Suport a l’escola en català

0
Escola_Catalana

Òmnium Cultural de la Garriga vol fer explícit, amb tota la contundència possible, el seu total rebuig a la sentència del Tribunal Suprem que pretén modificar el model d’immersió lingüística en perjudici del català. Recordem que aquest model ha estat reconegut i avalat pel Consell d’Europa com a model pedagògic i de cohesió social –veure els recents resultats de l’informe Pisa o les proves del Ministeri d’Educació–.

Des d’Òmnium s’estan estudiant i valorant les mesures a emprendre des d’aquest mateix moment entenent que es posa en perill no només el model educatiu sinó el propi model de país.

L’empara jurídica que, en forma de sentència, ha emès el Tribunal Suprem en contra de l’ensenyament vehicular en llengua catalana es troba en la mateixa existència de la llengua catalana, empara i alhora expressió de la identitat d’una cultura i d’un país. En contra d’aquesta expressió no hi ha lleis que hi puguin recórrer. No és admissible que després de més de 30 anys de democràcia la societat catalana hagi de retrocedir en un dels baluards del seu autogovern i que conforma la Catalunya d’avui.

La tessitura actual no pot fer trontollar el més mínim la feina que governs, sindicats, docents i ampes han anat realitzant d’ençà l’aprovació de la llei de Normalització Lingüística el 1983 i de la implementació del sistema d’immersió en l’àmbit educatiu. Basti assenyalar que la immersió lingüística no ha estat mai qüestionada pel Tribunal Constitucional espanyol i que fins i tot el director de la Real Academia Española de la Lengua, el lingüista José Manuel Blecua, en declaracions recents, considera que la immersió és una garantia per a la supervivència del català.

En qüestions que a Catalunya han generat amplis consensos, amb una societat civil implicada i unes institucions compromeses, on la immersió ha donat resultats apreciables –i que en rigor és el mateix sistema de llengua vehicular que en altres països– i on, de fet, no hi ha un conflicte lingüístic expressat obertament, tal imposició no té cap mena de sentit ni hauria de tenir possibilitats de prosperar. El filó que després de la sentència del TC sobre l’Estatut ha trobat l’Estat espanyol en matèria lingüística ha deixat les portes obertes a successives actuacions jurídico-polítiques, la primera de les quals ha estat el model d’ensenyament.

Òmnium Cultural fa una crida als agents educatius, i a la societat catalana en general, per tal que manifestin clarament el seu rebuig a aquesta sentència. Escoles, instituts, sindicats de professors i ampes, junt amb les regidories d’ensenyaments dels nostres pobles i ciutats, no estaran sols en la manifestació d’aquest rebuig. Alhora, just en l’inici d’una nova legislatura, demanem una resposta política el màxim d’unitària i contundent dels nostres representants al Parlament de Catalunya i, sobretot, del govern entrant. Tothom ha d’estar a l’alçada que el moment requereix.

Junta d’Òmnium Cultural de la Garriga

Albert Benzekry i Arimon, president

Frederic de Buen i Noguera, tresorer

Oriol Ramon i Mimó, secretari

Gabriel Pena i Ballesté, vocal

Eusebi Alerm de Buen, vocal 

Article anteriorComunicat d’UNESCOCAT i LINGUAPAX
Article següentConcentració a la Garriga contra la sentència del TS
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.