Moció de rebuig a la sentència del tribunal suprem contra la immersió lingüística a l’escola

0
Escut_de_la_Garriga

En l’últim plenari de l’Ajuntament de la Garriga del passat 22 de desembre, es va  acordar que era necessari mostrar des de l’àmbit municipal el rebuig a la sentència del Tribunal Suprem contra la immersió lingüística a l’escola.

Avui  30 de desembre, els grups municipals de CiU, PSC, EILG, ICV, ERC, GiG i el regidor no adscrit Frederic Moreno i sense el suport del PP integrants de la junta de portaveus de l’Ajuntament de la Garriga fa pública la Declaració Institucional que es reprodueix a continuació.

Durant la Junta de portaveus s’ha acordat portar aquesta moció en el proper Ple del 19 de gener de 2011 per tal de ratificar-la.

MOCIÓ DE REBUIG A LA SENTÈNCIA DEL TRIBUNAL SUPREM CONTRA LA IMMERSIÓ LINGÜÍSTICA A L’ESCOLA

 El Tribunal Suprem espanyol (TS) ha emès recentment tres sentències que, basant-se en la retallada del Tribunal Constitucional espanyol (TC) de l’Estatut, insten el Govern a modificar el sistema educatiu per equiparar el castellà com a llengua vehicular al costat del català a totes les escoles “com a llengua vehicular de forma proporcional i equitativa en tots els cursos del cicle d’ensenyament obligatori”, és a dir, fins als 16 anys, el final de l’ESO. La sentència anuncia que la Generalitat haurà d’adaptar el sistema d’ensenyament per garantir la presència del castellà de manera “equitativa” respecte del català.

Aquesta és la primera afectació directa de la retallada de l’Estatut que es produeix, a més, contra un aspecte nuclear com és la immersió lingüística, que ha estat elogiat internacionalment com a model per preservar la llengua i garantir la integració de les persones nouvingudes, com a model de cohesió social a Catalunya.

L’empara jurídica que, en forma de sentència, ha emès el Tribunal Suprem en contra de l’ensenyament vehicular en llengua catalana és contrària a la mateixa existència de la llengua catalana, que és empara i alhora expressió de la identitat d’una cultura i d’un país. En contra d’aquesta expressió no hi ha lleis que hi puguin recórrer. No és admissible que després de més de 30 anys de democràcia la societat catalana hagi de retrocedir en un dels baluards del seu autogovern i que conforma la Catalunya d’avui.

La tessitura actual no pot fer trontollar el més mínim la feina que governs, sindicats, docents i ampes han anat realitzant d’ençà l’aprovació de la llei de Normalització Lingüística el 1983 i de la implementació del sistema d’immersió en l’àmbit educatiu. Basti assenyalar que la immersió lingüística no ha estat mai qüestionada pel Tribunal Constitucional espanyol i que fins i tot el director de la Real Academia Española de la Lengua, el lingüista José Manuel Blecua, en declaracions recents, considera que la immersió és una garantia per a la supervivència del català.

En qüestions que a Catalunya han generat amplis consensos, amb una societat civil implicada i unes institucions compromeses, on la immersió ha donat resultats apreciables –i que en rigor és el mateix sistema de llengua vehicular que en altres països– i on, de fet, no hi ha un conflicte lingüístic expressat obertament, tal imposició no té cap mena de sentit ni hauria de tenir possibilitats de prosperar.

D’altra banda, la Plataforma per la Llengua ha presentat aquest any tres informes que comparen el reconeixement legal que té el català a l’Estat espanyol amb la situació que experimenten altres llengües amb un nombre similar de parlants en el context europeu i en d’altres països plurilingües. La conclusió és que la legislació de l’Estat espanyol, de manera excepcional, fa un tracte discriminatori vers el català, i que la nostra llengua és la menys protegida de la Unió Europea si la comparem amb la resta de llengües amb un nombre similar de parlants.

Atès que el català és la llengua pròpia de Catalunya i atenent, a més, que com a ciutadans del nostre municipi no acceptarem cap agressió en contra de la nostra llengua amb l’objectiu de la seva extinció.

Per tots aquests motius els grups polítics sotasignats proposen l’aprovació del següent acord:

 1. Manifestar el nostre rebuig a la sentència del Tribunal Suprem que ataca directament el sistema d’immersió lingüística, consensuat per l’escola catalana i per la immensa majoria de la societat.

 2. Declarar que l’actual model d’immersió lingüística ha portat resultats positius en l’educació del nostre país, donant lloc a un sistema educatiu que en cap cas ignora el coneixement del castellà, i, per tant, mostrar el nostre convenciment que és el model que cal continuar aplicant.

 3. Manifestar el nostre suport al sistema d’immersió lingüística de les escoles catalanes.

 4. Instar al Parlament de Catalunya a rebutjar les sentències i a complir la Llei d’Educació de Catalunya.

 5. Comunicar aquest acord a la presidenta del Parlament de Catalunya; als grups parlamentaris del Parlament de Catalunya, del Congrés dels Diputats i del Senat; al Tribunal Suprem, i als presidents de l’Associació Catalana de Municipis i de la Federació de Municipis de Catalunya.

 La Garriga, a 30 de desembre de 2010

 

Article anteriorUna vida de pel·lícula, o una pel·lícula de vida
Article següentLa Garriga es prepara per rebre els Reis Mags d’Orient
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.