Calàbria 50. Interiecto tempore

0
invitacio_interiecto_tempore

Hi ha moltes maneres de observar com passa el temps, el canvi de la nit al dia, la successió d’estacions, l’evolució dels nostres cossos…., canvis que son molt evidents. Però segurament al nostre entorn hi ha d’altres símptomes menys cridaners i mes subtils.

A la Garriga al carrer Calàbria 50, s’hi troba un d’aquests espais que ens indiquen que el temps no s’atura, es una antiga barberia que va tancar les portes a les darreries del segle passat. La porta i l’aparador d’aquest establiment s’ha convertit en un gran tauler d’anuncis, on s’hi enganxen de forma indiscriminada tota mena de cartells, de concerts, d’actes socials i culturals, esportius, polítics, també de tant en tant n’hi ha de persones que busquen feina o fins i tot que es venen el cotxe o qualsevol altre objecte. La única data de caducitat que tenen aquests cartells és en el moment en que alguna persona n’hi enganxa un altre a sobre, d’aquesta manera el tauler va evolucionant i va canviant, donant testimoni del pas del temps.

Des de Gener de 2010 i fins fa gairebé dues setmanes, Ramon Ferrandis cada dissabte a la tarda i sempre des del mateix punt de vista ha disparat algunes fotografies d’aquest aparador, l’únic que ha canviat d’un dissabte a l’altra ha estat la sensibilitat ISO i la relació diafragma-velocitat, en funció de la llum del moment. Totes les fotografies les ha fet amb una càmera compacta Panasonic Lumix DMC-FX07, que va comprar fa més o menys un any en una botiga que venen material fotogràfic i electrònic ja descatalogat.

El fotoperiodisme és la notícia, l’actualitat, reflectir en un instant allò que està succeint i fixar-lo per sempre.

En Ramon Ferrandis ens proposa una cosa totalment diferent a la seva activitat habitual com a cap de fotografia del periòdic El9NOU: no fixa un moment, crea una seqüència de moments on, amb una cadència temporal exacta, ens submergeix en una escenografia canviant, opressiva, fins i tot, despersonalitzada dins de la individualitat de cada fragment de la seva obra.

La sèrie Calàbria 50. Interiecto tempore s’inicia quan l’autor percep que alguna cosa està canviant. Un local de la Garriga on havia una barberia, ha tancat. És un procés habitual, quotidià, fins i tot natural, en una societat on el pas del temps modifica el nostre entorn cada dia però, el tancament de la barberia és diferent. Per en Ferrandis és un punt d’inflexió, que el porta a reflexionar sobre aquest mateix temps, sobre la memòria i l’evolució dels espais quotidians, aquells que veiem com a normals fins que deixen de ser-ho.

La nova activitat de la barberia permet a l’autor fer aquest projecte, més com a exercici intel·lectual que fotogràfic, que ens fa aturar un moment per veure, senzillament, que el temps no s’atura.

Inauguració de l’exposició: diumenge 3 d’octubre, a les 12 hores

Lloc: Espai Garum (C/ Anselm Clavé, 95, Lliçà d’Amunt) / www.espaigarum.com

Article anteriorCrònica del Ple de setembre de 2010
Article següentAdhesió de la FUMH a la xarxa Global Compact
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.