Termalisme i poblament antic a la Garriga

0
Termalisme_i_poblament_antic_a_la_Garriga_01-12-2010

Dissabte passat a la tarda la sala d’actes de la Fundació Maurí va acollir la xerrada de la doctora Margarida Genera i Monells, arqueòloga i prehistoriadora, titulada “Termalisme i poblament antic a la Garriga”. L’acte, que va tancar el cicle Tardoral, organitzat per Òmnium Cultural, va omplir la sala amb una cinquantena de persones que van escoltar atentament les explicacions de Genera, la qual va il·lustrar gràficament amb diapositives bona part del seu discurs. Genera va evocar les seves primeres excavacions amb el doctor Estrada, va esmentar la feina de Josep Maurí en el camp de l’arqueologia local i va tenir un record especial per a Joan Hernandes i la tasca que desenvolupà en aquest àmbit a la Garriga, tot plegat per reivindicar la feina interdisciplinar de l’arqueologia com a font de coneixement del passat.

Més concretament, Genera es va referir a la destrucció del jaciment arqueològic de Can Poi durant la urbanització dels anys setanta i a la importància cabdal d’un jaciment com el de can Terrers, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (2001). Genera va comentar algunes de les peces exposades a les vitrines de la Fundació Maurí –trobades a can Terrers– i va destacar la importància de les aigües termals en la configuració del primer nucli urbà de la Garriga, al segle XIV, al voltant de l’actual placeta de Santa Isabel, on hi havia la deu d’aigua termal.

Al final de l’acte, durant la intervenció del públic, es va comentar la privatització de l’ús d’aquesta aigua i el fet que moltes cases de la Garriga que d’antic podien disposar d’aigua calenta en van deixar de tenir des de que es van fer unes prospeccions a Samalús.

El proper acte que acollirà la Fundació Maurí tindrà lloc l’11 de desembre, a les 18h, i serà un homenatge a Josep Sancho Marraco, músic i Fill Predilecte de la Garriga, amb motiu del cinquantè aniversari de la seva mort. L’acte és coorganitzat amb Òmnium Cultural i l’Agrupació Sardanista de la Garriga. 

Fotografia de Dani Soler

Article anteriorEs reprèn la Lliga d’Hivern de futbol sala
Article següentNova vorera a la Sínia
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.