L’Ajuntament presenta el Centre de Visitants

0
centre_visitants

L’Ajuntament, representat pel regidor Quim Fornés i membres de l’empresa DIGIT varen presentar a Can Raspall el projecte pel nou Centre de Visitants, localitzat al Safareig de la carretera Nova, just davant del Centre Excursionista.

El Sr.Quim Fornés va declarar que el Centre és una “oportunitat per a promoure el municipi”, i que està situat en un lloc privilegiat “amb la reurbanització del seu entorn, i a més a més al mig del carril bici, que ja es comunica amb Barcelona”. Alhora, Fornés va agrair la tasca feta per l’anterior Regidor de Patrimoni, el Sr. Castells, i va expressar el seu desig de que “sigui qui sigui el Regidor de Patrimoni en la pròxima legislatura” es continuï el projecte. Acabant la seva intervenció, Fornés va agrair a la Fundació Maurí la seva feina historiogràfica al municipi i les seves aportacions pel Centre, i va fer una crida a la ciutadania perquè aporti material.

A continuació es va explicar als assistents el procés seguit des del 2004 per la difusió del patrimoni garriguenc. Fa sis anys es crea el Departament de Patrimoni a l’Ajuntament i fins el moment només s’havien fet accions envers a la promoció del modernisme garriguenc i la restauració de la Vila Romana. El Departament de Patrimoni es crea amb un objectiu clar: difondre el coneixement del patrimoni del poble com a via per a entendre el municipi i els canvis històrics i socials que ha experimentat.

El 2005 s’encarrega un pla director a la Universitat de Barcelona que proposa la creació d’un centre de difusió de continguts i de distribució de visitants per una sèrie de rutes; totes les actuacions posteriors es cenyiran a aquest pla. Amb l’adjudicació d’uns fons de la Unió Europea, l’any passat es fa possible la reurbanització de l’entorn del Centre i la seva rehabilitació.

L’adjudicació del projecte de museu recau en la empresa DIGIT, especialitzada en museografia i que ja ha treballat al Cosmocaixa, al Museu d’Arqueologia de Barcelona o al Museu d’Arbúcies. Representants de l’empresa varen explicar que la seva intenció és crear un espai diàfan i lluminós, que empri els elements diferenciadors de la Garriga per a destacar el seu patrimoni dins el territori.

L’empresa proposa una experiència de “museu obert”, on el Centre sigui el punt de partida dels visitants, que s’hi podran informar de la història de la Garriga abans de fer rutes pel poble amb l’assistència d’una “guia digitalitzada” en un tablet PC, amb més de vint punts senyalitzats al poble per a aquestes rutes. Les instal·lacions del Centre inclouran una introducció a la història del municipi, el paisatge del seu entorn, una maqueta interactiva per a explicar el termalisme, un audiovisual sobre el modernisme i Raspall i un apartat sobre l’artesania garriguenca.

Es comptarà, en un principi, amb 27 ordinadors, i es preveu que el seu lloguer sigui un dels puntals per a la sostenibilitat econòmica del Centre. La seva gestió  encara està per determinar i és possible que es concedeixi a una empresa externa a l’Ajuntament, sempre integrant-hi els serveis turístics que té en concessió actualment el Consistori, com per exemple les visites guiades.

La inauguració del Centre, de 80 metres quadrats i amb una porta reproducció de l’original dissenyada per Raspall, està prevista per a finals d’any, i només el projecte de creació de contingut-museu està valorat en 120.000 euros. El Centre es planteja com un espai de rebuda que cohesioni l’oferta turística de tot el municipi. No hi ha una planificació sobre els preus del museu encara, però Fornés va declarar que es buscava “l’accés universal al servei, tot i que si poses preu a una cosa, li dones més valor al que ofereixes”.

Text i fotografia: Marc Bellmunt

Article anteriorRàdio Silenci presenta la nova temporada
Article següentLa III Fira d’Entitats es desenvolupa amb normalitat
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.