Entrevista a Josep Oliveras, candidat de SI

0
Josep_Oliveras_01

Obrim el cicle d’entrevistes als caps de llista dels grups polítics que es presenten a les properes eleccions municipals a la Garriga amb Josep Oliveras, candidat de Solidaritat Catalana per la Independència. SI es presenta per primer cop a unes eleccions al municipi, amb una voluntat clara de renovar el panorama polític.

La Garriga Digital: En línies generals, quin programa té SI a la Garriga?

Josep Oliveras: El programa es basa, en primer lloc, en la regeneració política. Cap de nosaltres està en política ni hi ha estat mai. Ens hem trobat un grup de gent nova, amb ganes d’implicar-nos en la política municipal, de canviar les coses. Estem decebuts, frustrats per la manera de fer de l’Ajuntament darrerament. I sota les sigles de SI ens hem reunit un grup de gent amb molta il·lusió i ganes de donar-hi aire fresc.

Destacats_SI_01Cal reestructurar l’Ajuntament i la seva gestió creant una regidoria nova, la Regidoria de Transversalitat. Seria una regidoria per sobre de totes les altres, amb una figura de regidor semblant a la d’un gerent d’empresa.

L.G.D.: Una figura semblant a la d’un tinent d’alcalde?

J.O.: Exacte, però sent una regidoria amb personal i tècnics, i sobretot amb aquesta figura del regidor. Aquest regidor gestionaria i interaccionaria amb la resta de regidories. Això de portes endins; de cara al poble, aquesta regidoria hauria d’encarar i resoldre els problemes dels veïns adreçant  el problema al departament adequat de l’ajuntament, agilitzant el procés.

Destacats_SI_02En segon lloc, i seguint amb el nostre programa, la participació. Creiem que és molt important aconseguir que el poble participi, decideixi i estigui ben informat de tot el que passa a l’Ajuntament amb transparència, sense amagar res. Després, incentivar aquesta participació en temes clau com la biomassa, l’estació o el centre. Cal aconseguir que el poble s’hi impliqui. La participació real l’hem d’aconseguir creant una regidoria de participació, amb tècnics, també.

Destacats_SI_03Faríem servir eines com la web de l’Ajuntament, amb tota la informació necessària pel ciutadà, i emprant noves tecnologies i xarxes socials com Facebook, Twitter i demés per tal de facilitar l’accés a tothom. El teixit associatiu també seria tractat de forma preferent, amb molta comunicació, creant una figura de referència. D’aquesta manera volem crear ponts de diàleg, perquè el ciutadà estigui prou informat quant se li demani la participació real.

L.G.D.: No és contradictori buscar fer més àgil l’Ajuntament a través de la creació de més regidories?

Destacats_SI_04J.O.: Nosaltres creiem que no. La Regidoria de Transversalitat, amb la figura d’un gestor que t’ajudi a no perdre’t per dins l’Ajuntament és vital. Que no sigui la gent qui hagi d’esbrinar amb qui ha de parlar, sinó que nosaltres estiguem al seu servei, per orientar-los i dir-los “aquest problema te’l resoldrà aquesta persona d’aquesta regidoria”. Veiem que és una manera de posar ordre, que no es dupliquin feines i hores d’espera. Que estigui tot molt més al servei de la gent.

Destacats_SI_05I pel que fa a la participació, està clar que és un tema difícil, però hi creiem molt. És vital sobretot en coses puntuals de certa envergadura. Òbviament, per qüestions administratives com comprar subministres, no ho portarem a participació, però en temes clau com els que comentàvem, és fonamental. I dins d’això, el ciutadà s’ha de sentir partícip des de la gestació del projecte. En temes com el del centre cívic, per exemple, que participi el jovent des del principi. Recollir informació, explicar com està el tema, per què es prenen les decisions. I després, fins al final, que puguin dir “fem això”. No demanar la participació quan tot estigui fet, a l’últim moment, que és el que s’ha fet fins ara. Participar des de la gestació del projecte.

L.G.D.: Quina és la posició de SI sobre l’estació de tren i el seu futur?

Destacats_SI_06J.O.: En principi, i vista la situació econòmica a Espanya i a Catalunya, no sabem ben bé si ara és tan urgent. Nosaltres estem en total desacord en què la Garriga sigui final de línia. Estem d’acord en desdoblar-la, però creiem que ser un final de línia seria penalitzar el poble per manca de diners. Ens hem d’informar molt més sobre l’estat del tema perquè, pel que tenim entès, depèn de Foment i no pas del municipi. Però lluitarem perquè la Garriga no sigui final de línia i que ho sigui Vic i albergui la localització de l’intercanviador de vies.

L.G.D.: Com valora SI la legislatura anterior?

Destacats_SI_07J.O.: Com a poble, no ens podem permetre el luxe que hi hagi aquests merders dins l’Ajuntament, amb interessos personals i de partit per sobre del municipalisme. Nosaltres ens veiem capaços d’entendre’ns amb qualsevol persona sempre que es deixin de banda aquests interessos. Ni a nivell de partit ni personal tenim interessos com aquests, volem dedicar uns anys al poble, amb energia i capacitat. Intentar modificar les coses i deixar de banda això que creiem que ha fet fracassar la darrera legislatura: els interessos personals.

Destacats_SI_08Si a mi el poble no em dóna els vots suficients per a ser alcalde, doncs intentaré des d’una perspectiva garriguenca defensar els interessos del poble i posar-me d’acord amb la resta de candidats. Nosaltres tenim la visió de dir “com pot ser que es deixi de banda el futur del poble i que pensis en conservar la cadira?”. Nosaltres volem manar entre tots, el poble és de tots i cal fer les coses entre tots, i si PSC i CiU s’han de posar d’acord en alguna cosa, que s’hi posin. No s’ha de lligar la política municipal als interessos de ningú ni a les sigles de cap partit.

L.G.D.: Com veu SI que es presentin set candidatures a la Garriga?

J.O.: Són els mateixos partits que la legislatura anterior, però tot i així és un número elevat. Estem tots en el dret d’aportar les nostres idees, no ho veig malament. A mi em sembla que tenir opcions i poder triar és bo, tot i que a l’hora de formar govern pugui complicar les coses. Però és bo que el poble pugui triar. I si en sortissin més, doncs més gent implicada i disposada a aportar coses al govern.

L.G.D.: SI és partidària d’un govern fort o de coalició?

Destacats_SI_09J.O.: Encara no ens hem plantejat això. No estem en moment de fer-ho. Som partidaris d’un govern fort i, de fet, ens presentem a les eleccions amb la idea de convèncer a la gent del poble de què som una opció diferent, nova i amb ganes, però a l’hora de parlar de coalicions, estem oberts a parlar amb tothom que vulgui treballar pel poble. Si tots pensem en la Garriga, ens hem d’entendre sense dificultats.

L.G.D.: Pot sorprendre que es presenti un partit amb un programa independentista a unes eleccions locals. Com encaixa?

J.O.: Vàrem néixer arran de les eleccions nacionals al Parlament, on sorgeix el grup de Solidaritat local, en trobar-nos trenta persones amb forces i ganes de dedicar-hi hores. Com a grup decidim formar-nos en votar-ho tots de cara a les municipals. Hi havia gent dins el grup que ja havia estat treballant en les Plataformes pel Dret a Decidir i més temes municipals, i ens vam ajuntar. “Tenim idees, ganes i capacitat?”, ens vam preguntar. “Venim tots del mateix món?”. “No”. Som un grup molt plural, que incorpora l’empresariat a la política, els petits comerciants i gent de molts sectors. Som gent molt diversa, amb força, i hem decidit donar una cara nova a la Garriga.

L.G.D.: Què suposa el funcionament assembleari de Solidaritat per al seu projecte a la Garriga?

J.O.: Desconec si això és possible o no dins l’Ajuntament. La nostra manera de funcionar, amb llistes obertes i el mateix pes per tots els membres de la llista, amb el mateix dret a vot, creiem que és la manera en què hauria de funcionar la política. Creiem que és el més just i equitatiu. Si fos possible a nivell municipal, seria el que faríem.

L.G.D.: Quin és el model de creixement que proposa SI per la Garriga els propers anys?

Destacats_SI_10J.O.: El model de creixement és una cosa de la qual n’hem parlat molt, i dins del context de crisi econòmica no volem créixer sense aconseguir primer ocupar les vivendes buides de la Garriga o, com a mínim, regular la proporció entre pisos en venda i demanda de pisos. Per altra banda, si la Garriga ha de créixer els propers vint anys per alguna banda, s’hauria de tancar el cercle de creixement a la zona de la Doma. Després ja plantejaríem si és necessari créixer per altres indrets. Cal aturar el creixement de la zona de Can Violí i la Muntanyeta i disminuir la desproporció entre oferta i demanda de pisos.

L.G.D.: A nivell d’empresa i d’indústria, quin creixement preveu el seu partit?

Destacats_SI_11J.O.: Ens preocupa el polígon “fantasma” que tenim ara mateix. S’ha de fomentar que vinguin empreses a la Garriga, agilitar-ne els tràmits és vital, no podem permetre que marxin empreses del poble per aquest motiu. També, vinculant això amb la joventut, cal facilitar i donar oferta d’oci nocturn a la Garriga. Formar, per fi, una oferta d’oci nocturn i, si hi ha empresariat privat disposat a invertir-hi, donar-li facilitats. També proposem disminuir impostos als emprenedors menors de 30 anys, com les taxes d’inici d’activitats i les anuals. Fomentar i mantenir el teixit empresarial del poble.

L.G.D.: En darrer lloc, li oferim la possibilitat d’adreçar directament un missatge als electors:

Text: Marc Bellmunt / Vídeo: Crit Produccions Audiovisuals

Article anteriorPremiats del 12è Concurs de Punts de Llibre de la Biblioteca
Article següentEl cinema i les guerres
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.