Idees, projectes i il·lusió

0
Meritxell_Bud

Fa pocs dies es feien públiques les quanties econòmiques que els ajuntaments hauran de retornar a l’Estat en concepte de liquidació dels impostos de l’any 2008. És a dir, la diferència entre els diners lliurats a compte per l’Estat l’any 2008 als ajuntaments i els diners finalment recaptats per aquests. Segons les dades publicades, la Garriga haurà de retornar 343.347,39 € a l’Estat, una xifra que ens situa molt per sobre de la mitja de la resta d’ajuntaments de la nostra comarca. Si fins ara el diferencial havia estat positiu pels municipis, ara s’obre un nou cicle on aquest diferencial resulta negatiu, situació que sembla es repetirà en la liquidació del 2009. Si a tot això, afegim la impossibilitat dels ajuntaments per demanar crèdits el proper any, sembla que no queda més remei que pensar molt bé com planifiquem el futur.

No és cap novetat que el sistema de finançament dels municipis ha arribat al col·lapse. Tampoc és cap novetat que els ajuntaments estan assumint, dia rere dia, més despesa vinculada a serveis socials i noves competències que no venen acompanyades dels corresponents recursos econòmics, però ni el govern de l’Estat ni la pròpia Generalitat semblen ser conscients d’una situació que pot col·locar els ajuntaments en fallida econòmica. En aquest sentit tothom recordarà que fa un any l’Ajuntament de Roda de Barà es va veure obligat a fer un ERO.

Independentment de les accions polítiques que es puguin dur a terme a nivell nacional, com l’anunci fet per l’Associació Catalana de Municipis en el sentit d’organitzar una marxa fins a Madrid per fer una entrega simbòlica de les claus dels consistoris, nosaltres estem centrats en la Garriga i en els pressupostos del 2011 que d’aquí poques setmanes el tripartit garriguenc haurà de portar a aprovació del ple municipal.

L’aprovació del pressupost municipal per l’any 2011 és un tema de gran importància. Sense possibilitat per demanar nous crèdits, amb la necessitat de retornar a l’Estat els diners pendents, amb la delicada situació econòmico financera del nostre Ajuntament i pensant en clau de futur, ara més que mai la Garriga no es pot permetre aprovar el pressupost municipal per la mínima com fa un any va succeir. Cal aconseguir un ampli recolzament social i polític abans d’aprovar els propers pressupostos, però sincerament, ens fa por que en la recta final d’aquesta legislatura l’equip de govern segueixi sense entendre que la crisi econòmica exigeix redefinir molts conceptes però sobretot exigeix fer una planificació global a mig i llarg termini,  idees clares i visió de futur.

Nosaltres afrontem el futur conscients de les dificultats però també amb optimisme, convençuts que cal actualitzar el funcionament de les administracions públiques, en aquest cas el de les administracions locals. Però essencialment, el més urgent i important, és redefinir els objectius i el paper de l’Ajuntament com a dinamitzador social, cultural i econòmic del poble. La discussió no és únicament decidir si destinem més o menys recursos a un tema o altre. De fet, ara per ara, els diners són limitats i les possibilitats d’actuació també.  El veritable repte és que les administracions locals sàpiguen acompanyar en el seu camí a tots aquells ciutadans  que tenen idees, que tenen projectes i que tenen il·lusió pel futur.  A la Garriga hi ha idees, hi ha projectes i hi ha il·lusió.

 Meritxell Budó i Pla

meritxellbudo@ciulagarriga.cat

Article anteriorLa FUMH crea una Aula de Salut i Envelliment
Article següent11 de setembre – Diada Nacional
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.