Dia Mundial de la Poesia

0
dia_mundial_poesia

Òmnium Cultural de la Garriga es suma a la celebració del Dia Mundial de la Poesia amb una lectura de poemes que tindrà lloc el dissabte 19 de març, a les 19h, a la placeta de Santa Isabel. En l’acte, entre d’altres, hi prendran part Misael Alerm, Anna Ballbona, Gabriel Pena, Conxita Bargalló, Albert Forns, Glòria Font, Josep-Francesc Delgado o Hermínia Mas. L’acte, alhora, serà una mena d’etapa pròleg del VII Festival Primavera Poètica que tindrà lloc a la Garriga entre el 20 d’abril i el 4 de juny.

L’any 1999 la Conferència General de la UNESCO va proclamar el 21 de març Dia Mundial de la Poesia. Arreu van sorgir iniciatives de caire divers per festejar-lo. El 2007 la Institució de les Lletres Catalanes i el Centre UNESCO de Catalunya – Unescocat s’hi van afegir i van convocar per primera vegada actes per celebrar aquest dia. En els punts més cèntrics de diverses capitals de comarca van tenir lloc, simultàniament, lectures d’alguns poemes a càrrec de poetes de cada indret. L’acció va obtenir una molt bona acollida per part de les ciutats i les entitats que s’hi van afegir. Tant és així, que els organitzadors van considerar convenient donar continuïtat a aquesta celebració.

En anys anteriors, Josep Piera (País Valencià), Ponç Pons (Menorca) i Jordi Pàmias (Catalunya) han escrit un poema per aquesta celebració del Dia Mundial de la Poesia. Enguany el poema és de Marta Pessarrodona, recent Premi Nacional de Cultura, i es repartirà en un opuscle traduït a més de vint llengües. Aquest opuscle s’ha distribuït en els espais més diversos, com les àrees de servei de les autopistes, gràcies a la col·laboració del Servei Català de Trànsit, les biblioteques i els centres del Consorci de Normalització Lingüística, a més dels Serveis Territorials del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Amb aquesta iniciativa es proposa convertir el Dia Mundial de la Poesia en una celebració de la paraula i de la dignitat de totes les llengües per expressar-la en llibertat portant la lectura als punts més insòlits i fent possible l’adhesió de tota mena de col·lectius sensibles a la realitat multilingüe i multicultural del país.

Les noves tecnologies també hi juguen un paper important. Tota la informació sobre les accions i celebracions es pot consultar al bloc del Dia Mundial de la Poesia (http://diamundialdelapoesia.wordpress.com), un espai de participació i d’intercanvi per a entitats i col·lectius arrelats al nostre país i que treballen en la promoció de la seva pròpia llengua oferint-los la possibilitat de traduir, precisament al seu idioma, els poemes originals.

Les persones i entitats que es vulguin adherir a la celebració d’aquest dia poden fer-ho

a través del Twitter afegint al seu missatge el hashtag #dmpoesia, habilitat expressament per a l’ocasió, i seguint les indicacions que es troben al bloc.

 

Albert Benzekry i Arimon

Òmnium Cultural – la Garriga

Article anteriorSolidaritat Catalana per la Independència s’articula a la Garriga
Article següentEl sènior femení del Club Bàsquet la Garriga vol el teu suport!
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.