L’Ajuntament detalla les troballes arqueològiques del centre

0
Troballes_arqueologia

Ahir al vespre, a Can Raspall, l’Ajuntament va organitzar un acte en el que va detallar els resultats de les prospeccions arqueològiques realitzades durant les obres de remodelació del centre i de la Plaça Mn. Jaume Oliveras. L’acte va anar a càrrec de Quim Fornés en qualitat de regidor de patrimoni i de Mònica Viamonte i Jordi Roig, representants de l’empresa que va fer les prospeccions, Arrago S.L.

Fornés va introduir l’acte referint-se a les prospeccions com a una despesa ben invertida, ja que “la Garriga guanya en la recuperació del seu passat històric”, deixant unes restes documentades de cara a properes intervencions. L’arqueòleg Jordi Roig va detallar després la situació del poble dintre dels vials romans que anaven de Barcino a Ausa -el nom romà per a Vic- i va explicar breument el recorregut que es coneix del municipi des del seu origen com a viles romanes fins a l’aparició de la Garriga com a poble pròpiament dit al segle XIII.

Tanmateix Roig va recordar que totes les prospeccions han estat supeditades a les obres i que es varen fer com a requisit de les mateixes. Tot i així, va declarar-se satisfet amb les troballes, malgrat que durant l’acte va esmentar que fer més prospeccions seria interessant. De manera més concreta, va començar explicant les troballes de la plaça Mn. Jaume Oliveras, on es van fer deu sondejos en 19 rases. A la plaça s’hi varen trobar un pou d’aigua de voltants del S. XVII-XVIII i restes romanes com marbres i ceràmiques d’entre el S. I i S. III després de Crist. A més, s’hi va trobar part del Rec Monar, una important construcció de conducció d’aigua de l’època medieval.

Seguidament, Viamonte va detallar les troballes a la Plaça de l’Església i de Can Dachs, on es va excavar una superfície de més de 500 metres quadrats. Al centre s’hi varen trobar murs de cases del S. XVIII, restes del que podria ser la Masia de Can Dachs, traces d’una via romana de cinc metres d’amplada i una fosa de campana -una construcció en la qual s’hi va abocar metall per tal de formar una campana per l’església, ben a prop de la mateixa, per tal d’evitar desplaçaments-. La via romana es va construir a partir d’una gran rasa, amb quatre capes de pedra i llosa per tal de facilitar el seu drenatge i augmentar la seva estabilitat i, prop d’allà, es varen trobar monedes i fragments de vidre que indiquen que una vil·la romana important podria trobar-se prop.

Al torn de preguntes, els arqueòlegs d’Arrago varen explicar que les properes intervencions queden supeditades a la realització de noves obres, que Quim Fornés va recordar que es faran quant s’executin les properes fases de la reforma del centre. Les troballes han quedat senyalitzades i degudament catalogades i protegides amb materials especials, com ara tela geotèxtil. Tanmateix, Fornés va detallar que es va superar el pressupost inicial de 70.000 euros, donada la importància de les troballes i, quan se li va preguntar per les restes trobades a darrere de l’escola CEIP Pinetons, on s’hi anava a construir les vivendes de protecció oficial fins que s’hi van trobar aquestes restes arqueològiques, va explicar que aquestes obres quedaran paralitzades a l’espera de fons de la Generalitat per a poder estudiar degudament les restes.

Text i fotografia: Marc Bellmunt

Article anteriorTornada de vacances complicada, pels equips garriguencs
Article següentOrdre del dia del Ple del 19 de gener
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.