Solidaritat Catalana per la Independència es presenta a la Garriga

0
SCI_a_LG_07-10-2010_03

De la mà d’Isabel-Clara Simó, d’Hèctor López Bofill i d’Emili Valdero, Solidaritat Catalana per la Independència (SI) es va presentar davant d’un públic força nombrós, el dijous 7 d’octubre, a l’Auditori de l’Escola Municipal de Música de la Garriga.

L’encarregada d’obrir l’acte va ser l’escriptora, la qual va tenir paraules molt amables pel poble de la Garriga i que va recordar com l’exalcaldessa Núria Albó “va avortar” el cop d’Estat del 23 F al poble, a mode d’anècdota.

Clara Simó va fer una introducció que va començar de forma contundent, tot llegint un recull de frases anticatalanes i anticatalanistes que s’han hagut d’anar sentint per personatges rellevants de la història des del segle XVII fins ara. Un cop llegits aquest comentaris, no exempts de la recorrent sornegueria i ironia de l’escriptora del País Valencià, aquesta va afirmar que des de Solidaritat Catalana “no són antiespanyols” i que aposten “pel bon veïnatge”, ja que a la “Catalunya que volem hi cap tothom”.

Amb la independència de Catalunya com a objectiu prioritari per SI, Clara Simó va apel·lar a la via pacífica per arribar-hi i es va mostrar convençuda que l’objectiu segur que s’aconseguirà.

Abans de donar la paraula al Sr. López Bofill, l’escriptora va parlar sobre les possibilitats de pacte després de les eleccions, i va dir que SI té el compromís de no pactar amb cap partit que no tingui com a primer punt del seu programa la independència de Catalunya.

Acte seguit, va prendre la paraula el professor de Dret Constitucional Sr. Hèctor López Bofill, el qual va començar la seva intervenció dient que una Catalunya independent “seria el quart Estat en renta per càpita de la Unió Europea”.

SCI_a_LG_07-10-2010_04Respecte SI, va dir que és un “moviment transversal on hi cap gent de dretes, d’esquerres, liberals, conservadors, etc.”, però que té com a element comú “portar el país a la llibertat”. En aquest sentit, va dir que, un cop assolida la independència, ja es definiran les polítiques econòmiques, socials, etc. que es desenvoluparan.

Va parlar sobre la situació actual del país, al que veu sense cap mena de poder de decisió. Com a exemple d’aquest fet va posar la recent sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut, la qual demostra que “l’Estat pot invalidar lleis i competències de Catalunya” i, en aquest sentit, va dir que “l’Estatut ha perdut tot el sentit”. Relacionat amb això, va afirmar que “els partits polítics impulsors del text s’han quedat sense discurs” i que, donat que l’Estatut “no serveix per a res, ens han mentit i ho segueixen fent des de fa set anys”.

Sobre l’encaix de Catalunya dins d’Espanya el Doctor va afirmar que “la reforma de la Constitució és una utopia” i que, per tant, l’única manera que té Catalunya de sortir de l’atzucac és la independència, a la que s’arribaria a partir “d’un gest democràtic que està reconegut pel dret internacional”. Precisament, segons López Bofill, és aquest dret internacional que ens empara que ha de fer que “no tinguem por, ja que Espanya és un tigre de paper que no podrà fer res contra una declaració unilateral d’independència per la via pacífica, ja que els Estats europeus no consentirien cap brot de violència”.

El darrer a parlar va ser l’economista Emili Valdero, el qual va desglossar els tres eixos que conformen Solidaritat Catalana.

Va començar afirmant que “Catalunya no pot demanar un concert econòmic com el del País Basc o Navarra perquè no té furs” i, en referència a CiU i a ERC, va dir que la seva “gran estafa quan parlen de concert econòmic és que és necessària una reforma constitucional que votin dues terceres parts dels diputats, cosa totalment impossible ja que s’hauria de convèncer al PSOE i al PP”.

Seguidament va dir que “SI només proposa 68 diputats a Catalunya per a fer la declaració unilateral d’independència” i que, tot i que Espanya no reconeixeria aquesta declaració, “tindríem l’empar internacional”.

Respecte a possibles brots de violència, Valdero va dir que no es podria fer ús de la violència en contra aquesta declaració “perquè la banca s’enfonsaria”.

Com a economista, va posar números damunt la tarda i va afirmar que el dèficit fiscal de Catalunya actualment es xifra en 22.000 milions d’euros.

Finalment, va explicar que proposen canviar el sistema electoral actual i que aposten pel sistema de llistes obertes, i va posar el cas de com SI ha elaborat les seva llista electoral com a exemple a seguir.

Torn pel públic

Acabats els parlaments es va obrir un interessant debat amb el públic assistent en el que se’ls va qüestionar sobre com s’arribarà als 68 diputats necessaris per a proclamar la independència. Com a resposta van explicar que primer cal entrar al Parlament amb un mínim de cinc o sis diputats i, des de dins, insistir amb aquest discurs, sempre amb presència als mitjans de comunicació.

El debat amb el públic generà algun moment de tensió ja que s’interpel·là insistentment als ponents sobre la no unitat dels partits independentistes. Segons el seu parer, el problema de la no unitat s’explica bàsicament per la manera com es volen elaborar les llistes per part de cada partit.

Fotografies: Xavier Cucurella

Article anteriorPropera presentació de Solidaritat Catalana a la Garriga
Article següentProblemes a La Garriga Digital.cat
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.