El Ple aprova el pressupost 2011

0
euros-billetes-y-monedas

El passat ple municipal del 22 de desembre de 2010 va tenir com a tema principal l’aprovació dels pressupost general de l’Ajuntament de la Garriga, que inclou el pressupost de l’Ajuntament, el de la Fundació Pública Agrària i el de l’Organisme Autònom de Mitjans de Comunicació.

Després del debat entre els grups que integren el consistori, aquest pressupost general consolidat es va aprovar amb 9 vots a favor dels regidors del PSC, EiLG, ICV i PP, 3 vots en contra dels regidors d’ERC i del regidor no adscrit i 5 abstencions dels regidors de CiU i del GiG.

L’alcaldessa Neus Bulbena i el regidor Joan Bou varen ser els encarregats de resumir  les característiques d’aquest pressupost, que ascendeix als 14.320.682,42€.

L’alcaldessa va definir-lo com un pressupost continuista que és una eina que ha de definir el nou any, que estarà marcat per les eleccions municipals del proper mes de maig i que, per tant, hauran de gestionar-lo dos equips de govern diferents. En aquest sentit, va dir que aquest fet ha propiciat que siguin uns pressupostos difícils de desenvolupar i de proposar, i que la voluntat de l’equip de govern ha estat que tots els grups polítics “poguessin dir-hi la seva”, amb més o menys resposta.

Va indicar que s’ha fet una previsió d’ingressos a la baixa i tenint en compte el reial decret per la reducció del dèficit públic, així com el compliment del pla de sanejament de l’Ajuntament.

El regidor Joan Bou, que va definir el pressupost com “equilibrat” va ser l’encarregat de desgranar les xifres:

– Pel que fa als ingressos corrents, aquests augmenten un 0,23% respecte el pressupost de 2010.

– Pel que fa a les despeses corrents, aquestes s’estableixen en 14.307.000€ (0,29% més que els pressupost de 2010).

– Algunes xifres rellevants:

 1. 44,77% del total del pressupost municipal és pel capítol 1 (personal).
 2. 39,1% és pel capítol 2 (despesa corrent)
 3. 4,57% és pel capítol 4 (subvencions a les entitats).
 4. 9,98% és pel capítol 9 (amortització de préstecs).

– La distribució del pressupost segons àrea:

 1. Serveis a les persones: 36,45%
 2. Serveis territorials: 25,36%
 3. Serveis generals: 29,10 %
 4. Seguretat ciutadana: 9,10%
 5. Retorn de préstecs i interessos: 10,47 %

Bou va acabar definint el pressupost com a continuista i que ha de servir per a mantenir els serveis i la qualitat dels que s’ofereixen des de l’Ajuntament, sobretot en atenció a les persones i acomplint el pla de sanejament.

Acabada la presentació del pressupost, va ser el torn de l’oposició. En nom de CiU, la Sra. Meritxell Budó va indicar el pressupost és la principal eina de gestió d’un Ajuntament, però no l’única a l’hora de governar. En aquest sentit, va fer un seguit de propostes i observacions a l’equip de govern.

Va dir que amb el pressupost no han trobat cap reflexió per part de l’equip de govern sobre objectius, intencionalitats o prioritats a acomplir a mig i llarg termini i que troben a fa faltar “un punt en l’horitzó on dirigir-nos”.

També va indicar que “no és encertat calcular els ingressos a l’alça i veure que aquests, moltes vegades, no s’assoleixen i que l’any següent es torni a fer”. En aquest sentit, va proposar que  s’apliqui el principi de prudència a totes les partides.  També va dir que no troba encertat no saber quin és el global de despeses fixes, aquelles que no depenen del debat polític i que així sabríem de quin marge es disposa a l’hora de fer les coses.

Va indicar que, malgrat que les despeses s’hagin reduït un 4% respecte l’any anterior, aquesta reducció és insuficient. Va proposar la reducció de 200.000€ en el pressupost de despeses, vist que al final no s’arriben a executar el 100% de les previsions.

També va proposar que totes les inversions previstes pel 2011 no es duguin a terme sense el consens previ de tots els grups municipals, i que es tingui en compte i es treballi a favor  d’una societat civil forta, com a motor per a superar la crisi, tot posant en dubte la reducció d’alguna subvenció a alguna entitat concreta.

Va acabar dient que no negaven els esforços destinats a les ajudes socials, però va insistir en l’absència d’un pla de futur per afrontar la crisi així com la necessitat de definir sota quins paràmetres es gestiona la dinamització econòmica del poble.

El seu vot va ser l’abstenció.

En nom d’ERC va parlar el Sr. Oriol Ramon, el qual va indicar que “la moció de censura ha marcat el ritme i els colors polítics de la legislatura” i que, per tant, “aquest pressupost és producte de l’entesa de quatre grups que van decidir que “podien fer-ho millor”.

Va indicar dos factors determinants en l’elaboració dels pressupostos. Un primer, el nefast sistema de finançament municipal de l’Estat espanyol i, un segon, la gestió econòmica de l’actual equip de govern que, segons ell “no ha estat capç de respondre als temps de crisi amb prou agosarament i eficàcia política i tècnica”. Tot plegat, i afegint el pla de sanejament al qual està sotmès l’Ajuntament, fa que “el panorama segueixi essent ben galdós”.

Va dir, també ,que aquests pressupostos “tenen flaire a final d’etapa”, que són “desmotivadors” i que “enmig d’aquest panorama que ja no és ni continuista, ens trobem davant del fet perillós que és la manca de liquiditat municipal”.

A banda de subscriure algunes de les propostes presentades per CiU, va manifestar que la partida destinada al capítol 1 “continua essent un llast per l’Ajuntament” i que “ningú ha gosat fer propostes valentes per aprimar-lo”.

Va justificar el seu vot negatiu pel fet que, “malgrat els pressupostos són tècnicament acceptables”, no es volen responsabilitzar d’una mala gestió feta des de fa temps.

Seguidament va prendre la paraula el Sr. Jaume Aspa, en representació del GiG, el qual va dir que se segueix sense resoldre la manca d’ingressos que provenien de la construcció i que aquest fet l’acaba pagant el contribuent. En aquest sentit, va indicar que cal reduir encara més les despeses i que es podria aconseguir amb el màxim de consens per part de tots els grups.

Va definir el pressupost com a continuista i amb aspectes poc arriscats, fet que va criticar.

Va justificar la seva abstenció adduint que fer un vot de càstig, tot i no estar d’acord amb molts aspectes de del pressupost, repercutiria negativament en la ciutadania, donada la proximitat de les eleccions.

El Sr. Rafael Puig va parlar en nom del PP. Va reconèixer que els pressupostos s’havien treballat, però va posar de manifest dos punts crítics:

 1. El fet que el capítol 1 (personal) s’emportés un 45% del pressupost. Això, fent un paral·lelisme amb l’empresa privada, és insostenible.
 2. La manca de capacitat d’endeutament de l’Ajuntament.

Tret d’aquests dos punts, va definir el pressupost com un pressupost de mínims i va votar a favor de la seva aprovació.

Finalment, el darrer a intervenir va ser el regidor no adscrit, Sr. Frederic Moreno, el qual va dir que són uns pressupostos continuistes que, tal i com està l’Ajuntament, no tenen en compte com està la situació actual. Per tant, segons Moreno, no tenen en compte una reducció i una racionalització de la despesa, i repeteixen el que ja es tenia.

Va lamentar el no haver pogut comptar amb certa informació que havia demanat i va posar especial èmfasi en la necessitat d’adaptar la plantilla de l’Ajuntament a les necessitats reals dels serveis, fet que no s’està fent.

Va afirmar, també, que s’ha d’anar cap a una política d’austeritat racional i cap a una gestió racionalitzada, i que en el camp de la promoció econòmica no apreciava cap millora ni cap política definida.

Article anteriorLa Garriga rebutja a la sentència del TS
Article següentNova enquesta: sentència del TS
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.