Entrevista a “Amics del Jazz de la Garriga”

0
amics_del_jazz

Dissabte passat va donar-se a conèixer al panorama associatiu de la Garriga “Amics del Jazz de la Garriga”, una associació dedicada a la difusió i apreciació del jazz al municipi. El concert de dissabte passat va ser tot un èxit, omplint l’Auditori de l’Escola de Música. Amics del Jazz de la Garriga ha començat el camí amb pas ferm. Ens trobem amb tres dels seus fundadors per a parlar de música i del futur de l’associació.

La Garriga Digital: El jazz, en comparació amb altres gèneres musicals, és molt divers. Com definiríeu vosaltres el jazz?

Aleix Forts: Efectivament el jazz en sí que és un gènere obert. Ha evolucionat molt, i des dels anys 20 fins els 50 ha anat passant per fases com el be-bop. Avui en dia el jazz és una cosa molt àmplia, que engloba jazz, swing, música improvisada… Molta gent fa jazz, però cadascú l’entén d’una manera diferent. Hi ha gent que segueix una tradició més de swing, gent que prefereix la improvisació… Tothom parteix de la mateixa arrel però va cap a una banda diferent.

LGD: I vosaltres, cap a quina banda us decanteu?

Guillem Troyano: Com ell diu, hi ha coses que et poden agradar més o menys, però el jazz és com un arbre, amb una base que es bifurca.

AF: Nosaltres volem fer concerts de tots els gèneres, des del més clàssic al més modern.

amics_del_jazz_2LGD: Sou només aficionats o també toqueu a l’associació?

AF: Jo estudio, ells són aficionats.

Arnau Vilà: L’entitat vol estar formada per gent a la que li agrada el jazz, no només per músics. Els que hem començat som tots amics, però sobretot volem ser una entitat oberta, tant a músics com a aficionats a aquest gènere musical. Potser varen ser músics els que varen proposar en primer lloc la idea, però volem ser oberts.

GT: A l’estiu vàrem muntar amb El Brou del Mestre un acte per a dinamitzar una mica la plaça del Silenci, i per a fer una cosa diferent se’ns va ocórrer fer un concert de jazz. Vam planificar-ho amb uns amics, al concert hi va venir molta gent i tothom ens va felicitar. Aquesta resposta ens va fer adonar que a la Garriga no és que falti el públic, sinó que no es fa l’activitat.

LGD: D’on us ve aquesta afició al jazz? No és un gènere que predomini a la cultura popular precisament.

AV: Això ve de l’Aleix, que és músic i estudia jazz i sempre ens està passant música, dient-nos “escolta això, escolta això altre”.

AF: Jo vaig començar a fer classes de baix elèctric i el professor em passava discos de jazz i m’hi vaig acabar aficionant.

GT: Sí, últimament tot el que hem descobert és perquè ens ho passa l’Aleix (rialles)

LGD: I a algú que vulgui començar a escoltar jazz, que li recomaneu?

GT: Que vingui a un dels concerts que fem nosaltres (es riuen els tres)

LGD: A la informació de l’associació dieu que us proposeu establir una programació regular de jazz a la Garriga. Quins són els vostres objectius?

GT: La intenció que tenim és aquesta, efectivament. Aquí, a la Garriga, hi ha molt poca oferta cultural en el sentit d’actes per anar-hi quan es surt. Nosaltres volem omplir aquest buit i oferir una programació estable de jazz i un cop al mes o cada mes i mig fer un concert, d’una manera més o menys fixa. Volem que la gent tingui al cap la idea de que cada últim cap de setmana de mes hi haurà concert o quelcom similar. Aquest seria l’escenari ideal, però no cal oblidar que acabem de començar. També estem en contacte amb la gent de la Primavera Poètica.

LGD: Com us està anant aquest començament?

GT: El problema a la Garriga és que no hi ha espais idonis per a fer aquest tipus d’activitats. Quan alguna entitat de joves fa un concert, l’ha de fer al Pavelló, amb el muntatge que això implica: és un lloc gran, o sigui que no hi pots fer un concert modest o íntim.

AF: I com a local petit, l’Auditori de l’Escola de Música és massa petit.

GT: Sí. Tot i que vàrem fer relativament poca promoció del concert, l’auditori es va omplir a vessar. I, és clar, fer coses al Patronat és molt complicat. Està més pensat per al teatre que per a concerts.

AV: A més a més, o hi fas el gran concert amb una figura consagrada o no omples ni de broma.

GT: I creiem que la gent de la Garriga no té al cap el Patronat com un lloc on es facin activitats. Està molt mort, i els concerts allà són una cosa molt freda. Fa uns mesos hi vàrem anar a veure en Roger Mas, el cantautor, i no hi havia ningú; fa un mes vam anar a veure’l a Cardedeu i la sala estava plena.

LGD: O sigui que trobeu a faltar un espai més adequat a les vostres necessitats.

GT: Bé, ara a l’estiu intentarem organitzar concerts a l’aire lliure, o fer concerts als jardins de les cases modernistes. Coses com un picnic-jazz. Hem d’anar a parlar amb el propietari i veure si és possible.

amics_del_jazz_3LGD: Així, també col·laboraríeu a promocionar el turisme a la Garriga.

AV: Volem establir un punt de trobada pel públic de les dues coses, tant els de turisme modernista com els aficionats al jazz, en aquest punt.

LGD: Teniu previst mantenir la programació regular amb artistes locals, o convidareu músics d’arreu?

GT: Volem anar evolucionant. Al primer concert varen tocar bàsicament amics.

AF: Sí, varen tocar companys d’aquí de la Garriga, però la idea és que, depenent del pressupost del que disposem, portarem a gent de fora.

GT: Volem anar pujant de mica en mica, començant amb gent que coneixem, però expandint-nos. També dependrà del pressupost.

AV: Però també volem donar suport al músic local.

LGD: Perquè bàsicament us nodriu de les entrades als vostres concerts…

GT: Bé, d’això i de la petita barra de bar que puguem oferir al públic. De moment només hem rebut subvencions de Caixa de Catalunya, però ens volem posar en contacte amb l’Ajuntament per a veure si ens poden subvencionar d’alguna manera. De totes maneres, hem d’anar fent actes per a ampliar el nostre currículum com a associació.

LGD: Quanta gent hi ha a la associació?

GT: De moment només som set companys.

AF: Aquest és el nucli actiu, però també tenim més gent que col·labora amb nosaltres. De totes maneres, l’associació està oberta a tothom que hi vulgui ajudar.

LGD: Com us pot contactar la gent ?

De moment tenim l’adreça de correu electrònic jazzlagarriga@gmail.com, i estem posant en marxa una pàgina a Facebook.

LGD: Només ens resta desitjar-vos molta sort i que seguiu endavant.

GT: Moltes gràcies.

Primera fotografia (d’esquerra a dreta): Guille Troyano, Arneu Vilà i Aleix Forts. Autor: Marc Bellmunt.

Fotografies del concert: Guille Troyano

Article anteriorResultats dels equips de l’Olímpic del 26 i 27 de febrer
Article següentEl mercat setmanal torna al seu lloc habitual
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.