixar la Garriga neta de tota la nostra propaganda electoral. Feina, doncs, ja des del primer minut.

Malgrat ser uns resultats fantàstics, érem conscients del paper que ens tocaria jugar i des del primer moment la nostra idea va ser gaudir de l’alegria dels resultats, ser pacients i començar a pensar en treballar per a la Garriga, corresponent la confiança que se’ns havia transmès.

Durant la campanya vam parlar molt de transparència i noves maneres de fer. Aquest escrit pretén fer públic, en la mesura que ens permet el format, com van anar les reunions post electorals i quina ha estat la nostra decisió final.

Els set regidors aconseguits per CiU els legitimava, com no podia ser d’una altra manera, per formar govern. El que popularment s’ha conegut com el “pacte natural” entre CiU i Acord (ERC) semblava que es confirmaria des de la nit electoral (alguns deien que abans i tot), però a ningú se li escapava que CiU també podia sumar amb els dos regidors de SI. Davant d’aquesta possibilitat, i essent conscients de les diferències (algunes insalvables com vam poder confirmar més endavant), amb CiU, la postura de SI va ser la de ser pacients i esperar el possible contacte. Sempre hem dit que malgrat les diferències, la nostra idea és i serà fer el millor pels garriguencs i garriguenques. Ho promogui qui ho promogui.

La trucada dels representants de CiU va arribar el divendres dia vint-i-set de maig, i ens vam reunir el dilluns trenta al bar Oh Tapa a les nou del vespre. Els representants de SI van ser en Pep Oliveras, en Sergi Serrano i en Ferran Ribó. Per part de CiU, la futura alcaldessa Meritxell Budó, en Vicenç Guiu i en Joan Esteban.  El bon tracte i la cordialitat va regnar en tot moment a la reunió. L’objectiu de CiU en aquesta legislatura, segons se’ns va dir i com ja havia reconegut la seva alcaldable durant el debat de campanya de VOTV, és aconseguir un pacte sòlid per dirigir l’ajuntament. És per això que se’ns va preguntar què volia SI per plantejar-se aquest pacte. Els nostres representants van exposar els nostres punts bàsics del programa, sabent que ens separaven moltes qüestions, i ens vam emplaçar per a una segona trobada deixant clar, això sí, en la primera reunió, que SI no aspirava a tenir càrrecs. Vam voler deixar clar des del principi que hi havia la possibilitat de parlar, de comentar i d’intentar apropar posicions, però que en cap cas assistíem a aquella reunió per aconseguir un càrrec. Tal i com vam dir, estem molt lluny dels personalismes i del mercantilisme de càrrecs. Pensàvem i pensem que si tots volem el millor pels garriguencs i garriguenques, la possibilitat de pactar un programa (que tampoc se’ns va oferir en cap moment) no havia de passar per ocupar càrrecs a càrrec del contribuent. Sabem que això no és habitual i que, segurament, això ens feia menys controlables dins d’un possible govern municipal, però aquesta va ser i és la nostra proposta. En aquesta primera reunió també vam deixar clar que durant els pròxims 4 anys SI votarà afirmativament a tot allò que plantegi el govern municipal, sempre i quan entenguem que és bo pels que vivim a la Garriga. No creiem que dir no a tot sigui la millor manera de fer oposició.

El grup municipal de SI es va reunir i, desprès d’escoltar les explicacions dels nostres representants, va votar i decidir. Durant la campanya electoral ens vam esforçar molt a dir que la nostra idea era aportar una nova manera de fer amb gent nova. Vam parlar de transparència, participació i eficàcia en la gestió del dia a dia de l’Ajuntament, tant interna com externa de cara al ciutadà. En tots i cadascun d’aquests temes clau, vèiem i veiem coincidències o semblances, però també grans diferències en la forma. És per això que, com a grup municipal de SI, vam decidir que en la següent reunió diríem NO a un possible pacte de legislatura amb Convergència i Unió. Els motius més importants van ser que no hi havia cap possibilitat d’arribar a un acord amb el tema de la Planta de Biomassa. Seguint el nostre programa vam demanar realitzar una consulta ciutadana sobre el tema de la Biomassa com a condició innegociable d’una possible entesa, i en cap moment va ser possible apropar posicions. Com sempre hem dit, aquest tema per nosaltres és clau. A la vegada, i tal i com constava en el nostre programa, i no en d’altres que ara sembla que ho veuen com una bona opció, vam demanar incorporar la figura d’un gestor professional no polític per incorporar criteris de transversalitat i eficiència. Sembla ser que el terme “no polític” va pesar massa.

Aquesta decisió es va comunicar als representants de CiU a la segona reunió que va tenir lloc al Bar el Trull el 3 de juny a quarts de quatre. Els representants de CiU van ser de nou la futura alcaldessa Meritxell Budó, en Vicenç Guiu i en Joan Esteban. Per part de Solidaritat hi van assistir en Pep Oliveras, en Sergi Serrano i en Xavi Bernaldo. En aquesta segona reunió també es va deixar clar que SI es podria plantejar la possibilitat de votar afirmativament a la investidura de la Meritxell Budó si la futura alcaldessa es comprometia per escrit a una sèrie de demandes (entre elles les citades anteriorment). Deixant clar, però, que en cap cas ens plantejàvem pactar pel global de la legislatura.

Dit això, volem deixar constància que hem assistit a tot plegat des de certa distància, anant a dues reunions per responsabilitat i amb la idea de que tot el que sigui bo pel poble ens interessa, ho faci qui ho faci, però sabent que, tal i com prevèiem, si no arribàvem a cap entesa faríem i farem molta feina des de l’oposició. La farem per no decebre als que ens vau fer confiança per aconseguir convèncer a la resta i perquè creiem en el nostre projecte, ja sigui amb dos o amb disset regidors. Lluitarem per la transparència, denunciarem si es dóna l’opacitat a la que se’ns té acostumats i promourem i donarem suport a iniciatives participatives. I ho farem des del grup local de SI i des de la feina dels nostres dos regidors a l’oposició.

També volem que quedi ben clar que des del moment en què ens vam decidir a entrar en aquest món, havíem d’acceptar (no compartir) totes les dinàmiques d’un model de política municipal antic i poc democràtic. Acceptem, a més, ser els més novells dels qui s’han presentat a aquestes eleccions, però també som molt conscients de tot el que ha passat durant aquests dies i que no hem explicat en aquest escrit. Som nous al món de la política municipal, però la ingenuïtat no ens caracteritza. Tenim suficient experiència humana i laboral com per saber bé com ha anat la globalitat del procés. Som transparents amb el relat de les reunions en les que hem participat, i sabem que segurament, la resta no es faran públiques. Ara bé, som conscients de les trucades, les reunions, les presses perquè arriba el dia onze de juny, el mercantilisme de càrrecs, els personalismes, els favors, el que es demana i el que s’exigeix a un mentre es parla amb un altre.  De tot això no en volem formar part. Aquest també ha estat un motiu per dir NO.

No jugarem a segons quins jocs que sembla que, per antics i establerts, siguin correctes.

Grup municipal de Solidaritat Catalana per la Independència a la Garriga

Josep Oliveras i Cuquet / Sergi Serrano i Muniesa

 

Article anteriorL’Olímpic en torneigs i amistosos
Article següentAgraïment a les Ampas de la Garriga
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.