Resposta del Sr. Mas al Sr. Boldú

0
mas

A continuació es transcriu la carta de resposta que el President de Convergència i Unió, Sr. Artur Mas, ha enviat al Sr. Mateu Boldú, facilitada per aquest últim.

Benvolgut,

En el moment de ser presentada, CiU va votar a favor de tramitar la IP per convocar una consulta sobre la independència, d’acord amb un informe favorable dels lletrats del Parlament de Catalunya establint que era conforme a l’Estatut i la llei de Consultes. En aquell moment, PSC i PP van demanar un dictamen al Consell de Garanties Estatutàries (CGE).

En el seu informe, el CGE s’ha pronunciat, per unanimitat, en contra de la tramitació de la IP. En conseqüència la Mesa del Parlament s’ha pronunciat d’acord amb aquest dictamen del CGE, incloent el vot de CiU en contra de la tramitació. No podem iniciar un camí així en base a una proposta que el Consell de Garanties Estaturàries de Catalunya dictamina en contra per unanimitat.

Cal advertir que la llei de consultes estableix que per a fer un referèndum cal autorització estatal. CiU va votar en contra de la llei de Consultes, precisament, perquè consideràvem que era un error que tota consulta hagi de tenir autorització estatal. En el moment de l’admissió a tràmit de la IP, els promotors es qüestionaven si l’Estat es negaria a autoritzar el referèndum. Amb el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries de Catalunya és impensable que l’Estat pogués autoritzar-lo.

D’altra banda, respecte la ILP presentada pels mateixos promotors com a Pla B, que demanava una proposició de llei de convocatòria i regulació de consulta popular no referendària per copsar l’opinió sobre la independència de Catalunya, un informe dels serveis jurídics del Parlament de Catalunya ha dictaminat que queda fora de l’abast competencial de la Generalitat i que el contingut és substancialment equivalent al d’altres ILP no admeses a tràmit per la Mesa del Parlament aquesta mateixa legislatura.

Ara bé, tot continua igual després de la Sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut i de la manifestació del dia 10 de juliol? Des del nostre punt de vista no. El temps donarà la perspectiva històrica suficient per a valorar el que ha succeït en la consciència dels catalans en les darreres setmanes. Definitivament, és un punt d’inflexió.

El nou camí no té falses dreceres, però des de CiU sabrem estar a l’alçada de les circumstàncies, com el poble de Catalunya ho va estar el passat dissabte 10 de juliol manifestant-se als carrers de la capital de Catalunya.

Sabem on som en el curs de la història de Catalunya i de la relació entre Catalunya i Espanya. El camí que portàvem durant els darrers trenta anys ens ha dut fins aquí. La Constitució espanyola ja no és aquella constitució que permetia avançar en l’autogovern de Catalunya i el meu parer és que això no es pot refer fàcilment.

Estem a l’inici d’un nou camí, per a una majoria clara i important de la societat catalana. Hem constatat que Espanya no vol ser canviada i que vol una Catalunya sense personalitat pròpia. I nosaltres som diferents.

Davant d’això, hem de fer una transició catalana sota el concepte del nostre  “dret a decidir”. Sense cap límit. El poble de Catalunya establirà en cada moment les majories socials que ens permetin avançar, evitant les fractures socials dintre de Catalunya. Hem d’avançar de manera que una majoria àmplia del poble de Catalunya hi cregui i hi sigui.

En aquesta línia de grans consensos socials caldrà plantejar-se objectius importants a curt termini. El concert econòmic ha de ser un d’ells.

 Artur Mas, President de CiU

Fotografia: www.ciu.cat

Article anteriorDe la remodelació del centre a la Festa Major
Article següentGarriguencs emprenedors: Xavi Garriga, de Prisma Films
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.