De la Garriga a Europa

0
logoFUMH

Hem constatat que les activitats menys conegudes de les que tenen lloc a la Fundació Universitària Martí l’Humà de la Garriga són les que fan referència a l’àmbit del Dret Constitucional Europeu.  Per aquesta raó ens agrada posar en coneixement del conjunt de ciutadans del Vallès Oriental les iniciatives de recerca, divulgació i docència que impulsem i que tenen una projecció internacional important, gràcies a què a la seu central de la Garriga de la Fundació Universitària Martí l’Humà desenvolupa les seves activitats la càtedra Jean Monnet de Dret Constitucional Europeu que ostenta ad personam la Presidenta de la FUMH, Dra. Teresa Freixes, d’acord amb els convenis vigents amb la Universitat Autònoma de Barcelona que han convertit la FUMH en un motor de coneixement a la nostra comarca.

Tenint, doncs, en compte aquests procedents i sense ànim d’exhaustivitat, la FUMH i la Càtedra Jean Monnet han realitzat, conjuntament o en col·laboració, activitats tan rellevants com ara la preparació i desenvolupament del Màster Europeu Law and Policies of the European Integration: European Constitutional Law and Multilevel Constitutionalism. Aquest Màster otorga títol oficial conjunt (Joint title) reconegut a Espanya, França, Itàlia i Polònia, i implica 14 universitats de 12 estats d’Europa.

El Projecte europe @ you.th, atorgat a la Fundació Universitària Martí l’Humà per la Agència Executiva en el àmbit Educatiu, Audiovisual i Cultural de la Comissió Europea, per a desenvolupar una campanya de informació per a joves sobre les eleccions europees de 2009 ha rebut la distinció de “Bones Pràctiques” per part de la Comissió Europea per la seva metodologia.

Amb diversos municipis del Vallès Oriental hem contribuït a la celebració del Dia de Europa 2010 amb la inauguració de la Biblioteca virtual de protecció a la infància o amb l’acte acadèmic “Quin futur espera a la Unió Europea amb el Tractat de Lisboa?”

També hem participat en el Seminari Interuniversitari “Els parlaments nacionals en clau europea”, realitzat en el marc del Projecte de Investigació coordinat sobre “Constitucionalisme multinivell i relacions entre parlaments: Parlament europeu, parlaments nacionals i parlaments regionals amb competències legislatives” i a  la seu de la Càtedra Jean Monnet – FUMH a la Garriga hem organitzat amb AUDESCO (Associació Universitària de Estudis Comunitaris) el IV Simposi internacional “La Unió Europea davant les crisis actuals”.

També fora de Catalunya hem projectat bona part de la tasca que  estem fent des de la Garriga en aquest àmbit bo i participant a les “Jornadas España en Europa: la Presidencia española de 2010”, organitzades por la UNED, a la Jornada “Nosotros y Europa: una forma de hacer”, organitzada per la Coordinadora Española para el Lobby Europeo de Mujeres i a  la  I Euro-Asian Summer School on East Asia and the European Union in Global Governance.Comparative Perspectives, organizada per les Universitats Pompeu Fabra, Hitotsubashi/ Keio University (Japó), Seoul National University (Corea del Sur) y University of Leuven (Bèlgica). I com no podia ser d’altra manera hem participat també a les Conferències Jean Monnet, organitzades per la Comissió Europea i ECSA World a Zagreb, Brussel·les i Madrid, durant els anys 2008 a 2010.

Des de la Garriga realitzem els estudis, informes i butlletins sol·licitats per la Agència dels Drets Fundamentals de la Unió Europea (FRA), perquè l’equip de la Càtedra està integrat a FRALEX (Grup d’experts legals de la FRA) i  impartim cursos de Dret Constitucional Europeu i de Sistemes Constitucionals Comparats a la Unió Europea impartits a través del Campus virtual de la Universitat Autònoma de Barcelona, durant els anys 2008, 2009 i 2010.

Hem de manifestar que l’equip de la Càtedra, format per universitaris de diferents països, ha estat reconegut per la Generalitat de Catalunya com a Grup de Recerca Consolidat i que en el seu marc ja han estat elaborades i defensades tres tesis doctorals i cinc treballs de recerca de postgrau.

De cara al nou curs impulsem des de la Garriga noves activitats universitàries que continuen tenint com a eixos la idea d’Europa i l’objectiu de convertir aquesta població vallesana en un punt de referència ineludible en el mapa universitari europeu: creem una línea del Doctorat en Dret amb el perfil Dret Constitucional Europeu, preparem un Doctorat europeu, amb titulació múltiple, que obtingui la Menció Europea, i continuem treballant en la creació de materials docents relacionats amb la Unió Europea, el Consell de Europa, els drets fonamentals i el constitucionalisme a distints nivells.

És innegable que, ara per ara, la Garriga és la capital universitària del Vallès Oriental per la seva docència i recerca en aquest nivell educatiu, molt especialment adreçada a estudiants de tercer cicle. Esdevenir una ciutat universitària s’aconsegueix a partir de tenir clar l’horitzó, d’establir prioritats i de generar complicitats amb la ciutadania i amb les grans universitats catalanes, fet que permet docència i recerca de manera continuada, perquè no ens conformem amb fer esporàdicament cursos acreditats per alguna universitat. Si, a més, existeix cooperació política per part de les institucions municipals, el camí es pot fer més ràpidament, però aquesta no és imprescindible.

Durant els propers anys entre tots anirem definint el mapa universitari del Vallès Oriental i la FUMH està oberta a establir noves sinèrgies. Alhora, amb la necessària renovació que la Llei de Fundacions determina, ens caldrà escollir nous aliats que ens permetin avançar al ritme necessari. En aquesta nova etapa que s’acosta les portes estan obertes a totes les institucions i organitzacions que comparteixin els nostres objectius, però ningú no està obligat a continuar amb nosaltres  si no es veu amb cor d’avançar en la direcció correcta i amb la implicació necessària.

Aquest article demostra que la Fundació Universitària Martí l’Humà va fer una aposta potent i encertada pel Dret Constitucional Europeu en portar la càtedra Jean Monnet a la Garriga. Amb la Universitat de Vic coorganitzem i col·laborem al Vallès Oriental amb estudis de gènere acreditats  i amb un postgrau de medicina termal que iniciarem el curs vinent. Ara apostarem també per la nanotecnologia, les telecomunicacions, les tecnologies de la informació i la comunicació, la biomedicina i les energies renovables. Entenem que el futur passa per aquí i nosaltres hi volem ser.

Teresa Freixes, Presidenta de la Fundació Universitària Martí l’Humà

i Catedràtica Jean Monnet de Dret Constitucional Europeu ad personam.

Santiago Cucurella, Director de la Fundació Universitària Martí l’Humà

Article anteriorSoterrament dels serveis elèctrics i renovació de la xarxa d’aigua
Article següentManifest 11 de setembre de 2010
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.