72è aniversari del bombardeig de la Garriga

0
cartell_bombardeig_def

Amb motiu del 72è aniversari del bombardeig feixista al municipi, la Garriga celebra un cicle d’actes commemoratius. El primer arribarà dijous 27 de gener a les vuit del vespre amb una sessió gratuïta del Cineclub al Cinema Alhambra, on es projectaran diversos documentals sobre el Franquisme i la Transició. En concret, el públic podrà visionar Noticiario RNA, ¡Votad, votad malditos! i Carnet de identidad, tres treballs de Llorenç Soler. També es projectarà el film El verdugo, de Luís García Berlanga. La sessió acabarà amb un col·loqui entre les persones assistents.

L’endemà, dia 28 de gener, també a les vuit, Can Raspall acollirà la xerrada “Catalunya sota les bombes”, a càrrec de Paola lo Cascio, investigadora i professora de la UB.  La ponent parlarà dels atacs aeris que van patir Catalunya i, en concret, la Garriga; de les mesures de defensa que es van adoptar i de la repercussió de la guerra aèria als cartells i a la premsa internacional. També es projectarà un petit documental italià sobre els bombardeigs.

L’acte institucional de commemoració del bombardeig tindrà lloc dissabte 29 de gener a les 12 del migdia al davant del refugi de l’estació, amb parlaments, una ofrena floral, la intervenció musical d’un trio de guitarres de l’Escola Municipal de Música i la lectura de textos per part de l’alumnat dels instituts del municipi.

La programació seguirà el 3 de febrer amb “La memòria a través del NO-DO”, una sessió també gratuïta conduïda per d’historiador Joan Garriga que s’oferirà a les vuit del vespre al cinema Alhambra. La informació a través dels noticiaris que el règim franquista va fer arribar a la gent va servir per donar una visió del món i del sistema que permetés consolidar un aparell polític, econòmic i cultural, a la mida del nacional-catolicisme. El NO-DO (1943-1981), tanmateix, va sobresortir especialment per ser un magnífic document costumista que és necessari analitzar per entendre uns anys molt importants de la nostra contemporaneïtat.

Finalment, l’11 de febrer es presentarà el llibre Camp definitiu. Diari d’un exiliat al Barcarès, de Josep Rubió, amb edició d’Elisenda Barbé.  La presentació serà a les vuit del vespre a la biblioteca, i hi participaran el director del Centre d’Estudis Històrics de la UB, Antoni Segura, el Dr. Jordi Rubió i Carné, fill de l’autor del llibre, i la historiadora garriguenca Elisenda Barbé.

Camp Definitiu és el diari escrit per l’exiliat Josep Rubió durant el seu internament al camp de concentració francès del Barcarès, l’any 1939. Ofereix un retrat insòlit i apassionant de la seva vida quotidiana al camp, i descriu els espais, els companys i les rutines diàries del centre d’internament. És una eina excepcional per acostar-nos a la cara més humana i personal dels camps de concentració de l’exili francès.

OAMC 

Article anteriorOrdre del dia del Ple del 19 de gener
Article següentResultats dels equips de l’Olímpic del 15 i 16 de gener
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.